anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cea mai lungă şedinţă de Consilul Local din toate timpurile. Ce s-a pus la cale?

GALERIE
sedinta
 • sedinta
- +

Consilierii locali au avut ieri cea mai lungă şedinţă din istoria ultimilor 30 de ani. Însă, în ciuda faptului că reuniunea a ţinut peste nouă ore, discuţiile din plen s-au axat mai mult pe dispute electorale decât pe probleme de interes pentru ieşeni. Lupta oarbă între consilieri a transformat şedinţa într-un spectacol penibil, condimentat cu tot felul de replici care arată un nivel destul de scăzut al actualului Consiliu Local (CL) în abordarea problemelor de interes pentru cetăţeni. 

Singura preocupare a consilierilor, indiferent de partid, a fost de a „puncta“ electoral. Cel puţin aşa a fost viziunea lor. Concluzia a avut-o primarul Mihai Chirica, deşi este puţin probabil că acesta să fi făcut declaraţia fiind conştient de faptul că poate fi auzit de restul sălii: „Doamne fereşte şi Maica Domnului, în ce hal a ajuns Consiliul Local!“. Anterior, un alt consilier, apropiat al primarului, a descris scurt modul în care s-au desfăşurat „dezbaterile“: „o porcărie de şedinţă“. Cel mai relevant aspect al „ostilităţilor“ de ieri este faptul că primarul independent Mihai Chirica beneficiază în continuare de sprijinul aproape necondiţionat al PSD: edilul nu şi-ar fi impus voinţa în plen dacă nu ar fi avut susţinerea social-democraţilor. Nici bugetul oraşului nu ar fi fost aprobat, dacă PSD nu ar fi negociat, în culise, amendamentele propuse şi aprobate formal în plen.

Totuşi, s-a discutat bugetul oraşului pe 2019

Principalul punct de pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a fost bugetul oraşului pentru 2019. Dintre cele nouă ore ale reuniunii, două ore şi jumătate a constituit perioada în care consilierii au discutat pe marginea bugetului. Însă, în cea mai mare parte a timpului, discuţiile au fost pe marginea amendamentelor, nu pe o dezbatere reală a ceea ce înseamnă bugetul unui oraş de mărimea Iaşului. Plenul CL a adoptat amendamente doar din partea PSD, ALDE, PMP şi a lui Andrei Postolache (independent), în timp ce propunerile liberalilor au fost respinse pe bandă rulantă. De remarcat că liberalii au votat în favoarea tuturor amendamentelor, indiferent cine a fost iniţiatorul. În schimb, primarul Mihai Chirica a intervenit de mai multe ori în timpul amendamentelor PNL şi a susţinut că acestea sunt „prost fundamentate“.

Anul trecut, liberalii au votat bugetul pe 2018, după ce plenul aprobase unele modificări propuse de PNL, amendamente care nu au fost niciodată puse în practică, drept pentru care liberalii au ales, de data aceasta, să voteze „împotrivă“. „Consider că este un buget al risipei. Avem fonduri semnificative pentru tot felul de evenimente care nu aduc plusvaloare. Este un buget care arată lipsa de cuvânt: toate angajamentele ferme de anul trecut au fost retrase“, a spus, printre altele, liderul de grup al PNL, Eduard Boz. În replică, primarul a susţinut că bugetul este unul echilibrat, care răspunde nevoilor şi cerinţelor actuale ale Iaşului. „Este cea mai slabă abordare asupra unui exerciţiu bugetar pe care am văzut-o până acum“, a catalogat primarul Chirica amendamentele PNL. Edilul şef al Iaşului nici a apucat să facă o prezentare a bugetului astfel încât ulterior să existe discuţii pe acest subiect. În schimb, fiecare amendament (câteva zeci la număr) a fost citit şi votat fiecare în parte. Toate propunerile au fost asemănătoare: alocări pentru şcoli, străzi, spaţii verzi, parcări ş.a., probleme uzuale cu care se confruntă oraşul. Însă, dezbaterile pe buget s-au transformat în atacuri la persoană şi declaraţii politice.

Liderul de grup al PSD Gabriel Surdu s-a remarcat prin intervenţii frecvente, deseori pe lângă subiect şi doar cu dorinţa de a-şi face vocea auzită. Omologul său de la PNL, Eduard Boz, a cedat de câteva ori şi a considerat că prin ridicarea tonului îşi poate impune punctul de vedere. Mihail Pintilei (PSD) a continuat seria „glumiţelor“ mai mult sau puţin inspirate (acesta pare a fi singurul lui rol în CL), în timp ce Etienne Ignat (PNL) a preferat să aducă mesajul străzii („Liviu Dragnea, nimic eşti tu!“) în plenul CL cu afişarea unei pancarte pe care a retras-o rapid sub ameninţarea consilierului PSD Florin Boca (preşe­din­te de şedinţă) că îl poate evacua din sală. În plen a fost şi multă confuzie: li­beralii au ajuns să aprobe un proiect (o concesionare de teren) pe care anterior îl propuseseră să fie amânat şi au dat dovadă de dublă măsură în adoptarea unor pro­iecte urbanistice, Surdu a încurcat pro­iectele pe care PSD a dorit să le retragă din plen, Cătălin Neculau (director Salubris) vroia să răspundă la întrebări ale consilierilor adresate CTP, iar PMP propunea amendamente cu diverse realocări de fonduri care erau deja incluse în buget. Acestea sunt doar câteva exemple din „dezbaterile“ care au avut loc ieri în plen.

I-au sabotat pesediştii pe liberali?

Şedinţa CL a început în jurul orei 10, cu aproape 30 minute întârziere pentru că preşedintele de şedinţă, Florin Boca (PSD), nu-şi făcuse încă apariţia. Timp de două ore, consilieri au avut mai multe interpelări la adresa executivului. La ora 12.30, consilierii deja „obosi­seră“: PSD a cerut pauză de consultări înainte de votarea ordinii de zi. În culise, unii consilieri, atât de la PSD, cât şi de la PNL spuneau că intenţia a fost ca şedinţa să se prelungească artificial, unul dintre scopuri fiind absenţa consilierilor PNL de la o întrunire electorală cu liderii centrali ai partidului care a avut loc la amiază. La revenirea în sală, acest lucru cumva s-a confirmat: pesediştii au propus schimbarea ordinii de zi prin votarea planurilor urbanistice zonale înainte de celelalte proiecte. În mod obişnuit, PUZ-urile sunt dezbătute pe finalul şedinţei. Mai mult, au propus vot nominal, iar votul pe PUZ-uri şi unele concesionări/vânzări de terenuri s-a încheiat în jurul orei 15.

La acel moment, din nou la propunerea PSD, a mai avut loc o pauză de aproape 30 minute. Ulterior, timp de o oră, au fost votate proiecte care nu au stârnit controverse, iar, abia la ora 16.30, au început dezbaterile pe bugetul local. Circul de ieri din CL nu reprezintă o premieră în actualul mandat, lipsa unei dezbateri reale fiind la ordinea zilei. Consilierii, indiferent de partid, preferă să se dea în petec crezând că astfel atrag atenţia presei sau a ieşenilor, dar, de fapt, nu fac decât să se acopere de penibil. În continuare, PSD deţine puterea în CL şi face echipă cu primarul independent Mihai Chirica, iar ambele părţi îşi etalează deseori complexul de superioritate faţă de opoziţie, complex ce poate face obiectul unor studii ale cercetătorilor britanici. În acelaşi timp, liberalii arată că primează deciziile luate la partid, decizii care au raţiuni mai mult electorale decât o ancoră relativă în realitatea ieşeană. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.