anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ce trebuie să ştii să nu iei ţeapă la executările silite

GALERIE
executare-silita
 • executare-silita
- +

Achiziţia unui imobil sau oricărui alt bun la licitaţiile organizate la executările silite comportă foarte multe necunoscute. Persoanele care nu ştiu în profunzime paşii ce trebuie urmaţi ajung să regrete achiziţia, ce în primă fază părea a fi un chilipir.

Criza economică a adus în ruină foarte mulţi întreprinzători români. Şi oamenii simpli au suferit enorm de pe urma căderii economice, ratele la „creditele cu buletinul” luate în perioada când economia ţării „duduia” nemaifiind onorate băncilor. În consecinţă, numărul executărilor silitate a crescut începând cu anul 2009, dezvoltându-se în timp într-o oportunitate pentru unii de a cumpăra ieftin imobile sau maşini pentru care înainte de izbucnirea crizei se făceau multe economii şi sacrificii.

 
Unde găsim informaţii
 
Anunţurile privind licitaţiile bunuri executate au invadat internetul şi presa scrisă. Cei interesaţi de a achiziţiona un apartament, un autovehicul sau orice alt bun mobil la preţ redus au la dispoziţie foarte multe site-uri unde pot vizualiza „oferta”. În primul rând, paginile de internet ale băncilor au rubrici speciale în acest sens, unde sunt postate regulat informaţii privind bunurile celor care sunt executaţi silit pentru neplata obligaţiilor contractate. De asemenea, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) prin direcţiile regionale şi judeţene pune la dispoziţia publicului date privind licitaţiile publice ce se vor organiza la anumite termene legale. Spre exemplu, ieşenii pot vizualiza detalii privind viitoarele licitaţii din judeţ pe site-ul finanteiasi.ro, la secţiunea „Achiziţii publice, Valorificări bunuri, Licitaţii”. Pe această pagină se pot găsi date despre bunurile imobile sau mobile pentru care se pot înscrie cei care deţin sumele necesare adjudecării acestora. Tot aici, cei care doresc să afle date tehnice privind licitaţiile din perioada următoare, Fiscul le indică debitorii, bunurile acestora şi uneori sunt ataşate chiar şi fotografii cu aceatea pentru ca potenţialii participanţi la licitaţie să cunoscă cât mai detaliat bunurile aflate pe rol. Nu în ultimul rând, birourile executorilor judecătoreşti expun la panouri speciale de acest fel. „Noi afişăm regulat astfel de date. Însă, potrivit codului de procedură, aceste anunţuri se publică şi în presă. Astfel, dacă bunul ce urmează a fi scos la licitaţie este evaluat la un preţ de sub 200.000 de euro, anunţul respectiv se poate publica doar în presa locală. Dacă valoarea depăşeşte acest prag stabilit de lege este obligatorie publicarea anunţului în presa cu acoperire la nivel naţional”, a declarat executorul judecătoresc ieşean Cristian Lupu-Nicolăiţă.
 
Imobilele, foarte greu de vizionat
 
Pentru ca potenţialii cumpărători să fie pe deplin informaţi cu privire la bunurile scoase la licitaţie, la dosar sunt inserate experiza evaluatorului şi fotografii ale imobilului, respectiv ale bunurilor mobile, în funcţie de caz. În cazul sistemului american, autoritatea care deţine ipoteca de gradul I asupra bunurilor le confiscă de la debitori, iar cei care urmează să participe la licitaţie pot inspecta personal imobilul însoţiti de reprezentanţi ai instituţiei care urmează a organiza valorificarea acestuia. La noi, procedura este mai complicată, dat fiind faptul că bunurile nu se confiscă. Un impediment în calea inspectării acestora de către cei interesaţi sunt de cele mai multe ori debitorii care locuiesc încă în imobil. Întrebat de reporterii „Ziarului de Iaşi” dacă procedura de peste Ocean ar putea fi o soluţie şi pentru spaţiul românesc, executorul judecătoresc Cristian Lupu-Nicolăiţă nu crede că putem face o comparaţie între două sisteme total diferite. „Este puţin probabil să se implementeze în timp o astfel de procedură. Este foarte greu, vorbim despre sisteme total diferite. Modelul american este preluat din cel britanic. Consider că metoda actuală din ţara noastră reflectă cel mai bine realităţile locale. Să nu uităm că există un mare decalaj şi la nivelul sistemului politic. Ne despart 200-300 de ani de democraţie”, crede executorul judecătoresc ieşean.
 
A dezlegat câinii
 
Un alt impediment ce trebuie luat în considerare de cei care vor să achiziţioneze un imobil sau un bun mobil printr-o astfel de procedură este însuşi debitorul. În foarte multe cazuri, acesta refuză să se supună dispoziţiilor legale, iar câştigătorul licitaţiei intră pur şi simplu într-un „bâlci” până la intrarea în posesie. „Din experienţa mea profesională, pot să vă spun că am avut unul sau două cazuri de acest fel, când debitorul refuza să evacueze imobilul. De regulă, am dat peste oameni înţelegători, astfel că aceştia înţelegeau situaţia şi au predat în condiţii bune bunurile”, ne-a spus Lupu-Nicolăiţă. Alţi executori întrebaţi, care au preferat să rămână sub anonimat, ne-au povestit că au avut foarte multe cazuri când ambiţia debitorilor de a nu preda bunurile s-au transformat în scandal. Spre exemplu, un executor judecătoresc din municipiu ne-a povestit cum debitorul, pentru a scăpa de punerea în posesie a noului proprietar, a dat drumul la câinii din curte şi a ameninţat că îşi dă foc. În acest caz, executorul judecătoresc şi jandarmii prezenţi au amânat pentru scurtă vreme evacuarea debitorului.
 
Când este mai bine să te prezinţi la licitaţie
 
Într-un astfel de caz se obţine de la instanţă un nou dosar de executare silită, iar după obţinerea încuviinţării procedurii, debitorul este somat ca în termen de opt zile să predea imobilul sau bunul. După expirarea acestui termen legal, executorul judecătoresc, împreună cu forţele de ordine ale statului dispun evacuarea acestuia. Această procedură este una anevoiasă şi poate dura foarte mult timp. Pe forum-urile de specialitate au fost descrise cazuri, care au durat şi doi ani din cauză că debitorul avea încheiat un contract de chirie, perfect legal. În acest moment, există două coduri de procedură după care se organizează licitaţiile. „În vechiul cod se prevede că, dacă în urma licitaţiei bunurile nu sunt adjudecate, la al doilea termen preţul acestora începe de la 75% din preţul iniţial, cel stabilit în urma evaluării. Dacă şi în urmă acestui al doilea termen licitaţia nu se finalizează prin valorificarea bunurilor, la următoarea şedinţă bunul nu poate fi vândut la un preţ derizoriu. După noul cod de procedură, la al treilea termen, preţul poate coborî până la jumătate din cel stabilit iniţial de către evaluator”, a precizat Cristian Lupu-Nicolăiţă.  De asemenea, în cazul licitaţiilor organizate de Fisc, preţul de pornire este cel stabilit de evaluator. „În cazul licitaţiilor la care se prezintă un singur ofertant, pentru a putea adjudeca bunul imobil sau mobil, oferta trebuie să fie cel puţin egală sau mai mare decât preţul de pornire al licitaţiei. Doar în aceste condiţii ofertantul este declarat adjudecatar”, a menţionat Liliana Scriitoru, responsabil-şef în cadrul Fiscului ieşean. La stat, dacă după primul termen bunurile nu sunt valorificate, urmează un nou termen de licitaţie în cel mult 30 zile unde preţul acestora se diminuează cu 25%. La al treilea termen preţul poate coborî până la jumătate. După expirarea acestor trei temene, se reia procedura şi se impune o nouă evaluarea a bunurilor. Preţul nou este cel al ultimei evaluări, ne-au transmis reprezentanţii Fiscului ieşean.
 
La Fisc, bunurile se dau şi în rate
 
După câştigarea licitaţiei, adjudecatarul trebuie ca în cinci zile calendaristice să facă dovada achitării integrale a diferenţei de preţ. Menţionăm că, pentru a putea participa la licitaţie se plăteşte o taxă, echivalentul a 10% din preţul de evaluare al bunului. La Fisc există şi sistemul de plată în rate pentru a facilita valorificarea bunurilor. „În cazul bunurilor imobile, după ce a fost declarat adjudecatar, acesta poate solicita în scris organului fiscal plata diferenţei de preţ în cel mult 12 rate lunare”, a adăugat Scriitoru. Statul însă nu asigură intabularea şi de cadastrul imobilului, acestea fiind suportate direct de adjudecatar. În cazul derulării cazului de către un executor judecătoresc, în urma licitaţiei se comunică intabularea provizorie la Cartea Funciară, iar dacă aceasta nu este contestată se face una definitivă. Reprezentantul Agenţiei Judeţene de Finanţe ne-a precizat că de cele mai multe ori, debitorii preferă să îşi plătească mai întâi datoriile către bănci, în detrimentul celor către stat. „Există o percepţie publică cum că statul poate fi amânat, băncile fiind principalul pericol. Debitorii plătesc mai întâi cele datorate băncilor pentru a nu risca executarea silită, dar şi noi avem pârghii legale pentru a recupera aceste datorii”, a comentat Scriitoru. Nu numai executorii judecătoreşti se confruntă cu dificultăţi când trebuie să pună în posesie adjudecatarul unei licitaţii. „Autorismele fiind în custodia debitorilor, există posibilitatea ca aceştia să distrugă bunurile. În acest caz facem sesizări penale”, a încheiat reprezentanta Fiscului ieşean. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui

Concediu la secret pentru famiglia premarelui

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul şi-a luat famiglia şi a şters-o în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.