Cea mai proastă investiţie din Iaşi: cum a pierdut Casa Studenţilor 375.000 lei?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 16.06.2021

Cea mai proastă investiţie din Iaşi: cum a pierdut Casa Studenţilor 375.000 lei?

GALERIE
Casa Studentilor Iasi
  • Casa Studentilor Iasi
- +

Instituţia a construit bazine cu apă pe un teren care a fost apoi retrocedat. Acum se caută vinovatul

 

Casa Studenţilor încearcă să recupereze de la Primărie banii cheltuiţi pentru amenajarea a două bazine de apă pe care nu le-a mai putut folosi. Bazinele, necesare în cadrul acţiunilor de protecţie împotriva incendiilor, au fost amenajate pe un teren cedat de municipalitate, dar care a fost ulterior retrocedat fostului proprietar. Practic, Casa Studenţilor a făcut investiţii pe un teren pe care îl considera sigur, dar a rămas cu paguba.

În primăvara anului 2003, Consiliul Local a dispus atribuirea în folosinţa gratuită a Casei Studenţilor a unui teren de 677 mp din proprietatea municipalităţii în vederea amenajării unui bazin de apă PSI. Terenul urma să rămână în administrarea Casei Studenţilor pe toată durata de viaţă a noii construcţii. Doar că, la momentul respectiv, terenul era deja revendicat de aproape doi ani de urmaşii lui Leon Sculy Logothetides, unul dintre fondatorii şcolii ieşene de chirurgie. Revendicarea a fost soluţionată în final în instanţă, în cadrul unui proces derulat între familia Logotheti şi municipalitate, la care Casa Studenţilor nu a fost parte.

În 2015, când procesul de revendicare s-a încheiat, Casa Studenţilor s-a văzut pusă în situaţia de a dezafecta bazinele construite. „Apelanta a achitat către constructor atât cele două rezervoare, cât şi montajul, amplasarea în încorporarea acestora. Cu toate că cele două rezervoare pot fi valorificate în continuare, cheltuielile pentru montajul, amplasarea şi încorporarea s-au pierdut. Faţă de toate aceste aspecte, solicită a se observa că a dovedit faptul că în mod total eronat şi cu vinovăţie pârâta a emis o hotărâre de consiliu local prin care a prejudiciat-o, în sensul în care i-a pus la dispoziţie un teren pentru care era formulată o notificare de revendicare”, au reţinut judecătorii din plângerea Casei Studenţilor. În aceste condiţii, instituţia a cerut Primăriei să o despăgubească cu 375.000 lei.

Nici magistraţii Tribunalului, nici cei ai Curţii de Apel, nu au dat însă dreptate Casei Studenţilor. Astfel, judecătorii au remarcat că legea 10/2001, în baza căreia a fost făcută retrocedarea, nu stipula vreo interdicţie cu privire la dreptul de dispoziţie al administratorului asupra unui imobil revendicat. Cu alte cuvinte, Primăria putea, până la finalizarea procedurii de retrocedare, să folosească terenul cum dorea, inclusiv cedându-l în folosinţa altei instituţii. O interdicţie în acest sens avea să fie instituită abia în 2014. Totodată, Casa Studenţilor s-a putut folosi de un teren situat în zona ultracentrală a Iaşului timp de 14 ani, fără a trebui să plătească ceva pentru folosinţa lui, compensându-se astfel paguba invocată. Sentinţa pronunţată de Curtea de Apel a fost atacată de Casa Studenţilor cu recurs în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Aceasta a amânat discutarea cazului pentru sfârşitul acestei luni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joe Biden întâlneşte lumea

Lucian DÎRDALA

Joe Biden întâlneşte lumea

Lipseşte, deocamdată, o întâlnire la vârf cu liderul chinez, dar probabil că în viitor se va discuta despre un moment şi un cadru adecvat de desfăşurare. În orice caz, patru din cinci înseamnă destul de mult.

Filmuletul zilei

opinii

Metastazele democraţiei

Florin CÎNTIC

Metastazele democraţiei

Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

Generaţii... generaţii...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Generaţii... generaţii...

Fac parte din generaţia care simţea fiori când în liceu, din întâmplare, puneam mâna pe clanţă odată cu o colegă de clasă; o generaţie care era scoasă la tablă şi nu se simţea umilită - dimpotrivă, scria cu mândrie în faţa clasei; generaţia care nu mergea cu maşina la şcoală (nu că ar fi un defect mersul cu maşina la şcoală), ci îngrămădit în autobuzul de navetişti; o generaţie care scria jurnale în secret pe care le împărtăşea numai celor mai buni prieteni şi prietene, căci se cultivau prieteniile pe atunci, prietenii care aveau să ţină o viaţă, transformate în ceva aşa frumos şi greu de descris; o generaţie care se ruşina să stea pe scaun în autobuz când un adult era în picioare; o generaţie care învăţa singură, părinţii nu se pricepeau la chimie şi fizică, iar bani pentru meditaţii nu prea erau; o generaţie crescută cu frica de părinţi, care frică cu anii s-a transformat în respect şi iubire - la fel şi cu profesorii (nu că acum tinerii nu şi-ar iubi părinţii, poate şi profesorii).

Orchestratorul

Alex VASILIU

Orchestratorul

Astăzi mă voi referi doar la orchestrator pentru că el a fost, a rămas, în multe cazuri, al doilea autor al unei piese, ori lucrări muzicale mai ample. Uneori, chiar cel mai important. Dacă este să ne gândim mai întâi la genul muzicii aşa-zis uşoare, orchestratorul a făcut minuni. Sigur, depinde şi de cine ascultă. Dacă melodia solistului vocal este frumoasă, uşor de reţinut, lirică sau în tempo (ritm) mişcat, unii dau puţină atenţie comentariului orchestral, aproape că nici nu-l observă.

pulspulspuls

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iote că vrem să fugim unde om vedea cu ochii după alt subiecţel în afară de ăsta cu dosare penale pentru aleşii locali, dar numai nu reuşim, of, of, căci iar apare ceva nou, neştiut până acuma. 

Caricatura zilei

Bloc la cimitir

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.