Ce vremuri!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

Advertorial

Ce vremuri!

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Se spune despre noi, românii, că suntem foc de isteţi, dar niciodată cu suficient de multă minte încât să facem ce trebuie mai întâi pentru noi şi apoi pentru alţii. Am făcut ce-am făcut şi de peste un sfert de veac ne-am cam ales cu praful de pe tobă. Ce-a fost mai bun a luat calea străinătăţii. Şi drumul e încă deschis!

„Nu-i cu supărare“ ar spune unii. Măcar am rămas cu ceva! Am rămas cu vârâtul mâinii până la cot fiindcă, vorba-ceea, ne tragem din neamul celor cu apucături de şmecheri și, dacă se întâmplă să n-avem pe ce pune mâna, atunci mai degrabă ne furăm singuri căciula.
Gânditor în felul lui, omul din popor a băgat de seamă că sărăcia nu vine niciodată din prea multă minte. Și a mai observat el faptul că „la omul sărac nici boii nu trag“.

Deși intrați în comunitatea europeană, n-am putut scăpa însă de tarele noastre și iată-ne, ca de obicei, tot în vârful cozilor.
Din păcate, democrația dâmbovițeană şi guvernele de după ‘89 s-au dovedit… aceeași Mărie cu altă pălărie. În vreme ce alții se consolidau economic, noi ne străduiam, într-un gest mai mult decât condamnabil să aruncăm istoria la gunoi. Și, după tradiție, au răsărit ca de sub brazdă și „băieții deștepți“, desăvârșind opera de distrugere masivă a ceea ce cu siguranţă s-ar fi putut salva, salvare care astăzi ne-ar fi putut plasa în frunte.

Cu o coloană vertebrală mai mult decât mobilă ne-am scos pălăria în fața Înaltei Porţi de la Bruxelles şi a creditorilor de oriunde, gestul căpătând valențe de scuză impardonabilă ori de câte ori se lua şi se mai ia câte o măsură negândită. Și, slavă Domnului, nu ducem lipsă de acestea.

În agricultură, spre exemplu, oamenii reîmproprietăriți s-au trezit, cum s-ar spune, fără mâini și fără picioare. În lipsa unui oricât de modest inventar agricol, pământul a suspinat a neputință visând la vremurile rodnice de odinioară. Subvențiile, atât de necesare fermierilor, sunt la noi cu mult mai modeste în comparație cu alte state ale UE și în contratimp cu nevoile câmpului, într-o piață concurențială. Impozitele n-au întârziat însă, deşi încă nu s-a făcut suficient pentru organizarea agricultorilor.

Politicul a confiscat nu doar puterea, dar și știința de a face agricultură. Nu sunt bani… nu sunt niciodată bani pentru agricultură. Legea cercetării științifice, cea a camerelor agricole și câte altele au rămas … o literă moartă. Cel puţin până acum!
Mi se pare că am cam pierdut trenul lumii noi. Euroscepticismul de care se tem mai toți cunoscătorii fenomenelor sociale, la noi a devenit aerul pe care-l respirăm în fiecare zi. Și, când acestui marasm organizatoric și economic i se mai adaugă și vitregia vremurilor, atunci dispare însăși speranța pentru ziua de mâine.

Am amintit, am reamintit toate acestea gândind că poate cei „din capul trebii“, vor înţelege că trebuie să ne privim cu alţi ochi propriile interese.

A fi naţionalist, a-ți iubi țara şi neamul, nu-i o ruşine!

Ing.dr.ec Traian Dobre

                    

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.