Cea mai mare concurenţă din ţară la Medicină a fost la Iaşi: 5,5 candidați/loc
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 26.01.2022

Cea mai mare concurenţă din ţară la Medicină a fost la Iaşi: 5,5 candidați/loc

GALERIE
admitere umf iasi
 • admitere umf iasi
- +

Concurenţa a fost aici şi de peste 5,5 candidaţi pe loc

 

Anul acesta, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a înregistrat cea mai mare concurenţă pe un loc dintre toate universităţile de medicină din ţară. Astfel, la sfârşitul perioadei de înscrieri la admiterea de la UMF Iaşi, la Medicină au fost depuse 1.261 de dosare, cu o concurenţă de 4,22 de candidaţi pe un loc la buget, la Asistenţă Medicală Generală au fost depuse 312 de dosare, concurenţa fiind de 5.57de candidaţi pe un loc bugetat, la Nutriţie şi Dietetică au fost depuse 55 de dosare, cu o concurenţă de 5.00 candidaţi pe un loc la buget, iar la Medicină Dentară au fost depuse 273 de dosare, concurenţa fiind de 3.21 de candidaţi pe un loc la buget.

De asemenea, la Asistenţă de Profilaxie Stomatologică au fost depuse 8 dosare, concurenţa fiind însă doar de 0.89 candidaţi pe un loc, la Tehnică Dentară au fost depuse 78 de dosare, concurenţa fiind de 2.60 candidaţi pe un loc la buget, la Farmacie au fost 75 de candidaţi, concurenţa fiind de 0.77 candidaţi pe un loc la buget, iar la Bioinginerie medicală au fost depuse 100 de dosare, cu o concurenţă de 1.52 candidaţi pe un loc la buget. La Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare au fost depuse 175 de dosare, concurenţa fiind de 2.36 de candidaţi pe un loc la buget. În total au fost validate 2.337 de dosare.

Interesul pentru Medicină, în creştere

Cea mai mare concurenţă, după cifrele enumerate mai sus, a fost înregistrată la Facultatea de Medicină, cu 4,22 de candidaţi pe un loc bugetat, mult mai mare decât anii trecuţi. Astfel, în 2019, concurenţa la această specializare a fost de doar 3.71 candidaţi pe un loc bugetat, în 2018, aceasta a fost de 3.21 de candidaţi pe un loc bugetat, iar în 2017, concurenţa a fost de 3,20 de candidaţi pe un loc. Aceste cifre arată că interesul tinerilor pentru UMF Iaşi a crescut simţitor în ultimii ani. „Situaţia finală a dosarelor validate arată că numărul total de înscrişi este aproximativ acelaşi cu cel de anul trecut. În ultimii patru ani am asistat la o creştere semnificativă a numărului de candidaţi la Facultatea de Medicină, ajungând în acest an să avem o concurenţă de 4,22/loc bugetat, cea mai mare din ţară. Ne îngrijorează în schimb trendul descendent al numărului de înscrişi la Facultatea de Farmacie, dar este o situaţie pe care o întâlnim în întreaga ţară, iar motivele sunt multiple şi necesită o analiză aprofundată. Per total, suntem mulţumiţi că în ciuda situaţiei epidemiologice complicate am reuşit să ne mobilizăm pentru desfăşurarea în condiţii optime a concursului de admitere şi că 2.337 de tineri au ales Universitatea noastră pentru a-şi îndeplini visul”, a declarat rectorul UMFF Iaşi, Viorel Scripcariu.

Astăzi este ultima zi de confirmare a locurilor

Candidaţii admişi pe locuri fără taxă trebuie să confirme în scris locul, până la data de 10 august, prin completarea unui angajament şi a achitării taxei de înmatriculare, în valoare de 200 de lei. De asemenea, şi candidaţii admişi pe locurile la taxă trebuie să confirme până astăzi inclusiv, prin completarea unui angajament, a achitării taxei de înmatriculare, de asemenea în valoare de 200 de lei, dar şi o treime din taxa de şcolarizare.

Astfel, cei de la specializările Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie au de achitat 7.500 de lei pe an, cei de la specializările Asistenţă Medicală Generală şi Bioinginerie au de achitat 5.000 de lei pe an, iar cei de la specializările Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, Nutriţie şi Dietetică sau Tehnică Dentară au de achitat 4.000 de lei pe an.

Locuri libere pentru în toamnă

Deocamdată, Univesitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi a rămas cu peste 100 de locuri neocupate la trei specializări, insă numărul exact al acestora se va cunoaşte abia după perioada de confirmări. Însă,nainte de a se face calculele finale în urma confirmărilor, UMF Iaşi rămăsese cu locuri libere pentru Specializarea Asistenţă de Profilaxie Stomatologică, unde mai sunt libere 4 locuri bugetate şi 13 locuri cu taxă, la specializarea Tehnică Dentară, cu 17 locuri cu taxă, iar la specializarea Farmacie au rămas libere 41 de locuri bugetate şi 83 de locuri cu taxă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Atunci când şi-au prezentat pachetul de cereri adresate Occidentului, reprezentanţii diplomatici ruşi nu aveau cum să spere că simplul zăngănit de arme în preajma graniţelor ucrainene poate inversa un amplu proces geopolitic derulat pe un interval de aproape trei decenii.

Filmuletul zilei

opinii

Asachi întemeietorul

Florin CÎNTIC

Asachi întemeietorul

Gh. Asachi este una dintre figurile fondatoare ale instituţiilor moderne în Iaşi. Printre ele, şi Arhivele Statului Moldovei care, la 190 de ani de funcţionare neîntreruptă, rămâne una dintre instituţiile fundamentale ale oraşului.

Hombre şi patimile

Radu PĂRPĂUȚĂ

Hombre şi patimile

Hombre locuia în Iaşi, în oraşul culturii cum se zice cu o vorbă tocită. Dar dacă ne referim la cartierul Bularga cel puţin nici nu poate fi vorba de „oraşul culturii”. Bulargăi îi spun, chiar locuitorii cartierului, ŢŢŢ, adică Ţaţe, Ţoape şi Ţărani. Sigur, or fi şi oameni deosebiţi printre ei. Desigur că şi alte oraşe au asemenea cartiere. Şi asemenea oameni. Spun asta deşi nu am fost la Londra, Avignon sau Târgu Bujor.

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Deși subiectul e același ca într-o povestire de Sadoveanu - o vânătoare -, alt text scris de Dan Eremia Grigorescu păstrează tușe din stilul, din atmosfera prietenului vârstnic și taciturn. Dar nu admirăm, ca să mă exprim în termeni de facere a imaginii, panoramări îndelungi, detalii generos lăsate privirii. Acum savurăm cadre scurte, ritmic, aproape nervos montate, potențând starea de neliniște, de pericol iminent, aproape fatal. Nu numai descrierea momentelor de așteptare imprimă viteza, savoarea lecturii, ci, în plus, momentul unic, de povestire incredibilă dar adevărată a dansului vânătorului cu fiara, ultimă încontrare pe viață și pe moarte, urmată de finalul imprevizibil.

pulspulspuls

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

Aşadar, vorba filmului lui Porumboiu jr.:A fost sau n-a fost un scenariu pus la punct chiar de Simion&compania lui de băieţi cu ochi albaştri ce privesc înspre răsărit, aşa cum pare multora să fi fost acolo în piaţă, la episodul cu cerneala peste meclă? 

Caricatura zilei

Șoșoacă și racheta

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X