Cea mai tânără victimă din ţară (27 de ani): ieri la Iaşi. S-a infectat la o înmormântare!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Cea mai tânără victimă din ţară (27 de ani): ieri la Iaşi. S-a infectat la o înmormântare!

GALERIE
deces
 • deces
- +

România a ajuns, la ora raportării oficiale de aseară, la 43 de decese provocate de COVID 19. Cel de-al 40-lea deces s-a înregistrat la Iaşi, la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“, fiind, de altfel, un nefericit record naţional: este vorba de cea mai tânără victimă. Aceasta este o femeie de 27 de ani din judeţul Botoşani, care avea diabet zaharat, şI care anterior participase la o înmormântare la care au venit şi multe persoane din ţări cu risc epidemiologic. Virusul pare să ia amploare la Iaşi: noul coronavirus a intrat şi în două unităţI medicale. Este vorba despre Institutul de Gastroenterologie de la „Sf. Spiridon, dar şi de Clinica de Cardiologie de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Copou.

Tânăra de 27 de ani, din Botoşani, care se zbătea între moarte şi viaţă la Terapie Intensivă la Spitalul de Boli Infecţioase de circa trei zile, a pierdut lupta cu boala. Femeia fusese transferată în urmă cu câteva zile de la Spitalul Botoşani. Nu avea istoric de călătorie într-o ţară cu risc pandemic, dar, le-a mărturisit medicilor, participase la o înmormântare unde au venit şi rude din străinătate. Tânăra suferea şi de diabet de tip I.

Se zbate între viaţă şi moarte

Tot la Terapie intensivă la Iaşi se află în stare gravă şi directorul postului de radio Vocea Evangheliei din Suceava. Daniel Grigoriciuc, în vârstă de 46 de ani, este directorul postului, fiind foarte cunoscut în comunitatea evanghelică. El este pastor la Biserica Creştină după Evanghelie Betel din Burdujeni -municipiul Suceava. Daniel Grigoriciuc a fost internat întâi la Spitalul Judeţean Suceava, iar starea lui s-a deteriorat, fiind transferat la Iaşi. Drama familiei este cu atât mai mare cu cât şi soţia sa, asistentă medicală la o clinică de dializă din localitate, este şi ea dignosticata cu COVID 19, şi se află internată la Spitalul din Suceava, starea ei fiind mai bună.

Acasă, pentru că prezintă simptome, sunt trataţi şi cei trei copii, unul de 17, altul de 20 şi un altul de 22 de ani. „Starea lui Daniel este foarte gravă… Este internat în spital la Iaşi, la reanimare, într-o stare foarte critică. Eu mă simt rău, sunt sub tratament în spitalul din Suceava, mă doare spatele, respir mai greu, Timotei (băiatul cel mare) este cu febră acasă, Iulian e atins puţin. Rugaţi-va pentru Daniel“, este mesajul cutremurător al femeii pentru comunitatea evanghelică din localitate, unde soţul său este pastor. Familia a reclamat că nu reuşeşte să obţină informaţii de la cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, iar că de la DSP IaşI le răspunde doar purtătorul de cuvânt, care spune că nu ştie nimic despre starea bărbatului. Ieri-dimineaţă, a povestit soţia, de la spital li s-a spus să transmită asistentei mesajul pentru pacient. Directorul Vocii Evangheliei se află intubat, telefonul şI obiectele personale fiindu-i luate la internare. „Se cere o persoană de legătură, poate un voluntar de la Crucea Roşie, cineva care să ţină legătura cu familia despre starea pacientului. Familia este conştientă că doctorii nu au timp de telefoane, tocmai de aceea cere o altă persoană de legătură, care să fie în măsură să transmită cu acurateţe informaţii despre starea pacientului“, se arată într-un mesaj trimis către presă de rudele lui Daniel Grigoriciuc.

Ore speciale pentru telefoane

Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase a recunoscut că există multe apeluri telefonice de la rudele pacienţilor, dar mai spune că personalul medical în aceste zile lucrează la turaţie maximă. „Am vrut totuşi să reglementez acest aspect. Este o hotărâre omenească şi în acelaşI timp este dată tocmai pentru că muncim, nu poţi să tot răspunzi la telefon. Aşa că am discutat cu şeful de la Terapie Intensivă şi am decis ca, între orele 14 şi 15, rudele să poată primi informaţii prin telefon, informaţii pe care eu, îi cred, le aşteaptă cu sufletul la gură. La fel am gândit să folosim psihologii care până acum lucrau cu cei din patologia HIV şi hepatită cronică, astfel încât aceştia să ţină contactul cu cei externaţi pe perioada de 14 zile de izolare. Este important şI pentru noi, medicii, să avem un feedback asupra a ceea ce se întâmplă cu ei în momentul în care merg acasă“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul spitalului.

În judeţul Iaşi, ieri, 3.523 de persoane se aflau izolate acasă şi alte 247 se aflau în carantină. La Iaşi, de la începutul crizei provocate de COVID 19, 17 persoane au fost vindecate. Numărul infectaţilor nu mai este comunicat, potrivit ordonanţei militare. Cel mai mic pacient are cinci luni Numărul celor declaraţi pozitivi este însă în continuare un mister, Grupul de Comunicare Strategică refuzând să spună câte persoane au primit diagnosticul de COVID 19 pe judeţe şi nici să furnizeze date din anchetele epidemiologice realizate sau care se află în curs de derulare. În acest moment, paturile de la Terapie Intensivă sunt ocupate. Managerul Carmen Dorobăţ a subliniat că în continuare se remarcă schimbarea tabloului vârstei pacienţilor, cele mai multe persoane aflate în stare critică având vârsta cuprinsă între 40 şi 45 de ani. „Deocamdată, mergem cu terapia noastră intensivă. Nu am apelat încă la cele 16 paturi de la la Terapie Intensivă de la Neurochirurgie. Am făcut şI externări, pentru că am avut şi două teste negative, motiv pentru care acţionam cu acelaşi număr de locuri libere, respectiv între 100 şi 120 de paturi, pentru formele uşoare şi mediii. Dacă vom trece de pragul de 2.000, cu siguranţă vom trece la o altă strategie“, a subliniat Carmen Dorobăţ.

Cel mai mic pacient de la Spitalul de Boli Infecţioase are doar 5 luni. Bebeluşul, împreună cu mama sa, a fost adus de la Spitalul din Suceava, unde a stat internat între 18 şI 23 martie, şi unde iniţial a primit diagnosticul de pneumonie. Pentru că starea să se agravase, s-a hotărât testarea, iar rezultatul a fost pozitiv. Mama bebeluşului a declarat că acesta ar fi luat virusul din spital. „Am primit copilaşul, care va fi retestat. Are o stare generală care nu pune probleme deosebite, se alimentează, nu varsă. Sperăm să meargă bine în continuare“, a mai spus Carmen Dorobăţ. În schimb, şi o veste bună la Spitalul de Boli Infecţioase. După ce a fost pus în funcţiune noul PCR, capacitatea de testare s-a dublat, ajungându-se la peste 100 de teste pe zi. Tot în weekendul care a trecut, două echipaje SMURD Iaşi au transportat cu două elicoptere patru bebeluşi, trei prematuri de la Spitalul din Suceava şi unul de la Spitalul din Botoşani, ultimul având malformaţii cardiace. „Echipajul a fost format din patru piloţi, doi medici, trei asistenţi. Bebeluşii s-au aflat în incubatoare. Nu au legătură cu COVID 19. Viaţă învinge şI în vremea noului coronavirus“, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD Iaşi.

Panică şi testare în masă la Institutul de Boli Cardiovasculare

După Institutul de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon, a venit rândul Institutului de Boli Cardiovascuare să depisteze un pacient cu COVID 19 pozitiv. Pacientul este din IaşI şi suferea de endocardită, pentru care fusese internat la Clinica de Cradiologie. „Imediat am declanşat o anchetă epidemiologică extinsă şi am transferat bolnavul la Spitalul de Boli Infecţioase. S-a început de urgenţă dezinfecţia terminală a spaţiilor din clinica de cardiologie. Se identifică persoanele de contact direct cu pacientul şi o să încercăm ca pe persoanele respective să le testăm în spital prin testare rapidă. Persoana cu care pacientul împărţea salonul se simte bine. Nu are simptomatologie. I s-au recoltat probe pentru a vedea dacă este pozitiv sau nu. Am mai dispus ca personalul de la Clinica de Cardiologie să nu mai circule prin alte departamente. Toate persoanele, angajaţii care au fost în ture, au fost consemnaţi să se izoleze la domiciliu împreună cu familia. La schimbarea turelor, personalul va intra în zona vestiarelor, evitând astfel contactul“, a declarat managerul IBCV, dr. Grigore Tinică.

Clinica de Cardiologie nu se închide. În schimb, tuturor pacienţilor care se internează, după completarea chestionarului de evaluare a riscului, li se va aplică testul rapid. Chiar dacă pacientul a ieşit negativ la testare, personalul medical va purta în continuare echipament de protecţie complet.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X