Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cea mai „curată” declaraţie de avere din ţară

GALERIE
leonte primar gorban
  • leonte primar gorban
- +

Cine citeşte declaraţiile de avere ale lui Ioan Leonte şeful Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Iaşi are nevoie de doar câteva secunde. El susţine sus şi tare că nu are nici un imobil, nici o maşină, nici un cont şi nici o bijuterie. Asta după ce a fost opt ani primarul comunei Gorban. Unii săteni spun însă că este văzut adesea folosind o maşină cu ajutorul căreia face naveta la Iaşi şi în plus indirect, prin intermediul rudelor, controlează o suprafaţă mare de teren. El nu recunoaşte nimic şi spune că nu este tâmpit să declare ceea ce nu are. Manevrele sale au intrat şi în atenţia DNA, el fiind trimis într-un dosar în judecată.

Fost primar în ultimii opt ani, zece ani sub aripa protectoare a actualului şef al Camerei de Comerţ Mihail Vlasov, în prezent şef la Protecţia Consumatorului, dar „falit”. Aşa ar putea fi descrisă în câteva cuvinte activitatea actulului şef de la Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Iaşi, respectiv Ioan Leonte. Fost primar al comunei Gorban în perioada 2004 - 2012, Ioan Leonte are nişte declaraţii de avere foarte uşor de citit: nu are niciun bun imobil sau mobil, împrumut sau cont bancar.  Singura rubrică pe care comisarul Ioan Leonte o are completată în declaraţiile depuse în ultimii patru ani este cea a veniturilor pe care le-a obţinut în calitate de primar, respectiv 7.400 lei în primele luni ale anului trecut. În plus, în 2011 Leonte a primit 15.000 lei, în 2010 circa 21.000 lei, în 2009 puţin peste 23.000 lei, iar în dreptul veniturilor obţinute de alţi membri ai familiei nu se regăseşte nicio cifră. Cu alte cuvinte, deşi a fost primar opt ani în Gorban, Leonte nu a reuşit să agonisească niciun leu în vreun cont şi nu nici nu i-a investit în achiziţionarea unei locuinţe, maşini sau a vreunui teren. Cu toate acestea, Leonte este un personaj influent în oraş şi în mediul politic, trecând în ultimii ani prin trei partide. El a fost trimis în judecată pentru un schimb dubios de terenuri chiar în ziua numirii pe post de conducere în cadrul OJPC.
 

 „Stau la mama”
 

Întrebat de ce nu şi-a trecut nimic în declaraţia de avere, actualul şef al OJPC Iaşi a declarat sec: „Nu am nimic în plus decât ceea ce am scris în declaraţia de avere, adică nimic”, a explicat Ioan Leonte. Cu toate acestea, persoane din comuna Gorban care îl cunosc pe fostul primar susţin că actualul comisar s-ar folosi de un autoturism Seat pentru a face zilnic naveta între Gorban – Iaşi, că locuieşte în fosta fermă piscicolă din comună, pe care a modernizat-o, iar ca „bonus” se poate lăuda cu un teren de 182 de hectare. Cu toate acestea, în declaraţia de avere nu regăseşte nimic, deoarece fostul primar ar fi preferat să numească unele rude care nu deţin funcţii publice ca proprietari al acestor bunuri, potrivit unor surse. „Cel mai probabil mama dânsului deţine în acte terenul şi ferma, nu ştiu sigur dacă şi maşina, care s-ar putea să fie pe numele fiului lui. Şi-a cumpărat maşină imediat ce a terminat-o cu primăria Gorban şi face neveta zilnic la Iaşi”, ne-a spus un localnic, care a dorit să rămână sub protecţia anonimatului. Fiind întrebat despre maşina pe care o conduce, comisarul Ioan Leonte a răspuns prompt: „Nu sunt tâmpit să declar ceva ce nu am. Veniţi mâine la birou să vă arăt actele, nu îmi aparţine maşina. Cât eram primar am avut maşină de la primărie, dar a trebuit să o returnez când mi-am termiant mandatul. Nu era normal?”. În schimb, întrebat unde locuieşte, Leonte a răspuns fără să stea pe gânduri: „Stau la mama”.
 

Ce spun procurorii


Ioan Leonte a revenit în atenţia publicului anul trecut, când s-a aflat că este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru posibile fapte de corupţie, în două dosare. Într-unul dintre ele, privind arendarea gratuită a 461 de hectare păşune către Agroind Gorban SRL, a şi fost trimis în judecată chiar în ziua numirii în funcţia de comisar şef adjunct la OPC. “Folosind documente false, firma a solicitat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură ajutoare financiare”, îşi justificau decizia procurorii DNA în rechizitoriu. Se pare că în urma acestei “jonglerii” făcute de Leonte şi prietenii săi, ar fi obţinut de la APIA 75.000 lei, din care 30.000 lei i s-ar fi cuvenit, susţin procurorii. Obiectul celui de-al doilea dosar este tocmai suprafaţa de 182 de hectare despre care consătenii comisarului spun că i-ar aparţine, aceasta aflându-se acum sub sechestru. În acest dosar mai sunt implicaţi şi judecătorul militar Radu Tărniceriu, judecătoarele Manuela Ciopraga şi Monica Lăcustă şi Emanuel Osoianu. Culmea, Leonte este învinuit de procurori în acest dosar că le-ar fi promis lui Tărniceriu şi Osoianu 50.000 de euro pentru a le convinge pe judecătoarele amintite să dea o sentinţă favorabilă într-un proces în care o firmă a fostului primar solicita intabularea terenului de 182 ha. “Problema cu terenul e alta, nu îmi aparţine mie ci unei societăţi. Dar eu nu vorbesc acum, o sa vedeţi rezultatul la proces. După cum v-am zis, nu am nimic, plus că am şi sechestru pe jumătate de salariu”, a încheiat Ioan Leonte.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri