Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ce trebuie să știe patriarhul Daniel: Europa a cotizat 50 de milioane de euro pentru bisericile din Moldova

GALERIE
patriarhul la putna
  • patriarhul la putna
- +

La bine-cunoscuta celebrare din acest an de la hramul Mănăstirii Putna, marcată ca un eveniment religios, dar istorico-cultural, au existat mai multe discursuri care au atras atenţia publicului general. Unul dintre discursurile apreciate de cei prezenţi, inclusiv de către Patriarhul Daniel, care a fost timp de 17 ani mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a fost apreciat ca având puternice tuşe ultra-naţionaliste.

Un student din Iaşi a îndemnat românii „să ne luăm libertatea înapoi, ca să ne putem lua ţara înapoi“, considerând că „ţara noastră (...) nu ne mai aparţine“. Jurnalistul Ovidiu Nahoi a apreciat discursul ca fiind ţintit către Uniunea Europeană şi a făcut un demers în Newsweek în care a contabilizat o parte dintre beneficiile financiare europene ale Bisericii Române doar în ultimii şapte ani. „Ziarul de Iaşi“ a continuat şi aprofundat acest demers.

245 milioane de lei pentru consolidări şi restaurări

În ciuda discursurilor cu tente naţionaliste şi antieuropene validate de liderii Bisericii Ortodoxe Române, bisericile şi mănăstirile din Moldova au beneficiat în ultimii ani, prin Programul Operaţional Regional, de puţin peste 245 milioane de lei (aproape 50 de milioane de euro). Este vorba doar de fondurile europene nerambursabile primite în cadrul exerciţiului financiar 2014 - 2020, proiecte finalizate sau aflate în curs de finalizare. Pe lângă aceşti bani, a existat şi o contribuţie semnificativă din partea statului român.

În mare parte, proiectele au vizat consolidări sau restaurări ale ansamblurilor sau bisericilor individuale (chiar şi elemente din acestea, precum muzee), reabilitări şi dezvoltare pentru punerea în circuitul turistic şi alte valorificări în scop turistic. Un exemplu relevant este cel al Bisericii Bărboi - care pe 19 august ar fi trebuit să marcheze finalizarea unei investiţii de 15,6 milioane de lei pentru „conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural «Ansamblul Bărboi» şi a identităţii culturale a Iaşului“.

De la Frumoasa la Bârnova, cu 40 de milioane de lei

Pe 22 august era data de finalizare a unui alt proiect major pentru o mănăstire chiar din oraşul Iaşi. Cu 20,5 milioane de lei a avut loc „conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural al ansamblului Mănăstirii Frumoasa din Municipiul Iaşi“. În noiembrie se va finaliza restaurarea şi consolidarea Bisericii Vovidenia, beneficiind de o investiţie de 4,5 milioane de lei. Nu trebuie să ne îndepărtăm mult de Iaşi pentru a vedea beneficiile şi în judeţ: pentru renovarea Mănăstirii Bârnova au fost folosite peste 19 milioane de lei, fonduri europene nerambursabile. Iar în proiectul POR 2014 - 2020 au primit fonduri substanţiale mănăstiri şi biserici din toată Moldova, unele mai cunoscute, dar şi obiective turistice locale, neexploatate la maximum. Spre exemplu, la Mănăstirea Probota din Suceava s-au investit peste 22 de milioane de lei, iar la mănăstirea Văratic, alte 6 milioane.

Fonduri europene semnificative au fost alocate şi înainte de 2014

Acestea sunt însă doar investiţiile din exerciţiul financiar al UE care s-a încheiat oficial în 2020, dar care are proiecte aprobate ce urmează a fi finalizate şi în anul următor. Majoritatea obiectivelor de tip monument istoric - religios din Iaşi au fost reabilitate în mare cu fonduri europene. Una dintre cele mai mari investiţii a vizat chiar Ansamblul Mitropolitan din Iaşi, unde în 2012 Ministerul Dezvoltării a anunţat începerea programului de reabilitare (finalizat astăzi) cu valoarea totală de 60 de milioane de lei, dintre care 47,6 milioane fonduri europene nerambursabile. A mai beneficiat de fonduri europene şi Mănăstirea Golia, aproape 10 milioane de euro în două tranşe, pentru reabilitare şi pictură, aceasta fiind o beneficiară mai veche a fondurile structurale, prinzând şi fonduri PHARE înainte de aderarea la UE.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri