Ce votăm pe 11 decembrie: paznici, taximetrişti, astrologi, cântăreţi bisericeşti şi şomeri
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 03.03.2021

Ce votăm pe 11 decembrie: paznici, taximetrişti, astrologi, cântăreţi bisericeşti şi şomeri

GALERIE
alegeri
  • alegeri
- +

Dintre cei aproximativ 6.500 de candidaţi la alegerile parlamentare, cei mai mulţi - aproape 1.400 - s-au declarat ingineri, ei fiind urmaţi de economişti (1.100) şi jurişti (aproape 800), însă nu lipsesc nici meserii precum cea de astrolog, de agent de pază, de cântăreţ bisericesc sau de „team lider”. Printre candidaţi se află şi sute de pensionari şi zeci de şomeri şi „casnici”.

La alegerile parlamentare din 2016 candidează 6.478 de persoane, iar cea mai răspândită profesie este cea de ingier. Astfel, 1.397 de candidaţi sunt ingineri, iar alte câteva zeci sunt subingineri. Ei sunt urmaţi de economişti, în număr de 1.104, alături de alţi aproape 100 de contabili. Pe locul al treilea se află juriştii - 772 (avocaţi, asistenţi, consilieri), iar pe locul al patrulea sunt cadrele didactice - 587 (atât învăţători şi educatori, cât şi profesori de liceu şi facultate).

Este însă scăzut numărul cadrelor medicale, doar puţin peste 300 de candidaţi având această meserie. Peste 200 de candidaţi sunt electricieni, electromecanici, maiştri şi mecanici, alături de mulţi zidari, tâmplari, tinichigii şi zugravi. Printre aceste meserii se regăsesc şi frezorii, frigotehniştii, macaragiii, strungarii, sudorii, alături de aproape 30 de lăcătuşi mecanici şi 262 de tehnicieni. Aproape 50 de candidaţi sunt psihologi, psihanalişti şi psihopedagogi.

Lor li se adaugă un candidat PRM care se declară de profesie „astrolog”, dar lucrează ca profesor, printre profesiile mai rare regăsindu-se şi cea de creator de modă, de bijutier şi de balerin.

Zece candidaţi spun că sunt agenţi de pază, doi sunt „cântăreţi bisericeşti”, 21 se declară „teologi”, iar alţi 11 sunt preoţi. Un candidat se declară de profesie „team lider”.

Mulţi candidaţi nu au completat corect formularele de înscriere, confundând profesia cu ocupaţia actuală. Astfel, 7 candidaţi au spus că sunt de profesie „casnici”, 14 au spus că nu au nicio profesie actuală, 15 s-au declarat pensionari de meserie, iar zeci de persoane s-au trecut ca fiind absolvenţi sau studenţi.

În privinţa ocupaţiilor pe care le au în acest moment, majoritatea sunt avocaţi, administratori, manageri, profesori, medici, economişti şi directori de diferite feluri, alături de actuali parlamentari şi aleşi locali.

Doi candidaţi şi-au declarat însă profesia ca fiind cea de „voluntar”, iar alţi doi sunt „preşedinţi”, însă nu specifică exact asupra a ce prezidează. Aproape 40 de candidaţi nu au specificat nicio meserie, iar 18 au precizat că sunt „şomeri”, alţi 39 spunând că sunt „fără loc de muncă”. Lor li se adaugă alţi 23 de „casnici”. Un număr de 619 candidaţi au spus că sunt de profesie „pensionar”, iar alţi 54 de candidaţi spun că meseria lor este cea de student. Doi dintre candidaţi lucrează în acest moment ca taximetrişti, fiind de profesie mecanici şi tehnicieni chimişti.

News.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro contra dezinformării

Lucian DÎRDALA

Euro contra dezinformării

Indiferent dacă se va adopta sau nu o soluţie instituţională în chestiunea dezinformării chineze, o alocare corespunzătoare de resurse în această direcţie ar fi un pas explicabil, dacă se doreşte restabilirea credibilităţii EEAS ca promotor ferm al valorilor Uniunii Europene.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Un norocos

Radu PĂRPĂUȚĂ

Un norocos

Prin '90 sau '91 am nimerit la o consfătuire a oamenilor de afaceri din România şi Basarabia. Căzusem şi eu popâc acolo în calitatea-mi ambiguă de jumătate ziarist, jumătate - drace călugăre - de pârât om de afaceri! 

Experienţa Ciceu - Cicero

Alex VASILIU

Experienţa Ciceu - Cicero

Couperin, Scarlatti, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastian Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Ceaikovski sunt nume fundamentale pentru istoria culturii. Creaţia lor este ascultată în săli de concerte, de recital, în catedrale, în teatre lirice, în festivaluri. Profesioniştii, publicul european s-au obişnuit de secole cu ideea corect-confortabilă că partiturile compozitorilor menţionaţi fac parte din categoria muzicii academice (pentru că se învaţă în academii, universităţi şi conservatoare), din categoria muzicii clasice, serioase.

pulspulspuls

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că abia la cinci zile de la marele eşec politic al micului edil Peni Hill ies la iveală sforile care s-au rupt în conţilul local vinerea trecută, de la atâta tras în disperare de ele. 

Caricatura zilei

Dezmembrări rovere Marte

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.