Cea mai așteptată expoziție de flori de toamnă a debutat în Grădina Botanică, în weekend. Totul despre tematica acestui an – GALERIE FOTO

luni, 28 octombrie 2024, 02:19
3 MIN

A 48-a ediție a celei mai așteptate expoziții a debutat în weekend.  Sâmbătă, încă de la ora 09:30, zeci de ieșeni nerăbdători să vadă primii florile de toamnă din acest an, au ajuns în Grădina Botanică, unde cea mai des auzită exclamație a fost „Ce frumos!”.

Cu prilejul evenimentului devenit tradiție, vizitatorii au avut ocazia să admire coloritul oferit de sute de varietăți de crizanteme, tufănele, colecții de semințe, varză decorativă și alte plante decorative de sezon.

De asemenea, după ce CătălinTănase, directorul instituției, a urat tuturor celor prezenți „Bun venit!”, elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași au susținut recitaluri pentru a completa atmosfera expoziției. Alexia Sahaidac, coordonată de profesorul Veaceslav Bînzari, și Iarina Leahu, sub îndrumarea profesorului Diana Neacșu au interpretat piese de operă, iar Cvartetul „Stradivari” a oferit un recital instrumental care va pune în valoare violoncelul, vioara și viola.

Sute de plante în Grădina Botanică „Anastasie Fătu”

În ceea ce privește crizantemele, „Flori de toamnă 2024” prezintă soiuri româneşti şi internaţionale, din grupa genului „Chrysanthemum”, atât pentru floare taiată „Chrysanthemum grandiflorum” care reunesc peste 400 de  varietăţi horticole cultivate în sere şi solarii. Unele soiuri de crizanteme au fost dirijate prin tehnici speciale de cultură sub forma de pom, cascadă, piramidă, evantai, fiind expuse tocmai pentru a evidenţia disponibilităţile pe care le prezintă această specie pentru practicile horticole clasice sau moderne.

CITESTE SI: S-a deschis cea mai așteptată expoziție de flori de toamnă. Zeci de ieșeni se află în Grădina Botanică – GALERIE FOTO

De data aceasta, „Flori de toamnă” abordează tema „Alegorii vegetale”, subliniind importanța de a explora diversitatea și frumusețea plantelor. După modelul ultimului an, sunt expuse diverse insecte și păsări, create din materiale provenite din Grădina Botanică, cum ar fi răchita.

Un alt punct de atracție îl constituie colecția impresionantă de ardei decorativi, care numără peste 100 de soiuri. Aceste soiuri sunt nu doar spectaculoase din punct de vedere vizual, ci au și proprietăți terapeutice datorită conținutului de capsaicină, substanță oleaginoasă care le conferă gradul de iuțeală. În plus, sunt prezentate și specii sălbatice de ardei, considerate genitori pentru soiurile cultivate. Colecţia de ardei iuţi decorativi reuneşte specii si subspecii ale genului „Capsicum”, printre care se numără taxoni parentali, genitorii majorităţii soiurilor şi hibrizilor de ardei.

Până când este deschisă expoziția de flori de toamnă

Tot în complexul de sere, într-un spaţiu special amenajat, sunt expuse peste 100 de soiuri de dovleci decorativi şi tigve, între care dovleacul de ceară sau pepenele de iarnă, bureţi vegetali, castraveti ţepoşi africani şi mexicani, insulina vegetală sau castravetele amar, specii originare din America de Sud, Africa sau Asia, cu importanţă ornamentală, alimentară şi medicinală. Publicul larg va putea viziona expoziția până luna viitoare, pe 17 noiembrie, între orele 9.00 – 18.00.

Toate standurile sunt amenajate de personalul Grădinii Botanice, cu material vegetal cultivat în secţiile exterioare, terenuri experimentale, sere şi solarii. Precizăm că preţul unui bilet la „Flori de toamnă” este de 20 lei, respectiv 15 lei biletul pentru studenţi şi pensionari, dar și pentru grupuri formate din cel puţin 10 persoane, şi 5 lei biletul pentru elevi (individual sau grup, inclusiv însoţitorii, profesori şi părinţi). Fotografiatul este liber.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii