Ce va urma
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 27.11.2020

Ce va urma

GALERIE
radu parpauta
  • radu parpauta
- +

Ce se va întâmpla cu strada mea, numită oficial a Bisericii, dar pe care tomeştenii nu o numesc nicicum? Nu ştiu cum se numeşte strada mai sus, dar pe această şosea se ajunge la Păun şi de aici se intră în drumul Iaşilor care vine dinspre sud. 

Acum câţiva ani a fost asfaltată până la nenea Grigore, fratele mai mic al tatei, acum stau aici Ramira, fiica lui şi soţul ei. Probabil că şoseaua va fi asfaltată în anii următori până la Păun. Dar ce se va întâmpla cu această şosea peste 100 de ani (sigur e o cifră convenţională, pot fi 80 sau 150 de ani). Poate că, dacă mă voi uita cu ochii minţii în viitor, imaginea străzii mele va apărea ca într-o oglindă convexă: după ce se va depărta în infinit, va reapărea deodată aproape în faţă-mi.

Aşadar, ce va urma? Să încerc să trezesc spiritul din letargia rutinieră şi să provoc puţin imaginaţia, obţinând cât de cât un sentiment analog cu supranaturalul, cu farmecul şi minunea. Multe şi frumoase vreau, dar realitatea... Paşte, murgule, iarbă verde. Prea multe doresc în doar câteva rânduri. Şi, oricum nu va fi nici un farmec şi nici o minune.

Mai întâi biserica de la care îi vine numele, aflată pe strada aceasta, chiar alături de casa noastră. Peste o sută de ani, dacă nu mai devreme, va fi cum sunt astăzi bisericile în Occident - goală. Biserica aceasta construită în 1938, reacoperită minunat recent, va deveni un fel de muzeu, la care vor căsca rareori gura câţiva turişti curioşi, la fel cum eu cu Maria ne uitam prin oraşe de provincie din Franţa la nişte catedrale - mari, întunecate şi... goale. Sigur, mulţi o să se supere pe mine în urma acestei afirmaţii, dar realitatea prezentă şi trend-ul mă îndeamnă să gândesc astfel. Aş vrea să nu se petreacă astfel, dar se va petrece.

Va urma apoi ceea ce se poate prevedea destul de uşor, fără prea mult efort imaginativ, că şoseaua va fi asfaltată pe atunci toată: peste deal, până la Păun.Vor fi probabil mai multe benzi de circulaţie. În felul ăsta se va decongestiona circulaţia dinspre sud spre Iaşi, dar aceasta înseamnă că circulaţia va fi mult mai intensă pe aici, nepoţii şi strănepoţii noştri vor avea de suferit, asta dacă nu cumva urechile lor vor deveni mai imune. Glumesc, nu vor deveni. Cât vor fi oamenii oameni urechile lor vor avea de suferit.

Vor dispărea gardurile de pe strada Bisericii, din stânga şi dreapta. Nu vor mai fi la modă. Se vor întinde pe margini peste tot grădini cu gazon, plante şi arbuşti ornamentali, pergole de tot felul. Proprietăţile vor fi, probabil, mai vaste, căci mica proprietatea va dispărea. Pământul va fi deţinut de mari proprietari, iar viile şi livezile nu vor mai fi ca acum - mici. Se vor întinde pe tot dealul. Ca în Occident. Ceea ce nu au reuşit cooperativele agricole de producţie să facă - dispariţia micii proprietăţi, va reuşi BANUL. Când băiatul meu a spus în Franţa că are acasă vie, i s-a răspuns: „Atunci ce mai cauţi pe aici, dacă ai vie?” Pe acolo viile nu sunt decât mari. Proprietarul de vie e un om bogat. Aş vrea să cred că aşa se va întâmpla şi pe aici.

Nu vor mai veni maşinile marţea să ia gunoiul din tomberoane. Probabil va avea fiecare familie maşina sa de reciclat gunoiul.

Strada va fi tot mai goală pe măsură ce anii trec. Este deja. Oamenii se deplasează tot mai mult cu maşinile. Copiii sunt duşi la şcoală cu maşinile. Am văzut într-o dimineaţă o scenă: a oprit o maşină la poarta şcolii şi huşti! tatăl l-a împins pe fiu-său, un băieţel umflăţel, din maşină. Puştiul probabil nici nu cunoaşte strada, unde altădată legam noi prietenii - pe drum, la venitul şi la dusul la şcoală.

În fine, ce va mai urma? Cele obişnuite. Oamenii vor fi tot oameni. Nu vor căpăta trei ochi în frunte ca în filmele ştiinţifico-fantastice, dar vor avea altă mentalitate, aşa cum şi cei de o sută de ani în urmă aveau alta. Răsăriturile, apusurile, ploile sau zăpezile vor fi tot aceleaşi. Bucuriile, întristările şi patimile de pe strada Bisericii vor fi tot aceleaşi şi totuşi altele. Va mai cunoaşte strada mea o revoluţie în următoarea sută de ani? N-am de unde şti. În orice caz, o va întâmpina ca şi pe cea din 89 - cu indiferenţă.

Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Mafia soft care ne papă lună de lună taxele şi impozitele

Dan CONSTANTIN

Mafia soft care ne papă lună de lună taxele şi impozitele

Până când acest sistem de promovare în instituţiile statului nu va fi spart, nu vom putea progresa, nu ne vom putea dezvolta, vom bălti însă în ignoranţă fără să ne dăm seama că taxele şi impozitele noastre merg la rudele, prietenii şi amantele lor.

Filmuletul zilei

opinii

Minciună, adevăr, ficţiune

Alexandru CĂLINESCU

Minciună, adevăr, ficţiune

Fake-news? Termenul desemnează un ghiveci în care intră zvonurile, legendele urbane, teoriile conspiraţioniste, minciunile politice, farsele de prost gust etc. Nici aici, nimic nou sub soare. Singura diferenţă - internetul ca mijloc de difuzare rapidă a informaţiilor, care pot fi adesea false, dar tot internetul e un mijloc extraordinar de verificare a lor (nu degeaba China comunistă controlează internetul).

Termic, hibrid, electric (III)

Neculai SEGHEDIN

Termic, hibrid, electric (III)

De ce lumea cumpără automobile electrice? Pentru că sunt la modă, pentru că sunt nepoluante (nu e chiar aşa!), pentru că sunt simple şi uşor de condus. Dezavantajele sunt costul ridicat, timpul de încărcare al acumulatorului relativ mare şi autonomia redusă.

„Spectacolul” aroganţei

Nicolae CREŢU

„Spectacolul” aroganţei

Între multiplele forme ale nesimţirii, afişate public, cu „panas”, de grobienii parveniţi ai deceniilor postdecembriste, una dintre cele mai mediatizate este cea legată de îmbăţoşatul moft al „beizadelelor”. 

pulspulspuls

Dom’ Vasile şi dom’ Vasilică: atenţie mare la aceştia doi!

Dom’ Vasile şi dom’ Vasilică: atenţie mare la aceştia doi!

Pentru că tot mai multă lume ne întreabă în ultima vreme ce se va alege de partidoiul ieşean după alegerile de săptămâna viitoare şi pe mâna cui va încăpea el, iacătă că l-am convocat de urgenţă la o cafeluţă pe amicul nostru Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, ca să ne spună ce-a mai auzit despre chestiunea asta îmbârligată şi încotoşmănată în mai multe abureli de campanie. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.