Ce urmări au alegerile de duminică pentru sportul ieșean. Chirica și Alexe sunt la „butoane”, dar vor avea curent?

vineri, 14 iunie 2024, 03:00
6 MIN
 Ce urmări au alegerile de duminică pentru sportul ieșean. Chirica și Alexe sunt la „butoane”, dar vor avea curent?

Pronosticurile s-au confirmat. Chiar dacă victoriile lor în alegerile locale au fost etichetate de mulți a fi à la Pirus, Mihai Chirica și Costel Alexe vor fi „jupânii” Iașului și în următorii patru ani.

Ziarul de Iași analizează ce impact vor avea asupra sportului local confirmările lui Chirica și Alexe în funcțiile de primar, respectiv președinte al Consiliului Județean Iași, ținând cont și de contextul existent, pe care-l prezentăm.

 

Chirica are viață grea în CL

 

Ales de 35.000 de persoane, circa 11% dintre ieșenii cu drept de vot, Mihai Chirica va avea viață grea la Primărie pentru a-și pune în practică planurile. Câștigător al alegerilor ca urmare a faptului că principalii contracandidați Cosette Chichirău și Marius Bodea și-au împărțit voturile, primarul nu are acum vreun orizont legat de formarea unei majorități în Consiliul Local.

Performanțele modeste ale PNL la nivel municipal în ultimii patru ani au generat scăderea dramatică a numărului consilierilor din curtea primarului, de la 11 la 7. Tot atâția câți va avea Alianța Dreapta Unită, din care face parte USR. Și chiar dacă se discută despre o posibilă colaborare cu cei trei consilieri intrați pe filiera Chichirău în CL (neconfirmată încă), sub umbrela România ECO, Chirica tot nu va avea majoritate, depinzând și de un alt partid.

 

Va continua Poli să fie finanțată de la bugetul local?

 

În acest peisaj, principala echipă a orașului, Politehnica, singura care produce venituri proprii consistente, generează emulație în Iași și imagine pe plan național, va depinde de formarea unei majorități în CL.

Dacă acest lucru se va întâmpla, Poli, care a primit în 2022 și 2023 sume record în România de la CL, câte 2 milioane de euro, ar putea spera ca milionul de euro pus deja pe masă în acest an să fie suplimentat. Fără acest lucru, Politehnica ar putea intra în vrie, în condițiile în care datoriile actuale sunt de circa 3 milioane de euro.

Importantă în ecuația de mai sus este și viitorul lui Daniel Juravle, actual viceprimar, foarte implicat în fotbal în actualul mandat, care vizează conservarea poziției pe care o ocupă în Palatul Roznovanu. În ceea ce-l privește pe managerul clubului, Florin Briaur, situat pe locul 10 pe lista PNL, acesta așteaptă retragerile a trei colegi de partid pentru a rămâne consilier local, scenariul fiind posibil.

Pe termen lung, este însă absolut obligatoriu ca Poli să se stabilizeze financiar și să nu mai depindă pentru a exista, de numele aleșilor, dezideratul, anunțat încă de acum trei ani, nefiind pus în practică.

 

Vor spori finanțările care risipesc banii ieșenilor?

 

În ceea ce privește „extrafotbalul”, e posibil ca gruparea Primăriei, CSM Iași 2020, să beneficieze în acest an de 900.000 de euro, despre care s-a discutat deja, 800.000 de euro urmând a fi alocați echipei de handbal feminin, care acordă salarii astronomice pentru nivelul existent. Astfel, retribuțiile, deja foarte mari (a existat un caz în care o handbalistă de la CSM, care a evoluat în ultima ligă, era plătită mai bine decât unele de la Bietigheim, finalista Ligii Campionilor!) au explodat deja la gruparea care a promovat cu mare șansă.

În rest, rămâne de văzut dacă după acest an electoral se vor stopa alocările care risipesc banul public sau se vor înmulți finanțările controversate, pe principiul „barterelor” politice din CL.

Reamintim, CS Politehnica a primit deja în acest an 1,3 milioane lei, bani și fără de care tot în ultima ligă ar fi jucat echipele clubului amintit.

Totodată, grupări anonime, de pildă Arsenal (minifotbal), Magic Boys (fotbal juniori), au încasat, halucinant, bani din buzunarul ieșenilor, care au susținut, grație aleșilor lor, și competiții ciudate sau stagii de pregătire ale unor cluburi precum Enpi (karate).

 

Obligațiile și drama lui Chirica

 

Dincolo de finanțările grupărilor sportive locale, Mihai Chirica ar trebui să aibă în sport și alte preocupări, mult mai importante. Ba chiar un pariu de câștigat, trecerea noii Săli Polivalente și a noului stadion de la nivelul de machete, acolo unde sunt de ani în șir, la cel de realitate.

Așa, corul amatorilor de sport care-l înjură pe primar, s-ar mai înmuia.

În paranteză fie spus, pentru Chirica este o adevărată dramă nu doar să nu beneficieze de avantaje electorale de pe urma milioanelor de euro pe care le-a alocat sportului în ultimii ani (e drept, fără ajutorul PSD, acest lucru nu era posibil), ci și să fie mereu contestat de fani. Și nevotat.

Pe lângă nerespectarea promisiunilor legate de stadion și Sală, Mihai Chirica a plătit aspru pentru promovarea unor personaje controversate, gen Adrian Ambrosie, pentru faptul că s-a opus inițiativei consilierului Bogdan Crucianu de a recupera de la groapa istoriei simbolul Politehnica 1945, pentru că milioanele de euro date din buzunarul oamenilor nu au generat vreo performanță notabilă. Dar și pentru încăpățânarea de a se pune contra curentului în privința numelor noilor obiective (ce legătură au Regele Ferdinand și Regina Maria cu sportul ieșean?), aspectelor obiectivelor (mulți specialiști susțin că pierderile energetice vor fi mari) sau așezării acestora. În condițiile în care Cluj, Ploiești sau Sibiu au construit noile stadioane în leagănele tradiționale ale fotbalului de acolo, Arena Națională, Steaua sau Rapid la fel, Pitești, Constanța sau Timișoara vor urma și ele același exemplu, doar Iașul va ucide o altă tradiție, legătura intrinsecă dintre Copou și fotbal.

Iar dacă mai amintim și de inexplicabilele alegeri de personal ale lui Chirica, Ambrosie în locul lui Florin Prunea sau Dan Ștefan „Mops” Cojocaru în locul lui Andrei Cristea, primarul are toate explicațiile legate de pierderea electoratului ce pune sportul pe primul plan.

 

Se va trezi Alexe?

 

În ceea ce-l privește pe Costel Alexe, acesta l-a învins la trei procente pe Bogdan Cojocaru, de la PSD, victoria președintelui fiind datorată, conform specialiștilor, mai mult primarilor liberali din județ.

Alexe are nevoie de un partid aliat pentru a avea majoritate în Consiliu în condițiile în care PNL va avea 14 consilieri, PSD – 11, Dreapta Unită – 6 și AUR – 5.

Lumea sportului ieșean nu are însă prea multe așteptări de la Alexe, care nu conștientizează că dacă nu îi place sportul asta nu înseamnă că nu trebuie să țină cont de preferințele, chiar necesitățile locuitorilor județului. Dar și că, vezi exemplul celuilalt președinte CJ din Moldova, Valeriu Iftime, poate puncta serios pe baza imaginii generate de sport.

În acest moment, CJ dă o sumă ridicolă sportului, 175 000 de euro, mulți dintre aceștia către grupări total anonime. Între ele, și Prosperitatea, unde practică scrimă fiul vicepreședintelui CJ, Marius Dangă, un tip privit ca fiind corect, dar care demonstrează o inabilitate uriașă pe direcția amintită.

Dacă vrea să puncteze și să atragă electorat nou, Alexe poate chiar „fura” ideea lui Cojocaru (care nu a avut abilitatea să o popularizeze insistent, lucru care i-ar fi putut aduce poate chiar voturile necesare întoarcerii rezultatului), înființarea unui Club Sportiv al Județului.

 

Concluzii

 

Cum vor evolua lucrurile, rămâne de văzut. Cert este că Mihai Chirica și Costel Alexe trebuie să schimbe radical modul în care alocă banii (primul) sau privește sportul (al doilea), dacă le pasă de ieșeni și de sănătatea acestora, știut fiind faptul că sportul de masă este foarte dezvoltat în locurile în care există modele dinspre sportul de performanță.

Politicienilor care nu le pasă de acest lucru, măcar din motive electorale ar trebui să-și pună unele semne de întrebare. Vremurile în care fotbalul punea primari mai în toată Moldova, în Bacău (Dumitru Sechelariu), Iași (Gheorghe Nichita), Piatra Neamț (Gheorghe Ștefan) sau Galați (Marius Stan) par că nu au apus total, Iftime, la CJ Botoșani, dovedind acest lucru. În plus, sunt cercetări clare care susțin că fotbalul în special, dar și sportul, aduc procente bune în plus. Iar dacă la Hunedoara, de pildă, acestea au fost „inutile”, fostul jurnalist sportiv Dan Bobouțanu câștigând cu peste 80 la sută, la Iași s-a dovedit și acum că soarta algerilor poate depinde de o masă de oameni care încap pe stadionul „Emil Alexandrescu”.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii