Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cea mai eficientă metodă pentru a renunţa la fumat. Rămâne principala cauză de mortalitate!

GALERIE
fumat
  • fumat
- +

Persoanele fumătoare pot fi "momite" să renunţe la ţigarete dacă le este oferită perspectiva obţinerii unor câştiguri financiare. Această metodă reprezintă o abordare încurajatoare, potrivit unui studiu clinic realizat în Statele Unite în medii socio-economice defavorizate, în care fumatul se menţine la un nivel considerabil mai ridicat în comparaţie cu restul populaţiei americane.

În pofida unei scăderi a numărului fumătorilor în ultimii ani în Statele Unite, fumatul rămâne principala cauză de mortalitate ce poate fi evitată în această ţară şi afectează mai ales persoanele sărace şi minorităţile, potrivit unui articol publicat luni în Internal Medicine, un buletin editat de Journal of the American Medical Association (JAMA).

Cercetătorii de la Centrul Medical din Boston (BMC) au propus un program unui număr de 352 de participanţi în vârstă de peste 18 ani, dintre care 54% erau femei, 56% erau persoane de culoare şi 11,4% erau hispanici care fumau cel puţin 10 ţigarete pe zi.

Jumătate dintre ei au primit documente care le explicau ceea ce trebuie să facă pentru a beneficia de sprijin cu scopul de a renunţa la fumat. Cealaltă jumătate a avut acces la un consilier pentru a-i ajuta să obţină tratamente de substituţie pentru nicotină, consiliere psihologică şi un stimulent financiar. Acest stimulent era de 250 de dolari pentru aceia care renunţau la fumat în primele şase luni. Persoanele în cauză primeau apoi o sumă suplimentară de 500 de dolari dacă se abţineau să fumeze în următoarele şase luni.

O a doua şansă a fost oferită acelor persoane care nu au reuşit să renunţe la fumat în primele şase luni: participanţii au putut să încaseze 250 de dolari dacă au renunţat la fumat în următoarele şase luni. Analizele de salivă şi de urină au permis medicilor americani să constate că aproape 10% din totalul participanţilor "momiţi" cu bani nu mai fumau după şase luni şi 12% renunţaseră la acest viciu la un an după debutul studiului. În celălalt grup, aceste procente au fost mai mici de 1% respectiv 2%.

750 de dolari pentru a renunţa la fumat

"Aceste rezultate arată modul în care un program ce combină mai multe abordări, inclusiv o stimulare financiară, poate fi eficient împotriva fumatului", a declarat Karen Lasser, medic la Centrul Medical din Boston şi profesor secundar la Facultatea de medicină din cadrul Universităţii Boston. Studiul a fost finanţat de American Cancer Society.

Programul a înregistrat rezultate bune mai ales în rândul fumătorilor mai în vârstă, femeilor şi persoanelor de culoare informează AFP citat de Agerpres. "Promisiunea obţinerii unei sume de bani a fost probabil o motivaţie importantă la această populaţie pentru a renunţa la fumat", însă studiul nu a fost în măsură să cuantifice efectul, întrucât participanţii au beneficiat şi de tratamente de substituţie şi de consiliere psihologică", a explicat Karen Lasser.

Cercetătoarea americană a menţionat rezultatele unui studiu publicat în 2015 în New England Journal of Medicine, realizat pe un eşantion alcătuit din 878 de angajaţi ai grupului General Electric. După ce le-a fost oferită suma de 750 de dolari, numărul fumătorilor care au renunţat la ţigarete s-a triplat. În Franţa, un studiu programat să se desfăşoare pe durata a doi ani a fost lansat în aprilie 2016 cu obiectivul de a le încuraja pe femeile însărcinate să renunţe la fumat: 16 maternităţi oferă în medie 300 de euro participantelor pentru ca acestea să nu mai fumeze în timpul sarcinii. Aproximativ 20% din femeile însărcinate din Franţa sunt fumătoare.

Eficienţa acestei abordări a fost deja demonstrată şi în Scoţia, potrivit unui studiu publicat la începutul anului 2015 în revista medicală britanică BMJ: 23% dintre femeile care au primit o astfel de retribuţie au renunţat la fumat, comparativ cu procentul de doar 9% înregistrat în rândul femeilor care au renunţat la ţigarete fără să primească stimulente financiare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri