anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Cea mai puternică bancă din lume a ridicat dobânzile pentru a ţine inflaţia sub control

GALERIE
dobanzi
 • dobanzi
- +

Rezerva Federală a majorat, miercuri, dobânda de referinţă cu trei sferturi de punct procentual, până la un interval de 3,00%-3,25%, pentru a ţine sub control inflaţia, şi a semnalat că vor veni şi mai multe creşteri mari, în noi proiecţii care arată că dobânda cheie va urca până la 4,40% până la sfârşitul acestui an, înainte de a ajunge la 4,60% în 2023, transmite Reuters.

Prognozele economice trimestriale ale băncii centrale americane arată că economia va încetini până la stagnare în 2022, cu o creştere la sfârşitul anului de doar 0,2%, urmată de o creştere de 1,2% în 2023, cu mult sub potenţialul economiei.

Rata şomajului, aflată în prezent la 3,7%, este estimată să crească la 3,8% în acest an şi la 4,4% în 2023. Rezerva Federală anticipează că inflaţia va reveni încet la ţinta de 2% a Fed, în 2025. Banca centrală nu se aşteaptă la reduceri ale dobânzilor până în 2024.

Acţiunile americane şi-au redus câştigurile după publicarea declaraţiei de politică monetară de către Fed, în timp ce dolarul a urcat la un nou maxim al ultimelor două decenii faţă de un coş de valute. Pe piaţa titlurilor de Trezorerie din SUA, care joacă un rol cheie în transmiterea deciziilor de politică a Fed în economia reală, randamentele titlurilor pe termen de 2 ani au atins cele mai ridicate niveluri din 2007.

Randamentul titlurilor pe termen de 10 ani, de referinţă, a crescut, de asemenea, la un nivel nevăzut din 2011. Potrivit estimărilor Fed, dobânda de referinţă va mai creşte cu 1,25 puncte procentuale în acest an, la cele două şedinţe de politică monetară care vor mai fi organizate.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.