Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cea mai slabă prezenţă la vot pentru un tur 2: 352.000 de ieşeni la urne

GALERIE
voturi
  • voturi
- +

Ieşenii au ieşit ieri într-un număr mare la vot comparativ cu scrutinele recente, dar prezenţa a fost cea mai slabă din istoria turului II de după Revoluţie.

Potrivit datelor comunicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), prezenţa la Iaşi a fost de 45,34%, respectiv 352.438 de alegători. Dintre aceştia, peste 194.000 de persoane sunt din mediul urban, iar 158.000 din mediul rural. Din totalul votanţilor, peste 53.000 de persoane au votat pe liste suplimentare, iar circa 3.300 de alegători au solicitat urna mobilă.

Cea mai mare prezenţă la Iaşi a fost la secţia 158 deschisă la Universitatea Tehnică (155%), urmată de secţia 31 de la Colegiul „C. Negruzzi“ (142%) şi secţia 30 de la Şcoala „Gheorghe Asachi“ (111%).

Pe localităţi, Valea Lupului şi Miroslava conduc în judeţ, iar la polul opus se află Moşna şi Grajduri, comune unde mii de basarabeni şi-au stabilit formal domiciliul. În municipiul Iaşi au fost înregistraţi 167.271 de votanţi (52,7%), iar la Paşcani 15.119 votanţi (39,8%).

De remarcat că cinci comune limitrofe Iaşului (Miroslava, Ciurea, Holboca, Tomeşti şi Valea Lupului) au avut un număr mai mare de votanţi decât în oraşele din judeţ (Tg. Frumos, Hârlău şi Podu Iloaiei). Faţă de turul I al prezidenţialelor, în judeţul Iaşi s-au prezentat în plus un număr de 16.735 de alegători.

Maximul de prezenţă: intervalul 10:00 - 14:00

Frigul dimineţii i-a ţinut ieri pe ieşeni în case până la ora 10:00, în primele trei ore prezenţa fiind mai mică decât în primul tur de acum două săptămâni. În schimb, în intervalul 10:00 - 14:00 a fost recordul de prezenţă de pe parcursul zilei (147.657 de persoane), fiind înregistraţi, în medie, 615 votanţi pe minut faţă de media de 244 de votanţi în primele trei ore. Ulterior, ritmul a început să scadă, atât în urban, cât şi în rural: în intervalul 14:00 - 18:00 au fost 522 de votanţi pe minut, iar în ultimele trei ore de vot a fost o medie de 197 de alegători pe minut. De remarcat că, în intervalul 18:00 - 21:00 a fost aceeaşi prezenţă la urne ca în turul I, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural.

Unde a fost cea mai bună prezenţă

În 12 unităţi administrativ-teritoriale, prezenţa a depăşit 50%, printre acestea fiind şi municipiul Iaşi: Valea Lupului (67,3%), Miroslava (60%), Aroneanu (59%), Bârnova (56,5%), Costeşti (54,7%), Ciurea (53,6%), Iaşi (52,7%), Ţuţora (51,8%), Schitu Duca (51,2%), Coarnele Caprei (50,7%), Leţcani (50,7%) şi Bălţaţi (50,2%). La polul opus, se localităţi precum Moşna (8,2%) şi Grajduri (11,8%), comune pe raza cărora mii de basarabeni şi-au stabilit formal domiciliul.

Chiar dacă au fost mai mulţi alegători ca în turul I, au existat şi localităţi unde prezenţa a fost mai mică decât acum două săptămâni: Ciohorăni, Drăguşeni, Gorban, Ipatele, Mădârjac, Mirceşti, Mogoşeşti Siret, Movileni, Hârlău şi Ţuţora.

Cum s-a votat pe categorii de vârstă

Ca de obicei la ultimele scrutine, femeile au ieşit într-un număr mai mare la vot decât bărbaţii, diferenţa fiind de peste 10.000 de voturi. Cei mai mulţi votanţi au fost din categoria de vârstă 45-64, conform datelor furnizate de AEP, respectiv 121.178 de persoane. Pe locul 2 se află persoanele peste 65 de ani (68.196 de alegători), urmate de categoriile de vârstă 35-44 (65.015 alegători), 25-34 (57.759 de alegători) şi 18-24 (40.290 de alegători).

Cea mai slabă prezenţă din istoria turului II

Cu toate că, faţă de alte scrutine recente (locale, parlamentare, europarlamentare), ieşenii au ieşit în număr mai mare la urne, totuşi, dacă ne raportăm strict la alegerile prezidenţiale, atunci, prezenţa de ieri este cea mai scăzută din istoria turului II la Iaşi, de după Revoluţie. Din 1992 încoace, în trei rânduri, prezenţa la Iaşi a fost de peste 400.000 de votanţi (turul II din 1992, 1996 şi 2014). La celelalte scrutine (2000, 2004 şi 2008), numărul de votanţi a fost de minim 370.000 de persoane, mai mare decât prezenţa de ieri. Dacă ne raportăm la ambele tururi ale prezidenţialelor din perioada menţionată, atunci prezenţa de ieri este a treia cea mai slabă după turul I de acum două săptămâni (335.703 persoane) şi turul I din 2009 (349.768 de persoane). În schimb, prezenţa de ieri este comparabilă cu cea din turul I din 2014 (355.696 de persoane).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri