Cea mai mică „calfă“ din Iaşi este elevă (GALERII FOTO)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cea mai mică „calfă“ din Iaşi este elevă (GALERII FOTO)

GALERIE
foto DAN LUCA copii mestesugarit lut oale olarit 229
  • foto DAN LUCA copii mestesugarit lut oale olarit 229
- +

Zeci de elevi ieşeni au învăţat, de-a lungul săptămânii, meşteşugurile populare în cadrul unei tabere de creaţie. „Micii meşteri din Copou“, eveniment organizat de Asociaţia „ART - Meşteşugurile Prutului“, i-a antrenat pe tineri în activităţi inedite, cu scopul de a promova cultura tradiţională.

Imagini gasiti in GAELERIA FOTO 1 si GALERIA FOTO 2

Zilnic, între orele 9 şi 14, elevii au participat la atelierele de turtă dulce, olărit, prelucrare artistică a lemnului, pictură de icoane pe lemn, prelucrare de piei, podoabe croşetate, împletituri din sfoară. „Obiectivul nostru este de a transfera către tânăra generaţie meşteşu­gurile tradiţionale româneşti. Este un lucru pe care noi îl urmărim de la înfiinţarea asociaţiei, din 2008, pentru că observăm că aceste meşteşuguri se cam pierd şi suntem invadaţi de kitsch-uri. Nici nu se mai face distincţia între meşteri populari şi comercianţi de ocazie“, a punctat Silvia Cozmîncă, organizator. Aceasta i-a învăţat pe micii meşteri cum se fac împletiturile din sfoară prin tehnica nodurilor şi a încercat să le insufle dragostea pentru arta populară.

La acelaşi atelier, „calfă“ este o elevă din clasa a XI-a, de la Colegiul „Negruzzi“, care în ultimii şase ani a deprins meşteşugul. „Mă pasionează arta populară, iar după ani şi ani de practică am ajuns să predau. E interesant să fii în poziţia de profesor, să vezi cât e de greu este să le arăţi copiilor ce şi cum să facă. Din fericire am în grupă copii îndemânatici, cu înclinaţii spre astfel de activităţi“, a subliniat Andra Petrovici. Tot la rangul de calfă a fost promovată şi Andreea Radu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional, pasionată de pictură pe lemn. Cel mai vesel grup din Copou este cel de la olărit, unde cei 10 copii se mirau singuri de obiectele ce ieşeau din mâinile lor. „Îmi place să lucrez cu lutul. Am vrut să vin la tabără ca să învăţ să fac diverse lucruri, pe care le poţi folosi în casă: farfurii, suport de lumânări. Am făcut şi o căsuţă din lut“, a spus Iustin Pruteanu, elev în clasa a VI-a la Liceul cu Program Sportiv.

Daniel Ifrim, îndrumătorul atelierului, practică de mai bine de 13 ani acest meşteşug. „Copiii sunt energici, curioşi, nerăbdători să le vină rândul la roata olarului. Cea mai mică este Andreea, este în clasa a II-a, iar cei mai mari sunt în clasa a VI-a. E o meserie frumoasă, pe care vreau s-o predau mai departe. Poate că în viitor se va întreba mai mult acest meşteşug; sper să iasă plasti­cul de pe piaţă“, a punctat olarul. Tabăra „Micii meşteri din Copou“ se va încheia mâine.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.