Ce ușor scapă evazioniștii din cauza lentorii procurorilor: zece ani de cercetări, zero sancțiuni. Cazul afaceristului Birău Copoț de la Iași

miercuri, 31 iulie 2024, 03:07
2 MIN
 Ce ușor scapă evazioniștii din cauza lentorii procurorilor: zece ani de cercetări, zero sancțiuni. Cazul afaceristului Birău Copoț de la Iași

Durata lungă a anchetei a făcut ca un evazionist să scape nepedepsit. Când acesta a fost în cele din urmă trimis în judecată, firma pe care o administrase era radiată de mult, iar Fiscul nu mai avea de unde să-și recupereze paguba. La al doilea termen de judecată, avocatul deja cerea constarea prescripției răspunderii penale.

Cazul lui Birău Copoț a fost unul „clasic”. El a fost acuzat că, în calitate de administrator al SC Gruia Davido SRL, ar fi înregistrat în perioada 2013-2014 operațiuni de achiziție fictive, în valoare totală de 2,9 milioane lei. Prejudiciul produs bugetului de stat a fost stabilit de inspectorii fiscali ca fiind în valoare de 1,28 milioane lei, reprezentând TVA și impozit pe profit neplătit.

Dosarul a fost trimis în instanță de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal în martie 2023. Societatea administrată de Copoț era deja radiată, așa că aceasta nu mai putea fi trasă la răspundere patrimonială. Procedurile din camera preliminară s-au prelungit, judecata propriu-zisă începând abia în primăvara acestui an. La primul termen de judecată, inculpatul nu s-a prezentat, fiind reprezentat de avocat. Prin intermediul acestuia, a precizat că nu-și recunoaște fapta, solicitând judecarea în procedura de drept comun. Recunoașterea faptei duce la o judecată simplificată, rapidă. Procedura de drept comun, mai îndelungată, permite inculpatului să „tragă de timp”. În cazul lui Copoț, nu a fost nevoie. La al doilea termen de judecată, la sfârșitul lunii martie, avocatul a depus la dosar cererea lui Copoț de constatare a prescripției răspunderii penale. Era o eroare, după cum au stabilit judecătorii. Termenul de prescripție nu se împlinise încă, dar avea să se împlinească pe 9 aprilie. După această dată, procesul aproape că nu mai avea sens.

Judecătorii au consemnat că răspunderea penală se prescrisese în urma unei decizii a Curții Constituționale, adoptate în mai 2022, care a înjumătățit practic termenele de prescripție. În lipsa acestei decizii, judecătorii ar fi avut timp până în 2030 să-l judece și să-l condamne pe inculpat. Cercetarea judecătorească a stabilit că faptele imputate de procurori lui Copoț se confirmau, iar acesta se făcea vinovat de evaziune fiscală. Cum însă termenul de prescripție se împlinise, magistrații Tribunalului nu au mai avut altceva de făcut decât să constate încetarea procesului penal. A fost instituit, formal, sechestrul pe bunurile și veniturile lui Copoț, în speranța ca măcar paguba produsă bugetului de stat să poată fi recuperată. Nu a fost însă identificat niciun bun concret care să poată fi valorificat.

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii