Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cea mai mare investiţie a CTP în 2018: transportul de “fier vechi” din Germania

GALERIE
tramvai
  • tramvai
- +

Consiliul Local ar urma să aprobe mâine bugetul operatorului local de transport public. La capitolul venituri, CTP încasează pe biletele vândute cam tot atât cât cheltuieşte cu gratuităţile pensionarilor, compensate de Primărie.

Cea mai mare „investiţie“ a Com­paniei de Transport Public (CTP) pe anul în curs va fi asigurarea transportului pentru cele 11 tram­vaie rulate achiziţionate din Germania. Suma se ridică la 1,1 mi­lioane lei, în condiţiile în care întreg bugetul de investiţii al CTP pentru 2018 ajunge la 3,7 milioane lei. O altă investiţie a CTP vizează achi­ziţia a 210 validatoare bilete la un preţ mediu de 4.500 lei, în total fiind alocaţi 945.000 lei în acest sens.

În schimb, CTP păstrează misterul asupra modului în care va cheltui alte aproape 840.000 lei, în programul de investiţii, această sumă fiind trecută la capitolul „alte dotări“. Bugetul CTP pe 2018 va fi aprobat mâine, în şedinţa Consiliului Local (CL). Potrivit estimărilor şefilor companiei, veniturile vor fi de 115,7 milioane lei.

„Veniturile au fost estimate la o valoare mai mare decât valoarea realizată în anul 2017, cu un procent de 9%. La estimarea aces­tor venituri s-a adoptat o manieră prudentă, fiind luate în considerare doar acele venituri cu o probabilitate ridicată de rea­lizare“, se arată într-un raport semnat de directorul CTP, Cristi Stoica, document-suport pentru aprobarea proiectului de hotărâre în plenul CL.

Cât câştigă CTP din vânzarea de bilete?

Cea mai mare parte a veniturilor provine din vânzarea tichetelor de călătorie, respectiv 94,5 milioane lei. Din această sumă, CTP a estimat vânzări de 33,8 milioane lei în cazul biletelor, şi 6,25 milioane lei în cazul abonamentelor. În acelaşi timp, Primăria va acorda o subvenţie de 31,2 milioane lei pentru gra­tuităţile oferite pensionarilor pe transportul public.

De asemenea, din vânzarea tichetelor de călătorie către elevi şi studenţi (inclusiv dife­renţe de tarif), CTP estimează că va încasa circa 20 milioane lei. „S-a avut în vedere o majorare a nu­mărului de tichete de călătorie vândute, odată cu punerea la dispoziţia călătorilor a celor 88 autobuze noi, achiziţionate de Municipiul Iaşi şi primite în administrare de către societate“, se mai arată în raport. În ceea ce priveşte salariile, cheltuielile cu personalul vor creşte în acest an cu 10 milioane lei până la concurenţa sumei de aproape 73 mi­lioane lei.

Din această sumă, cheltuielile cu salariile reprezintă 64,3 milioane lei, iar bonusurile 5,7 mi­lioane lei, restul fiind bani aferenţi contractului de mandat şi con­tribuţiilor datorate de angajator. Alte cheltuieli semnificative ale CTP în anul 2018 vor fi pentru asigurarea combustibilului (18,2 milioane lei) şi a altor utilităţi (7,3 milioane lei).

Pentru acest an, CTP îşi propune introducerea unui nou sistem de tarifare, diversificarea modului de vânzare a titlurilor de călătorie prin aplicaţii mobile, urmărirea traficului mijloacelor de transport tot prin aplicaţii mobile, montarea de pa­nouri de informare în staţii şi achi­ziţia unor noi automate de bilete.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri