anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 27.11.2022

Cea mai mare pictură murală din Iași, dedicată simbolului solidarității: Virgil Săhleanu

GALERIE
pictura-murala-sahleanu-iasi (1)
 • pictura-murala-sahleanu-iasi (1)
- +

7 septembrie 2000. Vestea că Virgil Săhleanu, liderul sindical de la Combinatul Metalurgic Tepro Iași, care apăra drepturile a 1.278 de salariați concediați abuziv a fost asasinat, a căzut ca un bolovan peste redacția în care lucram. Și peste Tepro. Și peste Iași. Și apoi aveam să aflu că întreaga țară a fost zguduită de această crimă.

“Ideea de a face o pictură murală dedicată lui Virgil Săhleanu mi-a venit mie. Aveam 10 ani atunci. Auzisem de el, dar nu știam, nu înțelegeam ce s-a întâmplat”, a explicat Harcea Pacea, unul din cei patru tineri artiști care în 11 zile au realizat cea mai mare pictura murală din oraș, pe peretele lateral, dreapta, al Casei Sindicatelor. Intitualată “Solidaritate prin creativitate” pictura acoperă o suprafață de 440 mp.

Cu microfonul PRO TV în mână, am ajuns la blocul în care locuia sindicalistul. Fusese asasinat chiar acolo, în scara blocului. Aveam 25 de ani și nu înțelegeam cum s-a putut ajunge aici. Nu înțelegeam cum ar putea fi ucis un om care apără niște drepturi. Mi-a fost mai frică ca niciodată să nu pierd vreun amănunt. Mă gândeam că ucigașii s-ar putea afla chiar acolo, printre noi, reporterii, prefăcându-se că sunt trecători curioși. Pete de sânge și o mare stare de confuzie e tot ce îmi amintesc. Doar atacurile teroriste din SUA care aveau să aibă loc un an și două zile mai târziu m-au șocat mai mult decât uciderea lui Virgil Săhleanu.

Ca și Harcea Pacea, și ceilalți trei artiști care au realizat imensul simbol al solidarității erau copii în anul 2000. Au căzut de acord că istoria nu trebuie uitată și că, prin munca lor, pot realiza atât revitalizarea unui loc simbol din fosta zonă industrială, cât și transformarea acestuia într-un reper artistic. La inaugurarea picturii au participat câteva zeci de persoane. În dreapta, se grupaseră câteva persoane mai în vârstă. Trei doamne elegante atrăgeau atenția prin ținuta distinsă. Era grupul celor care fuseseră martori la evenimente. În stânga se aflau artiștii, prietenii lor și spectatori interesați de eveniment  – cei mai mulți erau copii la vremea când liderul de sindicat de la Tepro a fost asasinat. Între cele două grupuri, m-am așezat eu. M-am prezentat doamnelor distinse și am întrebat de doamna Săhleanu. Mi s-a răspuns pe două voci: “Eu sunt”. Apoi a venit și explicația: erau acolo doamna Marieta Săhleanu, soția fostului lider de sindicat, dar și verișoara lui, care se numește tot Săhleanu. Și cumătra, care a luptat alături de el “pe baricade”, la Tepro.

În timp ce Ana Octavia Preotu, președinta Asociației Artipic prezenta rapid evenimentul, parte a Proiectului Regenerarte Urbană, finanțat de Primăria Municipiului Iași, din dreapta am auzit o întrebare șoptită: “Vine și primarul?”. “Nu vine. Eram sigură că nu o să vină”, îi răspunde cumătrei sale doamna Marieta, care apoi mi se adresează: “Știați că a fost făcut cetățean de onoare al orașului?”. Îi spun că nu știam, dar știu că sunt două busturi ale domnului Săhleanu în oraș și că o piață este denumită după dumnealui. “Păi noi le-am făcut!”, spune fosta colegă a sindicalistului, într-un reproș la adresa Primăriei nerostit, dar care reiese clar din tonul ușor indignat.

“...Proiectul a fost realizat în parteneriat cu SavanaCuloare, BCR, Casa De Cultură A Sindicatelor Iași și Iasi.Travel”, o aud pe Ana Octavia, care apoi invită artiștii în fața publicului. Artiștii nu sunt din categoria celor bombastici, cu voci răsunătoare și laude pe buze. Se prezintă cu numele de scenă: HarceaPacea, Cuser, Vlad Sade și Frag.Menta. Nu se aude bine ce spun artiștii, așa că o întreb pe doamna Marieta Săhleanu dacă va vorbi și dumneaei. “Eu nu, sper să vorbească Rotaru. Uite-l acolo! S-a mai îngrășat. Au trecut niște ani!”.

Constantin Roraru, vicepreședintele sindicatului de la Tepro la vremea când Săhleanu a fost asasinat, a vorbit puțin în fața publicului apoi mi-a mărturisit: “Mi-a fost coleg și prieten. Mă numise vicepreședinte al sindicatului, fără ca măcar să fi știut ceva înainte. Avea încredere în mine. Era un om dificil, se supăra, lupta, dar era un om corect, pentru oameni. Patru ani am tot mers pe la ședințele de judecată. Să vedeți cu câtă seninătate povesteau criminalii cum s-a întâmplat totul. Unul avea un box pe mână, celălalt un cuțit. La început au declarat că era un cuțit cam așa de mare (și îndepărtează palmele una de alta lăsând cam 30 de cm distanță între ele). Apoi au zis că era mai mic, cu lama rotundă, ca să nu-l omoare. Cică voiau doar să-l bată, să-l sperie, să-l intimideze. Au mai zis că au pândit câteva zile în jurul blocului. Voiau să intre peste el în casă, dar s-au răzgândit pentru că avea un copil mic. Fata era în clasa a VI-a”, povestește Constantin Rotaru.

“Alexandra avea 11 ani. Uitați, aici este poza ei”, se mândrește doamna Marieta Săhleanu. “Mă așteptam la ceva rău, îi credeam în stare, dar nu mă așteptam chiar la crimă. Și totuși... am avut o presimțire. Țin minte că în zilele acelea avea de făcut niște copii la documente și îi spuneam să stea în casă, cobor eu la Xerox și îi fac copiile. El a coborât, avea întâlnire cu un avocat și apoi urma să meargă să ia vin pentru nuntă. Peste două zile, pe 9 septembrie, trebuia să fie nunta fiului lui”.

“Încerca să obțină printr-un act adițional prelungirea perioadei de vânzare cumpărare a fabricii”, a completat povestea Constantin Rotaru.

Cum s-a ajuns la crimă

 • În anul 1998 SC TEPRO SA a fost privatizată de către stat, fiind cumpărată către firma cehă Zelezarny Veseli ("Fierarii Veseli").
 • În ianuarie 1999, patronatul a hotărât concedierea a peste o mie de salariați.
 • În data de 12 februarie 1999, Virgil Săhleanu a fost ales ca președinte al Sindicatul Liber TEPRO Iași de către Adunarea Generală Extraordinară a sindicatului.
 • Trei zile mai târziu, Sindicatul TEPRO Iași a declanșat un conflict de muncă, acuzând concedierea a 1.278 de salariați și privatizarea frauduloasă a SC TEPRO SA de către SC Zelezarny Veseli din Cehia.
 • Ca urmare a acestor evenimente, Virgil Săhleanu a fost concediat de către Administrația SC TEPRO Iași. Cu toate acestea, și-a continuat activitatea sindicală în afara întreprinderii, cu sprijinul FNS METAROM, și a reușit să anuleze în justiție concedierea celor 1.278 salariați. În același timp lupta pentru anularea contractului de privatizare care a transformat o firmă profitabilă într-una falimentară. A organizat mai multe greve și mișcări de protest la adresa investitorului ceh Zelezarny Veseli, pe care îl acuza că vrea să falimenteze fabrica.
 • În dimineața zilei de 7 septembrie 2000, în jurul orei 8, Săhleanu a fost atacat în scara blocului de către doi indivizi, trimiși de patronul ceh și directorul fabricii, care l-au ucis cu trei lovituri de cuțit, oricare dintre lovituri putându-i provoca moartea.
 • Victima a fost dusă imediat la Spitalul de Urgență din Iași, dar nu a putut fi salvată.
 • Asasinii au fost arestați două zile mai târziu, iar ulterior și alți șapte complici.
 • Vestea asasinării liderului sindical a declanșat demonstrații și proteste pe străzile orașului Iași, numeroase sindicate din România solidarizându-se.
 • A fost condus pe ultimul drum de peste 5.000 oameni, iar slujba de înmormântare a fost oficiată de către ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, însoțit de un sobor de 24 preoți.
 • În urma anchetei care a urmat asasinatului s-a descoperit că acesta a fost pus la cale de reprezentantul investitorului ceh, Franmtisek Priplata, directorul român al societății și directorul firmei Protect din Vaslui care asigura paza societății. Toți au fost condamnați la mulți ani de închisoare, dar cehul a reușit să fugă din țară, el nefiind extrădat nici până azi.

“Ce zi frumoasă e azi. Tot așa era și atunci, o zi frumoasă, însorită”, mi-a spus la despărțire Marieta Săhleanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Globalizare în alb şi negru

Nicolae GRECU

Globalizare în alb şi negru

Unele fenomene de la Cupa Mondială care se desfăşoară acum în Qatar sunt puse, mai mult sau mai puţin justificat, pe seama acestui concept al contemporaneităţii.

opinii

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Eugen MUNTEANU

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Coborât din sferele rarefiate ale preocupărilor sale de cercetător erudit al dialectelor limbii latine și al formării limbii române literare, tânărul aspirant la gloria științifică, dar și doritor să‑și asigure un cămin și o familie începe un asiduu asalt sentimental.

Pentru un pumn de voturi

Radu POPESCU

Pentru un pumn de voturi

La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

Literarh

arh. Ionel OANCEA

Literarh

Tema MUST-ului de arhitectură din anul acesta s-a născut din ispitirile creatorului de spaţii artistico-funcţionale venite din lumea celorlalte arte. În acest continuum al expresivităţii estetice, literatura poate fi în conexiune cu arhitectura până în pragul dincolo de care cuvântul inventat pentru titlu, „literarh” începe să aibă substanţă? Răspund din capul locului, da. Inspirat de răspunsul acesta ferm, uşor demonstrabil, poate nu este lipsit de logică să găsim în limba arhitecţilor poeţi şi prozatori un echivalent inspirat pentru englezescul MUST.

pulspulspuls

Hopaa: premarele Mihăiţă spălat pe la subsuori cu sondajul. Cineva scoate capul afară şi dă ordine

Hopaa: premarele Mihăiţă spălat pe la subsuori cu sondajul. Cineva scoate capul afară şi dă ordine

LATER EDIT.  Cu o promptitudine care anunţă vremuri bune în comunicare, domnul premare ne-a anunţat că intervenţia de pe platforma PNL nu-i aparţine, ba, chiar mai mult, el nu ar avea nici măcar access la platforma respectivă. Touché, monsieur! Rugăm, prin urmare, curioşii să citescă pulsul nostru în cheia că există o persoană destul de puternică la liberali, cu acces deplin la butoane, care-I ia la per tu şI alte celea pe cei mai înalţI lideri, dar care stă prost cu gramatica. Ceea ce n-ar fi o noutate.   Iacătă, stimaţi telespectatori, cum megasondajul acela ultraincredibil al liberalilor, care-l scotea pe Mihai Chirica premare în 2024 încă dinainte de alegeri, cu 50% şi peste, i-a dat edilului şef apă la moară, stuchit la furcă, cum se mai spune, başca tupeu politic, şi după numai câteva zile omul scoate deja capul la interval ca să facă ordine în partid. 

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.