De Business

Punem punctul pe știi

Ce trebuie să ştiţi despre plafonarea preţurilor la gaze şi energie. Cum se aplică măsura

luni, 01 noiembrie 2021, 09:27
3 MIN
 Ce trebuie să ştiţi despre plafonarea preţurilor la gaze şi energie. Cum se aplică măsura

Legea privind plafonarea preţurilor la energie şi gaze precum şi schema de compensare se aplică de astăzi – 1 noiembrie. A fost publicată de vineri în Monitorul oficial. 

Vor beneficia de această facilitate de plafonare a facturilor, pe lângă consumatorii casnici, şi spitalele, şcolile, grădiniţele, cabinetele medicilor de familie, organizaţiile neguvernamentale, bisericile şi întreprinderile mici şi mijlocii.

Pentru consumatorii casnici preţurile se plafonează astfel:

  • preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preţ a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;

 

  • preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preţ al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh;

 

  • Preţul de referinţă al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh şi include tarifele reglementate pentru servicii de reţea, contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă, contravaloarea certificatelor verzi, acciză şi TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021;
  • Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe şi tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum şi acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

Cum va fi în practică

Aşa cum HotNews.ro a scris de vineri, oricare dintre noi, indiferent de consum, va avea un preţ maxim, plafonat la 1 leu pe kWh de la 1 noiembrie 2021 până la 31 martie 2022. Pe lângă această plafonare, statul a decis să acorde o compensare pentru cei care consumă maximum 300 de kWh pe lună, plus o marjă de 10%, deci undeva la 330 de kWh.

Deci, atenţie, nu consumaţi mai mult!

Compensarea este de 29 de bani pe kWh, deci vom plăti un preţ maxim de 0,71 lei pe kWh. Cei care şi-au negociat contractele bine sau au pris o ofertă bună, pot plăti mai puţin de atât, dar nu mai puţin de 0,68 de bani pe kWh. Acesta este preţul minim sub care nu se mai compensează nimic.

Foarte important pentru consumatorii casnici este să verifice contorul lună de lună şi să trimită indexul real de consum. Dacă nu fac asta, consumul poate fi estimat la mai mult de 330 de kWh pe lună, în funcţie de istoricul de consum al fiecăruia, şi atunci riscăm să nu mai primim nicio compensare. Deci iarna aceasta, mai mult ca niciodată, este important să facem un minim efort de a citi contorul şi a trimite indexul exact.

Un exemplu practic şi o factură

Georgiana locuieşte de circa 10 ani într-un apartament din Sectorul 1 al Capitalei. În perioada aceasta lucrează de-acasă pentru o companie din sectorul financiar. În general nu are un consum mare de energie, în general sub 100 de kWh.

Luna trecută a avut un consum de 98 de kWh şi a plătit o factură finală de 78 lei, cu toate taxele incluse. Aşadar, preţul plătit pe un kWh este de 0,79 lei. Ea este genul care trimite indexul în fiecare lună către furnizorul de electricitate. Fii ca Georgiana! A auzit despre plafonarea şi compensarea facturii la energie şi se uită pe factură pentru a înţelege dacă va simţi ceva sau nu în următoarea perioadă. Până la urmă este vorba despre banii ei.
Ea va putea beneficia de compensarea preţului la energie?

Ei bine, da, va plăti 0,68 lei/kWh, faţă de 0,79 lei/kWh în prezent. Aşadar, la un consum de 98 kWh Georgiana ar plăti o factură de 66 de lei (cu toate taxele). (Am luat în calcul cifra de 98 pentru că multe gospodării au in jur de 100 kWh)

Tot ce trebuie ea să facă este să-şi continue obiceiul să trimită lună de lună indexul şi să plătească factura care-i va sosi. Vecinul Georgianei, Alex, are un consum mult mai mare, având un apartament cu 3 camere şi diverse echipamente electrice şi electronice. El a avut recent un consum de 147 kWh.

Citiţi materialul integral pe hotnews.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii