Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ce variante are primarul Chirica după plecarea vicelui ex-USR Baciu?

GALERIE
sedinta
  • sedinta
- +

Această plecare este previzibilă după ce contestaţia la excluderea din partid a lui Cezar Baciu a fost respinsă în prima instanţă. Și în USR, şi în PSD sunt consilieri locali dispuşi să-şi negocieze votul necesar unei majorităţi pro-Chirica, pentru anumite avantaje.

Primarul Mihai Chirica se pregăteşte pentru momentul în care va rămâne fără unul dintre viceprimari şi, implicit, fără majoritate în Consiliul Local (CL). Consilierul local Cezar Baciu (ex-USR) a devenit viceprimar în iunie 2021, după ce s-a aliat cu liberalii şi şi-a „tranzacţionat” votul din deliberativul local pentru postul de viceprimar. Fără Baciu, primarul nu ar fi avut, în ultimul an, majoritatea necesară pentru a-şi impune voinţa politică în plenul CL. După ce s-a aliat cu liberalii, Baciu a fost exclus din USR şi, conform legii, ar fi trebuit să-şi piardă mandatul de ales local. În schimb, el a devenit viceprimar şi a contestat în instanţă decizia de excludere din organizaţia politică.

Săptămâna trecută, Baciu a pierdut pe fond procesul împotriva fostului său partid, dar va mai sta în funcţie o perioadă: decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel.

„În primul rând, voi regreta acest lucru (pierdererea funcţiei de viceprimar de către Baciu, n.r.). După care, vom încerca să facem tot ce este posibil ca oraşul să funcţioneze(...) Noi trebuie să ne gândim cum facem să funcţioneze oraşul ca el să arate din ce în ce mai bine, ieşenii să se simtă din ce în ce mai bine, mediul de afaceri să funcţioneze şi principalele teme - lucrările edilitare, transportul public, copiii şi şcoala să fie temele de bază şi substanţiale ale acestui oraş“, a comentat primarul, întrebat care este planul lui în situaţia în care decizia Tribunalului va fi confirmată de Curtea de Apel.

Edilul-şef al Iaşului a ţinut să precizeze că bănuieşte că „nu va fi atât de simplu pentru cei care îşi freacă mâinile”.

Afirmaţia primarului a venit în contextul în care există pretendenţi la funcţia de viceprimar din toate partidele care au reprezentanţi în CL: PNL, USR, PSD şi PMP. Liberalii îi au aliaţi „de facto” pe consilierii PMP (2 la număr), dar au nevoie şi de un vot din partea USR sau PSD pentru a controla plenul - acest „vot de aur” asigurat în prezent de Cezar Baciu. În lipsa lui Baciu, Chirica şi PNL vor fi nevoiţi să negocieze cu cel puţin un consilier de la USR sau PSD pentru a asigura o stabilitate politică în CL. Sursele „Ziarului de Iaşi” spun că în ambele partide sunt consilieri dispuşi să-şi negocieze votul atât timp cât acest lucru le va aduce beneficii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri