Cea mai veche operă de artă rupestră australiană este un cangur
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cea mai veche operă de artă rupestră australiană este un cangur

GALERIE
cangur
  • cangur
- +

Cea mai veche operă de artă rupestră australiană este un cangur, pictat acum mai mult de 17.000 de ani de aborigeni şi datat graţie analizei cuiburilor de viespi la fel de vechi, potrivit unui studiu publicat luni, citat de AFP.

Opera, pictată într-un stil realist reproducând animalul la dimensiunile sale reale, a fost găsită împreună cu reprezentări ale altor animale pe tavanul unui adăpost de stâncă din regiunea Kimberley (nord-vestul Australiei).

Chiar dacă populaţiile aborigene locuiesc în regiune din timpuri ancestrale, este foarte dificil de datat operele lor de artă. 

"Principalul obstacol (...) este că au folosit rar un pigment care permite datarea cu tehnicile actuale", a explicat pentru AFP Damien Finch, geocronolog la Universitatea din Melbourne şi autor al studiului apărut în revista Nature Human Behaviour.

Împreună cu colegii său, el a stabilit data cu ajutorul resturilor de cuib de viespi, realizate din noroi datat, care au fost găsite sub şi deasupra picturilor.

Ei au determinat că pictura cangurului datează de acum 17.000 - 17.500 de ani. Datarea celor mai vechi picturi intacte "are o mare importanţă pentru poporul aborigen şi australieni", a indicat Cissy Gore-Birch, şeful Asociaţiei Aborigenilor Balanggarra, într-un comunciat al Universităţii Australia Occidentală.

În total, echipa lui Damien Finch a datat 27 de cuiburi vechi de viespi distribuite pe 16 picturi în opt adăposturi, cu opere de artă în stil naturalist (reprezentări fidele ale faunei şi florei) vechi de 13.000 - 17.000 de ani

Ele reprezintă în special animale, dintre care un şarpe, şopârle şi marsupiale, dintre care canguri şi urşi koala.  Reprezentările animale domină arta rupestră, fie că este în Franţa, Spania sau Indonezia. 

"Este o descoperire semnificativă, deoarece prin aceste estimări putem înţelege puţin din lumea în care au trăit aceşti artişti antici", a adăugat Damien Finch în comunicat.  "Nu vom şti niciodată ce gândeau artiştii care au pictat aceste opere acum 600 de generaţii, dar ştim că perioada Naturalistă s-a întins până la finalul perioadei glaciare", încheiată acum 10.000 de ani, a precizat el. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (I)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (I)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Măşti şi autografe

Nichita DANILOV

Măşti şi autografe

Şi asta fiindcă sinuciderea trebuie să te aducă mai aproape de credinţa în sine şi de Dumnezeu. „V-a trecut vreodată prin cap că sinuciderea ar putea dezonora moartea?“, se întreabă el.

Note şi notaţii de (pe) la ţară

Michael ASTNER

Note şi notaţii de (pe) la ţară

Pe front

Grădinile Aramidei şi sărutul de la Alecsandri

Dana ȚABREA

Grădinile Aramidei şi sărutul de la Alecsandri

Deunăzi, doi tineri se sărutau în faţa Teatrului. Cu gesturi tandre care se profilau în aer, suspendate câteva fracţiuni de secundă în spaţiul dintre ei, lasciv, aproape ostentativ şi puţin histrionic. Teatrul lui Ovidiu Lazăr nu este deloc astfel. Cultul regizor ieşean e creator de eseuri scenice, metaforice şi cu toate acestea încărcate de raţionalitate. Poetic, dar totuşi abstract. Interesat de actualitate, dar cu toate acestea mai interesat de interioritatea imponderabilă a personajelor sale schiţă din monologurile regăsite în cânticelele comice ale lui Alecsandri.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.