Ce trebuie să știți când alegeți carnea proaspătă? Eveniment de amploare dedicat industriei alimentare, la USV
Un eveniment de referință pentru industria alimentară și a suplimentelor alimentare din România, „RO.aliment SHOW 2024”, reunește la Iași, până astăzi, în cadrul Universității de Științele Vieții din Iași (USV), zeci de procesatori, furnizori, asociații, autorități de control, reprezentanți ai retai-ului, mediului academic și cercetători.
Astfel, expo-Conferința ajunsă la a 8-a ediție se adresează producătorilor, furnizorilor de ingrediente, tehnologii, echipamente, servicii, departamentelor de producție, calitate, achiziții, cercetare, dezvoltare și marketing, organizaților de cercetare-dezvoltare de profil, autorităților din domeniu, universităților de profil și asociațiilor profesionale, invitați să ofere perspective asupra contextului actual al industriei și să împărtășească practici.
CITESTE SI: Alimente inovative ale studenților din România intră în competiție la USV Iași
„Suntem o companie nouă din Oradea. Suplimentele noastre alimentare sunt pe bază de colagen, în combinație cu cofeină și melatonină. Produsul este elaborat în Germania, deci pe acest segment exclusivist nu prea avem concurență. Piața este în creștere. Feedback-ul este destul de bun, deși suntem de puțin timp pe piață. De la vârsta de 30 de ani, colagenul scade. O cutie de 30 de shot-uri costă aproximativ 350 de lei”, a declarat Laszlo Opriș, fondator „Infinity Power”.
Prezentări din lanțul ,,de la fermă la furculiță”
Structura zilelor de conferință acoperă sectoarele din lanțul „de la fermă la furculiță”, adică carne, lapte, plant based (cânepă), panificație și produse alternative.
Temele sunt dezbătute în cadrul a patru workshopuri și a sesiunilor de discuții de „Bun Gust”, respectiv a expoziției de „Bun Gust” și discuțiilor despre retail, participanții având ocazia să obține răspunsuri despre procedurile de intrare la raft și vizitelor de cunoaștere a fabricilor din zona Moldovei.
„Conceptul RO Aliment Show este acela de a organiza anual evenimente dedicate specialiștilor din industria alimentară. Sunt trei zile, patru workshop-uri dedicate fiecărui sector: carne, lapte, panificație, dulciuri, iar anul acest și plant based”, a declarat Claudia Ana Bocean, CEO ROaliment. Totodată, ediția aceasta, participanții au oportunitatea să viziteze în exclusivitate fabrica Grupo Bimbo (Vel Pitar).
Cum alegem carnea proaspătă la vrac sau la caserolă
În ceea ce privește carnea, pentru că activitățile de ieri au fost dedicate mai ales
acestui produs, am aflat de la invitata Vasilica Bîrligea, responsabilă de managementul calității în cadrul firmei „Avastar”, cum depistăm carnea cu probleme, dar şi cum eliminăm eventualele riscuri atunci când o gătim.
„Avastar” este unul dintre principalii producători de carne din România, oferind consumatorilor o gamă largă de produse din carne de vită, porc și oaie, distribuite la nivel național și internațional.
„Compania este înființată în 1994. Suntem 250 de angajați, obiectul de activitate fiind abatorizare porc, vită, oaie, și totodată tranșarea carcaselor și obținerea pieselor tranșate din porc, vită, oaie, organe, subproduse. Avem și o producție mai mică de carne semipreparată: mici, cârnăciori și hamburgeri. Sediul e în Pașcani, iar punctul de lucru în Roșcani, județul Suceava.
Un cumpărător obișnuit, dacă ne referim la carne vrac, trebuie să aleagă o carne care are textura fermă, să aibă o culoare vioaie, bine, depinde și de specia cărnii, pentru că o culoare are vita, alta oaia, mirosul nu trebuie să fie de rânced”, a menționat aceasta.
De asemenea, aspectul unei cărni proaspete este umed şi nu uscat. Carnea se poate verifica şi prin apăsarea cu degetul, dacă carnea revine la forma inițială este semn că aceasta este proaspătă, iar dacă rămâne cu un aspect de gaură aceasta nu este tocmai proaspătă.
„Carnea proaspătă nu lasă urme când apeși. Apoi, sucul cărnii trebuie să fie limpede, nu tulbure. Carnea obligatoriu lasă un suc, pentru că cedează din structura sa. Este un mușchi. Și să miroase plăcut, să nu fie lipicios.
Toate astea sunt ținute sub control în procesul de producție. Mai sunt variantele feliate, pe care le-ați văzut în caserole, acolo, un semn neplăcut este când se «bombează» ambalajul. Dacă nu-l vedeți foarte bine întins pe caserolă, atunci e problemă”, a adăugat specialistul.
Termenul de valabilitate al cărnii
Termenul de valabilitate este stabilit de către producător și reprezintă limita de timp până la care carnea sau alt produs îşi păstrează caracteristicile specifice inițiale ce sunt indicate pe etichetă, atunci când sunt respectate regulile de transport, depozitare, păstrare, utilizare și consum. Totuși, după ce produsul ajunge în magazin, și ulterior la client, producătorul nu mai are această responsabilitate.
„Periodic se fac verificări ale termenului de valabilitate, avem analize, până acum nu ni s-a întâmplat să avem produse retrase sau alte probleme. Când ajunge la client este deja responsabilitatea lui să o păstreze în același condiții de depozitare, care sunt trecute pe etichetă.
Prin prepararea termică se înlătură mai multe bacterii. Mai sunt care consumă «biftec» dar e pe propria răspundere. Pe etichetă mereu trebuie să se găsească producătorul, ce produs este, din ce specie de carne, un lot care îți asigură trasabilitatea (poți afla de la ce animal provine carnea), data producției și data expirării. Din nou, este pe răspunderea clientului dacă consumă după data respectivă. Consumatorii își pot da seama după proprietăți dacă un produs e bun pentru consum. Poți să iei în termen, dar produsul să nu fi fost păstrat în condițiile potrivite. Este recomandat ca în magazin, cumpărătorii să urmărească și termometrele. La ce temperatură a fost ținută carnea?”, a mai spus aceasta.
Cum degustăm carnea
Mai mult, pentru cei care vor să deguste carnea proaspătă sau semipreparată trebuie să știe că o pot face doar la grătar.
„Carnea, cel puțin în cazul nostru, poate fi degustată în momentul în care o gătești, la grătar. Altă metodă nu ai. Mai este carnea preparată cu adaos de condimente, care tot la grătar poate fi făcută și după anumite criterii îți dai seama de gust”, a conchis specialistul.
Publicitate și alte recomandări video