Cea mai așteptată lege de către pensionari a fost ADOPTATĂ!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presă ( P)

Cea mai așteptată lege de către pensionari a fost ADOPTATĂ!

GALERIE
zz- Viictorel Lupu poza ziar dec 2018
  • zz- Viictorel Lupu poza ziar dec 2018
- +

Legea pensiilor a fost adoptată de Camera Deputaţilor - forul decizional la acest proiect, cu 193 de voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” şi 14 abţineri şi va merge la preşedintele României pentru promulgare.

Legea prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie până în anul 2021, astfel: 2019 - 1.265 de lei, 2020 - 1.775 de lei, 2021 - 1.875 de lei. Din anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Încă din toamna anului 2016, din campania electorală și, ulterior, de la preluarea guvernării, PSD și-a luat angajamente ferme în fața pensionarilor din România. Două au fost dintre cele mai importante: că se vor opera corecții, majorări substanțiale ale pensiilor și că se va elabora o nouă lege, ambele fiind părți importante ale programului de guvernare. Acum, după aproape doi ani, putem afirma răspicat că ambele promisiuni au fost respectate.

Astfel, la modul concret, valoarea punctului de pensie a crescut cu 26% din decembrie 2016 până în iulie 2018, adică de la 872 lei la 1.100 de lei. În plus, pensia minimă a crescut, în același interval, de la 400 de lei la 640 de lei, deci cu 60%. Alt exemplu, în 2017 față de 2016, s-a înregistrat cea mai mare creștere a pensiei medii lunare, de la 948 lei la 1.069 lei. Rezultatul certificat de Institutul Național de Statistică a fost o creștere a puterii de cumpărare pentru pensionari cu 14,6% în 2017 față de 2016.

În același timp, există un calendar al actualizării valorii punctului de pensie, așa cum reiese din programul de guvernare. În 2019, acesta ar urma să urce la 1.265 lei, apoi la 1.775 lei în anul 2020 și la 1.875 lei în 2021.

În paralel, în august anul acesta, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Fără a intra în detaliile de substanță, ci ca o privire de ansamblu, această nouă lege are drept țel eliminarea inechităților din sistemul public de pensii în așa fel încât persoane care au lucrat același număr de ani, au cotizat egal, în aceeași profesie, să aibă aceeași pensie. Similar, vor fi eliminate și inechitățile dintre femei și bărbați cu același număr de ani, aceleași condiții, cu contribuții identice, dar care au pensii diferite. Potrivit proiectului, pensiile în discuție se vor egaliza.  

Un alt aspect deosebit de important pentru întregul sistem: se precizează foarte clar, în lege, faptul că nicio pensie în plată nu va scădea. Dacă vor exista situații în care, la recalculare, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim și nici stagiul complet de cotizare.

Noua lege are drept principali piloni patru principii fundamentale: contributivitate ( plata în funcție de contribuție ), egalitate ( pensionari care au aceeași vechime, dar care au ieșit la pensie în momente diferite, primesc aceeași sumă de bani ), solidaritate socială ( generațiile în activitate susțin, prin plata contribuțiilor lor, generațiile de pensionari și, în viitor, vor fi susținute la rândul lor ) și imprescriptibilitate ( dreptul la pensie nu se poate prescrie ). Legea pensiilor, parte a programului de guvernare, reprezintă un demers construit pe principii sănătoase și solicitat de catre pensionari.

Așadar, toate aceste măsuri nu fac altceva decât să le permită pensionarilor români să ducă un trai demn și decent, după zeci de ani de muncă.

La final de an 2018, vă adresez dumneavoastră, pensionarilor și deopotrivă tuturor cetățenilor români, URAREA, ca Sărbătorile de Craciun și Anul Nou, să vă aducă bucurii, bunăstare, realizarea obiectivelor și împlinitea dorințelor sperate în anul 2019!

LA MULȚI ANI ȘI SĂRBĂTORI CU BINE!

 

Victorel LUPU,
Senator PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce s-a scumpit masiv energia?

Alexandru LĂZESCU

De ce s-a scumpit masiv energia?

Între factorii cei mai importanţi sunt politicile „Green Deal” ale UE, decizii care din raţiuni ideologice, au promovat abordări nerealiste care ignoră realitatea de pe teren.

Filmuletul zilei

opinii

Un punct de vedere cu desăvârşire orb

Nichita DANILOV

Un punct de vedere cu desăvârşire orb

Unele edificii sunt înălţate numai din scaune. În faţa scaunelor se întind nesfârşite alei, străjuite de statui ascunse printre arbori. În centrul oraşului sunt mai multe fântâni arteziene, din care nu ţâşneşte însă apa, ci timp. Oraşul a fost ridicat în plin deşert. Ţâşneşte în schimb nisip şi din când în când, spre seară, sânge în şuvoaie. Singurul locuitor al oraşului este în acelaşi timp rege, judecător, călău, victimă şi mulţime. În oraşul cu un singur locuitor „timpul are o singură secundă” şi „de fiecare acoperiş atârnă câte un deget murdar”.

Septembrie indiano-amnăşan

Michael ASTNER

Septembrie indiano-amnăşan

Păzind cazanul în liniştea amiezii, auzi din când în când căzând câte o nucă ori pe stradă trecând - urcând, coborând - o maşină.

Macro-buzunăreala „liberalizată”

Nicolae CREŢU

Macro-buzunăreala „liberalizată”

Din toate câte bântuie acum în ale noastre media, din România, nu serialul rivalităţii Cîţu vs. Orban pentru şefia PNL, nici „bâlciul” şi pantomima „moţiunilor” de ce (n)zură şi criza guvernării, nu ele sunt cele care îi îngrijorează pe cei mai mulţi oameni ai ţării, încă trăitori între hotarele ei. Şi nici cifrele în creştere ale „valului” Covid-Delta, nici măcar ele, nu îngrijorează, ba chiar să sperie de-a dreptul, atât cât o fac ştirile şi aşteptările privind facturile la electricitate şi gaz sau eliminarea subvenţiei pentru încălzire, tot perspective „luminoase”, cum se vede.

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

Iohannis și Golful

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.