Cea mai lungă perioadă în care sistemul cardului de sănătate nu a funcționat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

20 de zile care i-au exasperat pe medici dar şi pe pacienţi

Cea mai lungă perioadă în care sistemul cardului de sănătate nu a funcționat

GALERIE
card sanatate blocat
  • card sanatate blocat
- +

Oficialii Casei de Asigurări de Sănătate au venit ieri cu precizări referitoare la situaţiile în care sistemul nu funcţionează. Medicii se tem că nu li se vor deconta serviciile, în timp ce pacienţii fac mai multe drumuri pentru o reţetă. Este cea mai îndelungată perioadă în care sistemul nu a funcţionat.

După aproape trei săptămâni în care Sistemul Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate nu poate fi folosit corespunzător de medicii de familie şi, implicit, şi de unităţile medicale, oficialii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au venit cu o serie de precizări şi promisiuni. Aceştia susţin că, atunci când platforma nu func­ţionează, decontarea serviciilor se va face pe baza raportărilor ulterioare, iar pentru intervalul în care platforma a fost indisponibilă, se va face derogare de la regula cunoscută, prin care serviciul efectuat trebuie transmis în interval de trei zile lucrătoare după data acordării acestuia.

CNAS: „A funcţionat, dar nu a corespuns”

„În situaţia în care vor exista probleme legate de decontarea vreunui serviciu, acestea se pot soluţiona prin dialog între furnizorul respectiv de servicii medicale şi casa cu care acesta se află în contract, conform unei proceduri deja reglementate de actele normative în vigoare”, precizează oficialii CNAS într-un comunicat de presă.

Pe de altă parte, reprezentanţii CNAS spun că de fapt starea de indisponibilitate nu înseamnă că sistemul nu a funcţionat, ci că „modul de funcţionare a acestuia nu a corespuns în momentele de vârf de activitate standardelor tehnice referitoare la timpul de răspuns”.

Până la rezolvarea problemelor, sfatul celor de la CNAS este ca furnizorii de servicii medicale să le efectueze în modul de lucru offline, urmând ca serviciul să fie raportat ulterior.

„În modul de lucru offline se efectuează practic aceleaşi ope­raţiuni pe calculator ca şi în modul de lucru online, singura diferenţă fiind doar faptul că transmiterea operaţiunilor efectuate către PIAS nu se face în timp real. Reamintim că la introducerea cardului de asigurat în cititorul de card se înregistrează în calculatorul respectiv amprenta de timp a momentului serviciului respectiv. De aceea, nu se justifică afirmaţiile conform cărora furnizorii de servicii medicale nu pot acorda aceste servicii”, au mai completat reprezen­tanţii CNAS.

Este sau nu afectat bugetul spitalelor?

În acest timp, reprezentanţii spitalelor ieşene se tem că nefuncţionalitatea sistemului le va afecta bugetul, pentru că nu vor putea deconta serviciile deja prestate. Aceştia, dar şi medicii de familie susţin, că este cea mai îndelungată perioadă în care sistemul nu a funcţionat, din momentul implementării sale.

CNAS susţine că în momentul de faţă se fac testele finale pentru a reveni la modul online de lucru al platformei, „urmând ca, atunci când acestea vor demonstra că sistemul informatic se încadrează în parametri normali de func­ţionare, să înceteze starea de indisponibilitate declarată anterior”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Riscuri şi costuri pandemice

Alexandru LĂZESCU

Riscuri şi costuri pandemice

Dacă nu se iese din cercul vicios în care mediatizarea sufocantă împinge guvernele către o continuare a măsurilor restrictive severe de o manieră unidimensională care ignoră riscurile economice şi societale, pandemia va provoca sechele cu urmări potenţial catastrofale.

Filmuletul zilei

opinii

Un chip pururi adorat

Nichita DANILOV

Un chip pururi adorat

A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

Dana ȚABREA

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

De Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie 2021, Teatrul din Iaşi a oferit publicului un spectacol dezgheţat, plin de miez şi lipsit de emfază. Carmen Dominte a câştigat cu „Sindromul Quijote” prima ediţie a proiectului Lecturi3, un parteneriat între Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi revista ALECART, având ca scop promovarea dramaturgiei contemporane din ţară şi Republica Moldova prin spectacole-lectură.

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Michael ASTNER

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Eram încă la ţară, la Amnaş, când am auzit, nu mai ştiu la ce emisiune de pe Radio România Actualităţi, cum că în epocă un caricaturist de la nu ştiu ce revistă de umor l-a prezentat pe regele Carol I drept cârpaci. Adică, vezi Doamne, ditamai regele umbla cu lucruri cârpite. Nu ţin minte, din păcate, de ce anume era vorba, de ciorapi sau altceva, dar asta n-are importanţă: ideea e că s-a făcut mişto de Carol I pe tema asta aşa, de parcă Regatul României era o ţară nu săracă, nu recent născută undeva la periferia Europei, ci vreuna cu vechime într-ale civilizaţiei şi-a bunăstării!

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.