Iași, destinația turistică a anului 2022. Românii au ales (VIDEO)
"Titlul Destinatia Anului 2022 înseamna pentru Iasi vizibilitate mai mare si o confirmare (...)
citeste totluni, 27.06.2022
„Da' ce mâncarea de post nu-i bună?, face Măndiţa. Când îmi aduc aminte ce mâncări de post se făceau înainte, pfii!, te lingeai pe degete nu altăceva.”
„Da, da, face şi Zaharia. Pelincile Domnului la Crăciun, care prin părţile Vasluiului, de unde vin eu, se cheamă maşnice, cighir de culbeci, care se făcea în postul Sân-Petrului...” „D-apoi turtele cu julfă!, adaugă Măndiţa. Turtele ca turtele: din făină de grâu, nedospite, coapte pe vatră, spălate olecuţă cu apă nu numai de cenuşă şi de funingine, da' ca să fie molcuţe. Da' julfa! Turtele iestea se mânjeau cu julfă... Iii!, îţi sugeai degetele. Cât ai mânca, parcă tot ai mânca, deloc nu-ţi vine a zice „Mi-ajunge!”...
Gavril, Gică Onofrei şi Mitriţă Farfara, care-s mai tineri, ascultă cu gurile căscate. Şi Gică de colo zice: „Da' ce-i julfa, mătuşă Măndiţă, că eu, drept să spun, nu ştiu?” „Julfa se face din sămânţă de cânepă... Parcă o văd pe mămuţa! Lua o strachină plină cu vârv de sămânţă de cânepă din ştiubeiul de după ursoaica din pod. Mătura vatra c-o pană de gâscă şi punea sămânţa pe vatra înfierbântată, ca să se coacă. Asta pe mai îndesară, când dorm copiii, că altfel trebuie să ai mare grijă: îţi mănâncă toată sămânţa de pe vatră. A doua zi dimineaţa lua mama sămânţa din vatră şi o pune la chiuă. O bătea de câteva ori cu chilugul şi pe urmă se ducea afară s-o vânture bine de pleavă, de colb şi de cenuşă. Dacă nu adia vântul cum trebuie, mai sufla cu gura până rămânea doar firul sămânţei. Şi pe urmă iar fuga la chiuă şi dă-i şi chisază, şi dă-i şi chisază. Pe urmă deşărta sămânţa în sita deasă şi cernea. Ce-i rămânea punea iar la chiuă şi dă-i şi dă-i, până asuda săraca mămuţa. După ce termina, greul cel mare de-acuma începea. După ce cernea şi în sită nu mai rămânea nimica, vărsa tot în chiuă. Şi dă-i şi chisază, şi dă-i şi chisază! Pe urmă, după atâta muncă, băga mâna în chiuă şi simţea că sămânţa îi cleioasă la pipăit. Printre degete i se cocoloşea oloiul verde-gălbui. Atuncea cunoştea că sămânţa este destul de chisată. Pe urmă o scotea într-o strachină. Rădea şi chiua cu lingura bine. Făcea un foc bunişor, aşeza pirostriile şi încălzea apă într-un ceaun. Punea o trocuţă şi deasupra sita. Pe urmă răsturna sămânţa chisată în sită, pune apa caldă din ceaun şi mesteca cu o lingură. Freca şi mesteca aşa până ce în trocuţă curgea laptele care se zice „de buhai”. E-o zamă grosuţă şi albă, dulceagă şi grasă, izact ca laptele adevărat. Mămuţa ne dădea şi nouă, copiilor, să bem. Fiecare cât putea, că era de unde. Laptele de buhai care mai rămânea în trocuţă îl punea mama în ceaun la foc, da' să nu fiarbă. Şi din lapte se strânge încet pe deasupra un fel de brânză negrie-verzie-cenuşie, pe care mămuţa o adăvăsea cu lingura, adică o strângea încetul cu încetul, şi o punea în strachină. Asta era julfa. Şi cu julfa ungi turtele. Doamne, bune mai erau! Dar poţi face câte şi mai câte cu julfa. Poţi face vărzări, poţi face păsat cu julfă. M-aş apuca să fac julfă, da' nu am sămânţă de cânepă. Unde să mai găseşti?”
„Da, multe nu mai sânt, zice Zaharia lu' Toader a Janei. Nici vărzări, d-apoi vărzare cu mere. Mai ţii minte minte, Măndiţo?”„Cum nu! Se mai făcea mălai cu cireşe, bob mestecat, geandră - toate de sec, nu de dulce.”„Geandră?”, face Mitriţă Farfara. „Iaca de asta chiar că n-am auzit. Ce-a mai fi?”„Să te tot întreci horpăind-o!”, zice Măndiţa. „Geandra se făcea în Postul Mare. Dinioară se făcea din făină de mei, dar pe vremea copilăriei mele se făcea şi din făină de păpuşoi. Iei un pumn de făină, pe care o moi cu apă. Pe urmă dai la o parte din mijlocul vetrei jăraticul, şperla şi toată cenuşa. Pe vatra curată aşterni două frunze late de hrean. Pe frunze răstorni făinuţa şi o tipăreşti olecuţă cu lingura. Deasupra pui o frunză-două de hrean şi peste ele tragi focul, aşa cum a fost, învălind binişor totul cu şperlă, jăratic şi câtă cenuşă găseşti pe sub hoarnă. După aceea moţăieşti cam un ceas, aşteptând să se coacă. Când crezi că s-a copt boţul cum se cuvine, îl scoţi, îl baţi între palme şi sufli să zboare cenuşa. Îl cureţi de frunze, azvârli arsura, când este, pe urmă îl bucătăţeşti, stropeşti cu apă şi... înşfăci lingura. Hai la mâncare! O mântui degrabă, de zici că n-o fost!”
„Măndiţo, zice Zaharia, aici n-ai dreptate, că nu pui făina între frunze de hrean. O pui între foi de curechi.” „Ba nu, de hrean.” „Ba de curechi, că-s mai groase.” „Dă-mi pace capului! De hrean. Adica nu ştiu eu!?” „Nu mă nnebuni de cap: îs foi de curechi şi pace bună!” Mitriţă Farfara se bagă şi el în vorbă cu duhul blândeţii. „Moş Zaharia, fă bine şi nu mai lua lumea în coarne.” „Da-s de curechi, măi omule! Altfel nici nu poate să fie. De curechi şi gata!” „Ba de hrean!” „Măi Zaharie, eşti turbat? Ce ai?” „Dacă-s de curechi, îs de curechi. Eu nu mi-am pierdut minţile.” Când aude de pierdut minţile, Măndiţei îi sare muştarul: „Uite ce-i!, i-o trânteşte. Nici eu n-am scârţâit uşa niciodată pe la casele altora.” Că Zaharia ista asta făcuse: O lăsase pe Rusanda lui şi pe urmă tot o umblat pe la vadane. Zaharia atuncea: „Vasăzică aşa?!” „Aşa!”, îi zice Măndiţa tot încontrată.
Atuncea Zaharia sare ca o ţarcă de la masă, stupeşte pe podele, îşi îndeasă căciula-n cap şi pleacă. Uite aşa nacaz ne-o făcut! Barem să fi zis „bună sara” la cineva sau măcar să fi dat din cap. Ţi-ai găsit! O ieşit afară, o trântit poarta şi dus o fost! Ducă-se! N-am eu nevoie de aşa oaspete.
Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale
Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi
Sute de profesori ieșeni, impozitați de Fisc pentru meditații. Cu 133 lei/lună scapă de griji!
Actriţa din Iaşi Cosmina Stratan, confesiuni după ce a jucat alături de Marion Cotillard
Inspectorii Primăriei au luptat din greu cu videochat-istele și au pierdut. DNA îi ia la rost acum
Sechestru ridicat după 7 ani de pe locuinţa unui fost vice de judeţ. Prejudiciu de 392.000 lei
Paznic „vrăjit” de vorbele hoţului: l-a lăsat să intre înăuntru şi să plece cu banii
Judecătorii au anulat amenda unui camionagiu prins cu gabarit depăşit cum strică drumul din judeţ
„Lene şi literatură”, episodul al treilea, la Muzeul Poeziei: un act artistic de 7 ore
Cursuri reciclate la Politehnică, de la studenţi: sute de kilograme de hârtie recuperate
Rectorul USV Iaşi a devenit preşedintele consorţiului universităţilor de profil din România
Șirag de mașini tamponate în fața Gării. Carambol auto, niciun rănit
„Cenuşăreasa” litoralului românesc renaşte: oaze de verdeaţă la 100 metri de plajă
Tot mai multe accidente cu trotinete electrice, în Iași FOTO/VIDEO
(VIDEO) Patriarhul Kirill, ”trăsnit” în biserică. A căzut în timpul slujbei
FOTO Cum arată hotelul de 0 stele. Chiar că stai cu privirea la stele
Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi
Cercetătorii au descoperit modul în care creierul conectează amintirile
Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste
Anul acesta, IML Iași a avut doar o solicitare de testare a virginității
De ce nu rezolvă parlamentarii ieşeni problema aglomeraţiei de la Paşapoarte
Revenirea la „setările din fabrică”, posibil tratament pentru anxietate și alcoolism
“Hrana cosmică. Abordarea taoistă a sănătăţii şi longevităţii ” de Mantak Chia şi William Wei
Conf. dr. Ionut Nistor: Insuficiența renală acută se poate vindeca fără sechele
BodyTite, liposculptură cu radiofrecvență - o procedură explicată de medicul Costel Dobre
Ce ne spune domn Costel şi ce nu ne spune: iaca niscai ponturi!
(VIDEO) Crocodil pus pe fugă de un bătrân înarmat cu o tigaie
Chestiuni neştiute dar tare interesante despre un dosar bombă de la Iaşi
(VIDEO) Urs surprins la furat de cireșe, cocoțat în vârf de pom
De ce Elon Musk şi-a schimbat preferinţele electorale şi credibilitatea BBC a scăzut dramatic
Alexandru LĂZESCUVremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi |
Nichita DANILOVOglinda fisurată a lui Nicolae Stan |
Ciprian IFTIMOAEIUn top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale |
Michael ASTNERSportul alb şi Războiul negru |
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.