Bloc din Centru, tăiat de la apă de două săptămâni. ApaVital, acuzată de abuz
O situatie conflictuala între doua asociatii a lasat câteva zeci de familii fara apa de (...)
citeste totjoi, 26.05.2022
"Migraţia de personal a devenit un element comun al zilelor noastre, mai ales în cadrul domeniilor de lucru competitive pe piaţa muncii. De ce aleg unii candidaţi să părăsească companiile pentru care lucrează? Este aceasta o problemă a candidaţilor sau doar o fugă determinată de politicile insuficiente de retenţie a personalului? Toate acestea sunt întrebări pertinente, iar piaţa muncii din România încearcă să se adapteze la noile realităţi prin dezvoltarea unor politici ţintite."
Alina Grigoraş
Este foarte bine cunoscut faptul că cei mai mulţi oameni nu vin la serviciu doar pentru a-şi încasa salariul la final de lună. Pe lângă aspectul financiar, oamenii caută la un loc de muncă posibilitatea de a se dezvolta profesional, recunoaşterea meritelor din partea colegilor şi superiorilor, apartenenţa la o echipă şi atmosfera de lucru. Banii trebuie să asigure o viaţă decentă, dar pentru performanţă este nevoie de motivaţie corespunzătoare! Strategiile de motivare şi retenţie a personalului din cadrul organizaţiilor sunt concentrate în două direcţii majore: motivarea financiară şi cea non-financiară.
Prima direcţie se oglindeşte în structura financiară a unei companii prin salarii, bonusuri, prime, sporuri, comisioane, tichete (de masă, cadou, creşă, vacanţă etc.), mai rar dividende. Banii pot ajuta unii salariaţi să nu devină demotivaţi, dar nu îi ajută neapărat să devină mai motivaţi.
Angajaţii îşi pot judeca propriul succes sau eşec în cadrul unei companii în funcţie de mărimea salariului cu care sunt recompensaţi la final de lună. Potrivit unor studii recente, 75% din salariaţi uită după primele 30 zile valoarea bonusurilor sau a primelor în bani încasate, iar peste 85% îşi cheltuie întreg salariul de la o lună la alta, ceea ce face ca nemulţumirea lor să se îndrepte tot către angajator, care nu îi plăteşte suficient de bine. Dacă partea financiară este singura care îl motivează pe salariat să rămână în companie, atunci când va apărea o ofertă financiară mai bună acesta va părăsi firma fără nici o remuşcare, lucru care duce de cele mai multe ori la dezechilibre în cadrul echipelor.
Nu există reţete universale ca să ai angajaţi fericiţi
Motivarea non-financiară nu presupune acordarea directă de bani salariaţilor. Este o formă de motivare care aduce mai multe avantaje în cadrul unei companii, cu condiţia să fie pusă în practică corespunzător. Printre strategiile de motivare non-financiară care pot fi implementate în cadrul business-urilor putem aduce în discuţie petrecerile organizate pentru sărbătorirea unor reuşite profesionale, excursiile realizate cu membrii echipei şi familiile acestora, diplome sau obiecte personalizate care să evidenţieze salariaţii cu rezultate bune, competiţiile interne pe diverse teme, discuţii motivaţionale între liderul echipei şi membrii acesteia, email-uri de recunoaştere şi mulţumire, cărţi de perfecţionare profesională sau comunicare, implicarea angajaţilor în luarea anumitor decizii pentru companie etc. Există o multitudine de strategii de motivare non-financiară, iar reuşita acestora depinde de o serie de factori pe care managerii trebuie să îi aibă în vedere. Cel mai important este alegerea momentului optim de aplicare, ceea ce va duce în final la angajaţi motivaţi, o atmosferă de lucru plăcută şi un moral ridicat al echipei.
Indiferent de strategiile de motivare adoptate în cadrul unei companii, salariaţii trebuie să fie conştienţi că în paralel există şi un sistem de sancţionare, iar între motivare şi sancţionare trebuie să existe un echilibru permanent. Nu există reţete universale de motivare a salariaţilor, totul ţine de companie, de abilitatea managerilor de a-şi îndruma cu succes salariaţii către atingerea obiectivelor.
Alina Grigoraş, Manager de Resurse Umane în cadrul grupului AVISSO, cu peste 10 ani de experienţă în domeniu
DICTIONAR: Munca la negru
Oana Andronic
„Munca la negru”, cunoscută şi ca „muncă nedeclarată”, reprezintă activitatea desfăşurată de o persoană pentru şi sub autoritatea unui angajator persoană fizică sau juridică fără întocmirea formelor legale, respectiv fără întocmirea contractului individual de muncă, precum şi neremunerarea pe baza unui stat de plată. Această formă de muncă nu este evidenţiată scriptic, nu este fiscalizată, protejată, asigurată sau asistată social.
Conform unor studii de specialitate, aproximativ jumătate din locurile de muncă din România nu sunt incluse în legislaţia muncii, iar angajaţii nu au dreptul la protecţie socială sau la alte beneficii. Munca nedeclarată este favorizată în toate sectoarele economiei în care se manipulează bani în numerar, cele mai predispuse sectoare fiind cele cele ale construcţiilor, prestărilor de servicii, comerţului, agriculturii şi exploatărilor forestiere.
În Codul Muncii sunt prevăzute sancţiuni contravenţionale pentru angajaţii care prestează muncă fără semnarea unui contract cu amendă între 500 şi 1.000 lei. Angajatorii riscă, la rându-le, amenzi între 1.500 şi 3.000 lei dacă fac angajări fără a ţine o evidenţă a normei de lucru prin întocmirea pontajului şi fără acte justificative care să ateste starea de sănătate a angajatului (certificat medical). Tot Codul Muncii prevede şi răspunderea penală a angajatorului. Astfel, se aplică sancţionarea cu închisoarea de la unul până la doi ani sau amendă penală pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă. Refuzul repetat de a permite accesul în spaţiul unităţii a inspectorilor de muncă sau refuzul de a pune la dispoziţie documentele solicitate se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la un an sau amendă penală.
Pentru combaterea fenomenului muncii la negru, Inspecţia muncii, împreună cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală desfăşoară campanii periodice la nivelul contribuabililor care prezintă risc în ceea ce priveşte evaziunea în domeniul contribuţiilor sociale, de sănătate şi a impozitului pe venit.
Oana Andronic, economist în cadrul AVISSO
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Bloc din Centru, tăiat de la apă de două săptămâni. ApaVital, acuzată de abuz
Un nou scandal: Sportul din Iași este «ologit» de Consiliul Județean Iași“
Misiune imposibilă pentru procurorii DIICOT. Dosarul cu trafic de heroină, în pericol
Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă
A condus fără permis un ciclomotor şi a fost condamnat pentru uz de fals
CET Holboca, amendată cu 100.000 de lei pentru lipsa echipamentelor de depoluare
Şi-a snopit în bătaie familia în urmă cu 5 ani, dar procesul a trecut abia de prima instanţă
Încă o companie de IT "adoptă" o clasă de la Liceul de Informatică
Sechele ale pandemiei: Cadrele medicale îşi cer sporurile de Covid la Tribunal
Muniţie din ultimul război mondial, găsită la Voineşti şi Popricani
Urmărit de poliţişti, un şofer a oprit la un bar şi s-a apucat de băut
Expoziţia "Îmblânzitorul de pietre", realizată de Ion Barbu, poate fi văzută până pe 5 mai
Proiectele imobiliare de pe plaja Corbu, blocate de MApN: ”Este vorba de securitatea națională”
Nora unui primar, plătită regește 22 de luni chiar dacă nu călca prin instituție
Bianca Andreescu, învinsă de campioana olimpică în turul doi de la Roland Garros
Un apartament în stațiunea Olimp, aproape două milioane de euro. Cum arată
Care este cel mai bun ulei de motor și când trebuie schimbat acesta
O fetiță de 10 ani a fost ucisă în atacul de la școala din Texas exact când suna la 911
Putin se întâlneşte pentru prima oară cu militari ruşi răniţi în Ucraina
Motorină, benzină și păcură pentru Republica Moldova din rezerva de stat a României
Sorana Cîrstea a fost eliminată în turul al doilea al turneului de la Roland Garros
Descoperire şocantă la Bihor: Tânără, tranşată şi împachetată în saci menajeri
Patronii cluburilor Sepsi şi CFR Cluj l-au ironizat pe Dan Şucu
”Ucideţi exporturile ruse”, îndeamnă Kuleba la Forumul Economic Mondial
Prinţul Charles vizitează centrul pentru refugiaţi ucraineni de la Romexpo
De ce să alegi www.tratamente-turcia.ro? Pentru servicii medicale de calitate! (P)
Ruşii au scos de la „naftalină” şi duc pe front tancuri sovietice fabricate în anii 60
(FOTO) Un american poartă povara deşeurilor pe care le generează într-o lună
CSM l-a exclus din nou pe Judecătorul Cristi Danileţ din magistratură
Încălcarea sancţiunilor impuse Rusiei de către statele membre UE ar putea fi considerată infracţiune
Autorităţile instalate în Zaporijjea impun rubla rusă ca monedă în regiunea ucraineană
Ploaie de stele pe cerul României pe 31 mai: „Totul sau nimic”
Din puşcărie, Udrea îi atrage atenţia lui Predoiu că ea „l-a făcut om”
SUA: Eşec pentru Trump la alegerile primare republicane din statul Georgia
(FOTO) Aroneanu: Casă la roşu, distrusă de flăcări. Proprietarul, rănit uşor
Cîmpeanu propune ca profesorii debutanţi să fie plătiţi la nivelul salariului mediu pe economie
Masacrul din Texas: Atacatorul era batjocorit de colegi din cauza hainelor şi pentru că era sărac
Care este rolul uleiului pentru motor si cum influenteaza viata masinii tale? (P)
Marea Britanie: Preţurile cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani
Schröder anunţă că a renunţat la numirea în Consiliul de Supraveghere al Gazprom
Ce spune pilotul Titi Aur despre maşinile electrice: “Am trăit câteva senzaţii”
Reacția lui Medvedev, după ce ATP a decis să nu acorde puncte la Wimbledon
Iohannis, singurul preşedinte român care s-a întâlnit cu Igor Dodon (FOTO)
Cum să reduceți consumul de carburant. Trucuri atunci când sunteți în trafic
Pas important pentru primii kilometri de autostradă de pe teritoriul judeţului Iaşi (FOTO)
Lucian DÎRDALAVârful adversităţii |
Florin CÎNTICLiţă Chiţălău şi lupta pentru pace |
Radu PĂRPĂUȚĂEpoca lui „Davai ceas, davai palton” |
Alex VASILIUMariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.