Cea mai frecventă boală la câini și pisici în această perioadă. Cum se manifestă babesioza și cum se poate trata?

miercuri, 21 mai 2025, 18:54
3 MIN
 Cea mai frecventă boală la câini și pisici în această perioadă. Cum se manifestă babesioza și cum se poate trata?

Odată cu încălzirea vremii și cu umiditatea crescută, animalele de companie devin mai vulnerabile la afecțiuni sezoniere. În această perioadă, medicii veterinari trag un semnal de alarmă: tot mai mulți câini ajung la clinică cu babesioză, o boală gravă transmisă de căpușe. În paralel, schimbările bruște de temperatură pot favoriza și apariția infecțiilor respiratorii la câini și pisici.

„Babesioza este una dintre cele mai frecvente boli la câini în această perioadă. Este transmisă prin mușcătura de căpușă și poate fi mortală dacă nu este tratată la timp. Este un vârf de sezon pentru căpușe. Acum și toamna, când iarăși e cald, rece. Vara, când începe sezonul călduros, căpușei nu-i mai place. Apar puricii”, a declarat medicul veterinar Marius Obreja, pentru „Ziarul de Iași”.

Babesioza, o boală parazitară cu evoluție rapidă

Boala este provocată de un parazit microscopic care atacă globulele roșii din sânge, ducând la anemie severă, iar în cazurile netratate, chiar la insuficiență renală. Infecțiile sunt, de regulă, persistente, iar recuperarea este lentă și anevoioasă.

Potrivit medicului, simptomele babesiozei constă în urinări cu sânge, letargie (animalul stă galeș, pare trist, nu mai are energie), lipsa poftei de mâncare, febră, vărsături sau diaree în unele cazuri.

„Când vedem cățelul galeș, că nu mănâncă sau că are urinări cu sânge, ne punem semne de întrebare”, adaugă acesta.

Deși pisicile pot lua căpușe, ele sunt în general mai rezistente la babesioză. Totuși, prevenția este recomandată și pentru ele, mai ales dacă ies afară sau locuiesc în zone cu vegetație bogată.

„Pisicile sunt rezistente la boala asta. Adică și pisicile iau căpușe, dar în mod natural ele sunt mai rezistente. Stăpânii animăluțelor trebuie să fie atenți cu mersul prin pădure, prin iarbă. Este mai ușor să previi decât să tratezi”, menționează medicul ieșean.

Deparazitarea, cheia prevenirii

Medicul veterinar subliniază importanța deparazitării externe regulate.

„Recomand pipete, zgărzi sau soluții spot-on, aplicate la intervale regulate. Acestea creează o barieră protectoare împotriva căpușelor. Sunt mai multe metode de prevenție”, explică specialistul.

Chiar și animalele care „stau în curte” nu sunt ferite de babesioză.

„Eu le explic stăpânilor să deparaziteze. Mulți spun «Nu are, câinele meu stă în curte». Da, stă în curte, dar dacă curtea ta este într-o margine de pădure sau într-o zonă în care unii proprietari nu-și îngrijesc terenurile? Să zicem, prin zona Buciumului, mai ales, acolo riscul e mult mai mare”, spune Marius Obreja.

Tratamentul, strict la cabinetul veterinar

De asemenea, îndepărtarea greșită a unei căpușe poate crește riscul de infecție. Astfel, specialistul recomandă o vizită la cabinetul veterinar. Totodată, câinii în stare gravă trebuie internați și ținuți sub observație, deoarece în unele cazuri este nevoie inclusiv de transfuzii de sânge pentru a combate anemia severă.

„Tratamentul se inițiază cu administrarea unui agent antiinfecțios specific, adaptat în funcție de tipul de Babesia implicat. Ulterior, se aplică un tratament de susținere, care are rolul de a stabiliza animalul și de a ameliora simptomele”, evidențiază medicul.

Etichete: animale, caini, pisici

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii