Cea mai mare pensie din Iași pe bază de contributivitate ajunge la 33.654 de lei. Ce s-a întâmplat la recalculare
Cea mai mare pensie din județul Iași stabilită pe criteriul de contributivitate ajunge în 2024 la 33.654 de lei brut după recalculare (circa 6.700 euro), conform datelor care ne-au fost transmise de Casa Județeană de Pensii (CJP) Iași, condusă de Maria Andronache. Totuși, deși este cea mai mare pensie la nivelul Iașului, asta nu înseamnă că a înregistrat și cea mai mare creștere în urma primei etape a recalculării pensiilor.
Această pensie a crescut cu 2.143 de lei față de suma inițială de 31.511 de lei brut (aproape 6.300 euro) cât era cuantumul precedent. În schimb, un alt pensionar ieșean a obținut o majorare semnificativă de 8.000 de lei la pensie, după ce i-a fost recalculată pe baza Legii 360/2023, care a intrat în vigoare la începutul acestei luni.
Majorări de pensie de doar un leu
Nu toți pensionarii au beneficiat însă de ajustări substanțiale la drepturile de pensie. În unele cazuri, majorările au fost nesemnificative, de doar 1 leu. În județul Iași sunt aproximativ 160.000 de pensionari, iar dintre aceștia, aproape 151.000 au fost incluși în procesul de recalculare, prima etapă. Potrivit șefei CJP Iași, peste 70% din cei care au beneficiat de recalcularea drepturilor de pensie în prima etapă, care s-a încheiat la 1 septembrie 2024, au obținut o pensie mai mare, media fiind de 650 lei. Pe de altă parte, alți beneficiari ai pensiei minime din județul Iași, respectiv aproximativ 10.000 de pensionari, nu au avut creșteri la pensie.
Acum se desfășoară cea de-a doua etapă a recalculării pensiilor
La momentul actual se desfășoară cea de-a doua etapă a recalculării pensiilor, care vizează pensionarii care au lucrat în Cooperativele Agricole de Producție (CAP), cât și pe cei care prezintă la dosar adeverințe pentru veniturile nepermanente (cum ar fi prime, al 13-lea salariu). Documentele justificative sunt necesare dacă pensionarii au obținut sumele înainte de aprilie 2001. Pentru veniturile câștigate după această dată, nu sunt necesare adeverințe suplimentare, deoarece informațiile sunt deja înregistrate în sistemul informatic. Procesul a început la 1 septembrie 2024 și se va încheia anul viitor, mai exact la 1 martie 2025. Recent, Maria Andronache estima pentru „Ziarul de Iași” că aproximativ 39.000 de pensionari din județul Iași intră în etapa a doua a recalculării pensiilor. Dintre aceștia, aproape 9.000 au lucrat în CAP.
Citește și:
- Unui ieșean i-a crescut pensia cu 8.000 de lei
- Ce șanse au pensionarii să obțină creșteri mari la pensie în a doua etapă a recalculării? Precizările șefei Casei de Pensii Iași
Publicitate și alte recomandări video