anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Advertorial

Ce vremuri!

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

Se spune despre noi, românii, că suntem foc de isteţi, dar niciodată cu suficient de multă minte încât să facem ce trebuie mai întâi pentru noi şi apoi pentru alţii. Am făcut ce-am făcut şi de peste un sfert de veac ne-am cam ales cu praful de pe tobă. Ce-a fost mai bun a luat calea străinătăţii. Şi drumul e încă deschis!

„Nu-i cu supărare“ ar spune unii. Măcar am rămas cu ceva! Am rămas cu vârâtul mâinii până la cot fiindcă, vorba-ceea, ne tragem din neamul celor cu apucături de şmecheri și, dacă se întâmplă să n-avem pe ce pune mâna, atunci mai degrabă ne furăm singuri căciula.
Gânditor în felul lui, omul din popor a băgat de seamă că sărăcia nu vine niciodată din prea multă minte. Și a mai observat el faptul că „la omul sărac nici boii nu trag“.

Deși intrați în comunitatea europeană, n-am putut scăpa însă de tarele noastre și iată-ne, ca de obicei, tot în vârful cozilor.
Din păcate, democrația dâmbovițeană şi guvernele de după ‘89 s-au dovedit… aceeași Mărie cu altă pălărie. În vreme ce alții se consolidau economic, noi ne străduiam, într-un gest mai mult decât condamnabil să aruncăm istoria la gunoi. Și, după tradiție, au răsărit ca de sub brazdă și „băieții deștepți“, desăvârșind opera de distrugere masivă a ceea ce cu siguranţă s-ar fi putut salva, salvare care astăzi ne-ar fi putut plasa în frunte.

Cu o coloană vertebrală mai mult decât mobilă ne-am scos pălăria în fața Înaltei Porţi de la Bruxelles şi a creditorilor de oriunde, gestul căpătând valențe de scuză impardonabilă ori de câte ori se lua şi se mai ia câte o măsură negândită. Și, slavă Domnului, nu ducem lipsă de acestea.

În agricultură, spre exemplu, oamenii reîmproprietăriți s-au trezit, cum s-ar spune, fără mâini și fără picioare. În lipsa unui oricât de modest inventar agricol, pământul a suspinat a neputință visând la vremurile rodnice de odinioară. Subvențiile, atât de necesare fermierilor, sunt la noi cu mult mai modeste în comparație cu alte state ale UE și în contratimp cu nevoile câmpului, într-o piață concurențială. Impozitele n-au întârziat însă, deşi încă nu s-a făcut suficient pentru organizarea agricultorilor.

Politicul a confiscat nu doar puterea, dar și știința de a face agricultură. Nu sunt bani… nu sunt niciodată bani pentru agricultură. Legea cercetării științifice, cea a camerelor agricole și câte altele au rămas … o literă moartă. Cel puţin până acum!
Mi se pare că am cam pierdut trenul lumii noi. Euroscepticismul de care se tem mai toți cunoscătorii fenomenelor sociale, la noi a devenit aerul pe care-l respirăm în fiecare zi. Și, când acestui marasm organizatoric și economic i se mai adaugă și vitregia vremurilor, atunci dispare însăși speranța pentru ziua de mâine.

Am amintit, am reamintit toate acestea gândind că poate cei „din capul trebii“, vor înţelege că trebuie să ne privim cu alţi ochi propriile interese.

A fi naţionalist, a-ți iubi țara şi neamul, nu-i o ruşine!

Ing.dr.ec Traian Dobre

                    

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.