anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

Cea mai mare companie din Iaşi are cifra de afaceri cât 14.000 de firme la un loc

GALERIE
BorgWarner
 • BorgWarner
- +

BorgWarner produce şi vinde cât 70% din firmele ieşene adunate la un loc. În total, anul trecut, societăţile comerciale înregistrate în judeţ au avut o cifră de afaceri de 7,5 miliarde de euro. De altfel, aceste firme cu cifra de afaceri sub 100.000 de euro de abia au bani să îşi plătească un angajat şi utilităţile. Cei mai „productivi” angajaţi sunt în domeniul Comerţ.

Aproape două treimi dintre firmele din judeţul Iaşi nu îşi pot pune problema investirii profitului în dezvoltarea propriei afaceri, IT-iştii sunt printre cei mai neproductivi angajaţi din judeţul Iaşi, iar cei mai mulţi salariaţi din societăţile comerciale ieşene lucrează în domeniul serviciilor şi în industrie.

Aceste concluzii rezultă din analiza ultimilor statistici economice realizate de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, ai cărei specialişti au împărţit societăţile comerciale din Iaşi pe domenii economice şi apoi pe clase, după cifra de afaceri. Astfel, am reuşit să realizăm un succint profil economic al Judeţului Iaşi.

Potrivit ultimelor date oficiale, 28% dintre angajaţii din judeţul Iaşi au lucrat anul trecut în firme prestatoare de servicii şi 22% dintre angajaţi, activau în domeniul Industriei. Cealaltă jumătate a populaţiei active din societăţile comerciale ieşene s-a regăsit în domeniile Comerţ (16%), Construcţii (14%), IT&C (11%), Turism şi Restaurante (5%) şi Agricultură, Silvicultură şi Piscicultură (3%)   

“Datele se referă la bilanţuri depuse în 2022, în termenul legal, aferente anului financiar 2021 de către societăţi comerciale (fără persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale sau întreprinderi individuale), înmatriculate (cu sediul social) în jud. Iaşi având cifra de afaceri diferită de zero. Nu sunt cuprinse punctele de lucru din Iaşi, aparţinând firmelor cu cu sediul social în alt judeţ (pentru că bilanţul se depune aferent judeţului sediului social). Conversia în euro a fost calculată la cursul mediu BNR pentru anul 2021 (1 euro # 4,9204 lei)”, a explicat Sorin Gheorghiu, director în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. Vezi mai multe detalii aici si aici.

După adunarea cifrelor de afaceri, a numărului de angajaţi şi a numărului de firme înregistrate pentru dfiecare domeniu de activitate economică, specialiştii Camerei de Comerţ au ajuns la un rezultat final: cu un total de 109.256 angajaţi, în 20.214 societăţi comerciale, ieşenii au realizat în 2021 o cifră totală de afaceri de 7.537.885.049 euro.

Fruntaşii economiei ieşene

Aproape jumătate dintre firmele înregistrate în Judeţul Iaşi funcţionează în domeniul Serviciilor. Mai exact, potrivit datelor Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi este vorba de 9067 de firme, dintr-un total de 20.214 societăţi comerciale înregistrate în Iaşi care au fost active în 2021, în vreme ce pe locul doi ca număr de firme înregistrate în judeţul Iaşi se situează domeniul „Comerţ”, cu 4841 de firme, care reprezintă aproape un sfert din total (24%).      

Însă domeniile care produc cei mai mulţi bani sunt Comerţul, Industria şi Serviciile. Domeniul “Comerţ” a realizat anul trecut o cifră de afaceri de aproape 2,5 miliarde euro în Judeţul Iaşi, adică o treime din cifra de afaceri a judeţului Iaşi, Industria - 1,7 miliarde euro şi Serviciile - 1,5 miliarde euro cifră a afaceri.

Angajaţii din Comerţ, domeniu care se situează în Iaşi şi pe primul loc în topul productivităţii lucrătorilor, au realizat o cifră de afaceri de 137.291 euro pe an, adică 540 de euro pe zi de angajat, dublu media productivităţii pe angajat din judeţul Iaşi, care a fost de 271,63 euro.

HORECA e la pământ

La polul opus, cei mai puţini bani se produc în judeţul Iaşi domeniul Turismului şi Restaurantelor. Cele 774 de firme din acest domeniu reprezintă doar 4% din totalul societăţilor comerciale active, asigură locuri de muncă pentru doar 5% din totalul angajaţilor ieşeni şi au produs o cifră de afaceri de aproape 181 de milioane de euro în anul care a trecut, adică 2% din totalul realizat din activitatea economică în judeţul Iaşi.

De altfel, angajaţii din Turism şi Restaurante au fost şi cei mai neproductivi. Valoarea produsă de aceştia a fost de 132 de euro pe zi. Cu o cifră de afaceri de 33.536 de euro realizaţi de către fiecare angajat din acest domeniu pe parcursul anului 2021, Turism şi Restaurante ocupă ultimul loc în topul productivităţii.

Cum este posibil? Un antreprenor din domeniul Restaurantelor crede că cifrele oficiale foarte mici ar putea reflecta, de fapt, un fenomen: acela al nefiscalizării activităţilor economice.                

Agricultura e pe locul doi la productivitate

În schimb, un domeniu la care nu ne gândim imediat când vorbim de economia judeţului Iaşi, Agricultură, Silvicultură şi Pescuit, s-a situat peste cel al Turismului şi Restaurantelor, atât ca cifră totală de afaceri (peste 334 milioane euro), cât şi ca productivitate a angajaţilor (care a fost de aproape trei ori mai mare decât cea realizată în Turism şi Restaurante, şi pe locul doi în topul productivităţii angajaţilor, pe domenii), respectiv 366,53 euro.

Peste media productivităţii angajatului ieşean s-au mai aflat doar lucrătorii din Industrie, care au produs valoare de 281 de euro pe zi. 1521 de firme din judeţul Iaşi sunt înregistrate cu activităţi în domeniul Industriei reprezintă doar 8% din total, însă au realizat 22% din cifra de afaceri a judeţului.

11% din angajaţi lucrează în IT&C

În ce priveşte domeniul IT&C sunt câteva menţiuni care merită făcute. Potrivit statisticilor Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, 11% dintre angajaţii din judeţ lucrează în IT&C, în 1374 de societăţi comerciale, şi au realizat în total o cifră de afaceri de peste jumătate de miliard de euro în 2021.

Cu alte cuvinte, domeniul IT&C se situează la Iaşi în partea de jos a clasamentului după cifra de afaceri pe domenii (este al treilea cel mai slab domeniu dintr-un total de opt) şi, după Turism şi Restaurante, înregistrează cea mai slabă productivitate a muncii. În medie, anul trecut fiecare angajat din IT&C-ul ieşean a realizat o cifră de afaceri de 44.403 euro, adică 175 de euro pe zi.

Important de menţionat că sunt companii din domeniul IT&C care au cifre de afaceri importante, dar al căror sediu nu este în judeţul Iaşi.

4% din firme au produs jumătate din cifra de afaceri a judeţului

În ce priveşte distribuţia societăţilor comerciale în funcţie de categoria cifrei de afaceri, datele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi reflectă o altă trăsătură a judeţului Iaşi: 90% dintre firmele din judeţul Iaşi au o cifră de afaceri de cel mult jumătate de până la 500.000 euro şi oferă de lucru unui număr de 36.323 de oameni, adică o treime din populaţia judeţului Iaşi lucrează în aceste firme.

Iar împreună, acestea au realizat doar 16,5% din cifra de afaceri a judeţului Iaşi. În schimb, jumătate din cifra de afaceri a judeţului a fost realizată de doar 4% din totalul de firme. Acestea sunt însă societăţi comerciale cu cifre de afaceri între 10 şi 50 milioane de euro, în care lucrează 40% din angajaţii din Judeţul Iaşi.           

72% dintre firmele de aici (adică 14.508 de societăţi comerciale) au o cifră de afaceri mai mică de 100.000 euro şi au realizat în total aproape 409 milioane euro anul trecut. Această cifră este cu doar 14 milioane de euro mai mare decât a obţinut o singură firmă din Miroslava – BorgWarner România, firmă care, de altfel, este şi singura din judeţul Iaşi care se încadrează la categoria „cifră de afaceri peste 300 milioane euro”.

BorgWarner România, companie care se ocupă cu “Fabricarea altor piese si accesorii pentru autovehicule si pentru motoare de autovehicule”, a avut în 2021 o cifră de afaceri de 394.669.844 euro. Asta în vreme ce firmele sub 0,1 milioane euro au în total aproape 17.000 de angajaţi, iar BorgWarner funcţionează cu 1964 de angajaţi.            

Un calcul teoretic arată că dacă toţi angajaţii din firmele mici (cu cifra de afaceri de până la 0,1 milioane euro) au primit în 2021 doar salariul mimim, aceste societăţi comerciale au rămas în medie cu 1794 de euro pe lună pentru utilităţi, aprovizionare sau alte cheltuieli specifice afacerilor după plata lefurilor. De investiţii ulterioare şi de dezvoltare ne se prea poate vorbi deci, în cazul a peste 70% din societăţile comerciale din Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.