Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cea mai mare taxă: 400 lei. Informaţii în premieră despre admiterea la două mari universităţi ieşene

GALERIE
admitere-la-facultate-3licentalicenta1licenta2
  • admitere-la-facultate-3
  • licenta
  • licenta1
  • licenta2
- +

După o lună de la începerea preînscrierii online pentru admiterea la Universitatea de Ştiinţele Vieţii “Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, Facultatea de Medicină veterinară pare să fie favorita candidaţilor, spun angajaţii universităţii ieşene. 

Asta în ciuda faptului că e facultatea cu cele mai puţine locuri bugetate din această universitate, precum şi a faptului că pe locurile plătite percepe, în acest moment, cele mai mari taxe de şcolarizare din cadrul USV Iaşi. În acest articol găsiţi câteva dintre informaţiile despre locurile puse la dispoziţie de două dintre universităţile ieşene, despre taxele percepute de acestea şi despre calendarul admiterii în sesiunea din luna iulie.

Universitatea de Ştiinţele Vieţii “Ion Ionescu de la Brad” Iaşi

•        Platforma de preînscriere online pentru toate programele de studii din cadrul USV Iaşi este deschisă însă din data de 2 mai şi va rămâne aşa până pe 30 iunie.

•        Perioada de înscriere a candidaţilor este 10-21 iulie 2023, iar înscrierea se poate face atât online, cât şi la sediul USV. Atenţie însă! Candidaţii care se înscriu online trebuie să reţină că platforma se va închide la ora 23:59 a penultimei zile din perioada dedicată înscrierilor, adică pe 20 iulie în sesiunea de vară.

•        În eventualitatea neocupării locurilor planificate, se va organiza o a doua sesiune de admitere, în perioada 4-7 septembrie 2023 (platforma de înscriere online se va închide pe 6 septembrie).

•        Afişarea rezultatelor va avea loc în data de 22 iulie 2023, respectiv 08 septembrie 2023.

Candidaţii care se înscriu la una din facultăţile Universităţii de Ştiinţele Vieţii din Iaşi vor avea la dispoziţie 355 de locuri la Facultatea de Agricultură, din care 70 cu taxă, 174 de locuri la facultatea de Horticultură (45 cu taxă), 189 de locuri la Facultatea de Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare (din care 50 cu taxă) şi 195 de locuri la Medicină Veterinară, din care 115 de locuri sunt bugetate şi 80 sunt cu taxă.

 Pentru înscriere, candidaţii vor trebui să plătească o taxă de 150 lei, care permite înscrierea la toate specializările din cadrul unei facultăţi. Cei care iau în calcul să urmeze cursurile unei facultăţi din cadrul USV Iaşi pe locurile cu taxă, trebuie însă să ştie că taxele de studii diferă, în funcţie de facultatea aleasă (“cuantumul taxelor de studiu se stabileşte de către Senatul Universităţii cu minim două săptămâni înainte de începerea înscrierilor”, se arată în regulamentul Admiterii 2023 la USV Iaşi).

Taxele de şcolarizare pe anul în curs pot oferi însă o imagine a efortului financiar pe care l-ar presupune studiul contra-cost la USV Iaşi. În acest moment, taxa de studiu variază între 3.500 lei şi 4.500 euro (cele mai mici taxe sunt la specializările din domeniul Agronomie şi Biologie, la toate domeniile Facultăţii de Horticultură şi la Zootehnie, iar cea mai mare taxă de şcolarizare este la Medicină Veterinară cu predare în limba engleză).

Admiterea se face prin concurs, pe baza notelor obţinute la probele de Bacalaureat. Nota de la proba scrisă de Limba şi literatura română are o pondere de 50% din media finală şi se aplică pentru toţi candidaţii români la studii de licenţă, indiferent de facultatea pe care o aleg. La aceasta, se mai adaugă nota de la o altă probă scrisă de la bacalaureat, la alegere, şi care are tot o pondere de 50% din media finală.

Răsplata pentru candidaţii care au obţinut premiul I, II, III, menţiune sau premii speciale la concursuri internaţionale constă în dreptul oferit acestora de a se putea înmatricula fără admitere la două specializări din cadrul USV Iaşi, pe locuri bugetate, la domenii corespunzătoare disciplinelor la care au fost distinşi.

Pentru ceilalţi, însă, admiterea se face în ordinea mediilor. Totuşi, în cazul în care mai mulţi candidaţi au medii egale, “departajarea se va face ţinând cont de în primul rând de media generală a anilor de studiu din liceu şi apoi de media examenului de bacalaureat”. Media minimă de admitere la facultate este 5.

Odată admişi, viitorii studenţi din Agronomie vor mai avea de achitat taxa de înmatriculare, de 100 lei. Şi tot atunci vor trebui să facă dovada că au plătit şi cel puţin 25% din taxa de şcolarizare pentru anul univ. 2023/2024 (dacă au fost admişi pe unul dintre locurile cu taxă).

Universitatea Alexandru Ioan Cuza

La Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi taxa de înscriere diferă de la facultate la facultate, la fel ca şi cea de şcolarizare. De asemenea, condiţiile de admitere sunt diferite. De exemplu, la opt facultăţi ale UAIC, admiterea se va face exclusiv pe baza mediei generale de la examenul de bacalaureat, în timp ce alte patru facultăţi (Drept, Educaţie Fizică şi Sport, Informatică şi Teologie Ortodoxă) au reintrodus probele scrise, care vor avea o pondere de maxim 60% din media de admitere. Iar alte facultăţi (Geografie şi Geologie, Informatică, Matematică) vor lua în calcul şi nota la diverse probe din cadrul examenului de bacalaureat. Iar candidaţii care speră să fie admişi la Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei sau la Teologie Ortodoxă vor trebui să susţină şi probe eliminatorii de aptitudini, în vreme ce la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport vor trebui să facă dovada competenţelor sportive.

•        La Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, preînscrierea online a demarat la începutul lunii aprilie şi se poate face până pe 9 iulie 2023.

•        Înscrierea, atât online, cât şi direct la sediul facultăţilor se face în perioada 10 - 15 iulie 2023, iar selecţia şi afişarea rezultatelor va avea loc în zilele 17 - 22 iulie 2023.

•        Taxele de înscriere şi de şcolarizare, stabilite de fiecare facultate în parte, diferă de la una la alta şi uneori chiar de la o specializare la alta, în cadrul aceleiaşi facultăţi.

•        Anumite categorii de candidaţi beneficiază de scutire de la plata taxei de înscriere, sau de reduceri. (vezi aici regulamentul admiterii: https://admitere.uaic.ro/wp-content/uploads/2023/02/Regulament-Admitere-Licenta-2023_site.pdf

Taxa cea mai mare de înscriere va fi încasată de Facultatea de Informatică (400 lei/domeniu). La polul opus, Facultatea de Teologie Romano-Catolică este singura facultate care nu percepe deloc taxă de înscriere pentru admiterea la studii de licenţă. În ce priveşte taxa de şcolarizare, cel mai mult (4.000 lei) vor plăti studenţii admişi pe locurile cu taxă la Facultăţile de Biologie (domeniul Biologie), precum şi la Litere sau la Economie şi Administrarea Afacerilor. Iar cea mai mică taxă de şcolarizare e percepută tot de Facultatea de Teologie Romano-Catolică (2.000 lei).

 •       Candidaţii declaraţi admişi vor mai trebui să achite o taxă de înmatriculare de 50 de lei şi 30% din taxa de şcolarizare pentru semestrul I, înainte de a putea semna contractul de studii.

•        Candidaţii care doresc să studieze într-o limbă străină au la dispoziţie şase specializări în limbi străine la studii de licenţă.

•        Cetăţenii români de pretutindeni din Republica Moldova pot opta pentru a studia la extensiunile UAIC din Bălţi şi Chişinău, unde sunt disponibile şase programe la studii de licenţă şi patru programe la studii de master.

•        În plus, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi organizează concurs de admitere şi la filialele din Focşani şi Botoşani. La filiala din Focşani, oferta de studii cuprinde trei specializări la studii de licenţă, iar cea din Botoşani, două.

•        Locurile rămase neocupate după sesiunea de admitere din iulie vor fi scoase la concurs în perioada 4-6 septembrie 2023.

Mai multe despre condiţiile de admitere vezi aici: https://admitere.uaic.ro/admitere-licenta/

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri