Cearta dintre Primărie și Pușcărie se lasă cu scântei. Se va mai construi un nou pavilion la Penitenciar?

marți, 14 mai 2024, 03:00
3 MIN
 Cearta dintre Primărie și Pușcărie se lasă cu scântei. Se va mai construi un nou pavilion la Penitenciar?

Contribuabilii ieșeni vor plăti indolența Primăriei. Municipalitatea a respins solicitarea Penitenciarului privind construirea unui nou pavilion, pentru a îmbunătăți condițiile de cazare a deținuților. În schimb, Primăria a promis că va negocia cu Ministerul Justiției motarea închisorii în afara orașului.

Comisia de negociere nu s-a întrunit însă niciodată, iar Penitenciarul a obținut în instanță despăgubiri pentru blocarea proiectului.

Confruntat cu supraaglomerarea celulelor și cu procesele în urma cărora statul a fost obligat la plata de despăgubiri deținuților pentru condițiile din închisori, Penitenciarul ieșean a demarat în 2008 procedurile legale vizând construirea unui nou pavilion de cazare. Acesta ar fi permis ca suprafața medie aferentă unui deținut să depășească limita de 4 mp, respectând astfel normele minime valabile la nivel european. A fost realizat și planul urbanistic zonal necesar, acesta fiind aprobat de Consiliul Local. Criza economică a trecut proiectul pe linie moartă, acesta fiind reluat în 2018, când Penitenciarul a solicitat actualizarea planului urbanistic. De această dată, solicitarea a fost respinsă de plenul CL. Penintenciarul s-a adresat instanței, iar Curtea de Apel a obligat CL să emită o nouă hotărâre referitoare la PUZ. Astfel, proiectul a ajuns din nou pe masa consilierilor locali, în noiembrie 2021.

Nici de această dată, Penitenciarul nu a avut noroc. Inițial, proiectul de hotărâre a fost respins. Apoi, a fost reînscris pe ordinea de zi pentru ședința în plen din 29 decembrie 2021. Dezbaterile intense din plen, ca și o petiție semnată de 500 de ieșeni care se opuneau proiectului au convins conducerea Penitenciarului să-l retragă. În schimb, CL a desemnat o comisie condusă de primarul Mihai Chirica care ar fi trebuit să negocieze cu Ministerul Justiției mutarea Penitenciarului. În locul acestuia, pe strada dr. Vicol urma să fie amenajat un parc. În fapt, comisia nu a funcționat niciodată, iar reprezentanții Ministerului Justiției nu au fost invitați niciodată la discuții. „Ne-am întâlnit o dată, între noi, în Primărie, dar ulterior nu am mai auzit nimic. Cum nu m-ați sunat niciodată până acum pe subiectul ăsta, așa nu m-au chemat nici pe mine la alte discuții”, a rezumat consilierul local Bogdan Crucianu „activitatea” comisiei.

În cele din urmă, reprezentanții Penitenciarului au obosit să mai aștepte și s-au adresat din nou instanței. În aprilie anul trecut, Primăria a fost chemată în judecată, cerându-i-se plata celor 84.500 lei cheltuiți deja pentru întocmirea PUZ-ului, ca și despăgubiri pentru întârziere. „Sistemul penitenciar are nevoie de această investiţie, realizarea acesteia în termen este condiţionată de aprobarea actualizării PUZ-ului, iar nerealizarea acesteia nu presupune relocarea, ci din contra va genera alte sancţiuni financiare asupra României din partea Curţii Europene a Drepturilor Omului, sancţiuni care vor greva bugetul sistemului penitenciar şi care pot fi suportate şi de comunitate în mod indirect, întrucât deţinuţii vor pleca din Penitenciar cu sume de bani considerabile fără a avea nicio implicare în activităţi de reintegrare social sau muncă, ci doar prin simplul fapt că au stat cazaţi în condiţii necorespunzătoare”, au justificat oficialii Penitenciarului.

De cealaltă parte, reprezentanții Primăriei s-au apărat invocând petiția semnată de cei 500 de ieșeni, dar și faptul că după ședința din decembrie 2021, Penitenciarul nu a mai formulat vreo cerere privind proiectul de hotărâre.

Chemați să se pronunțe, magistrații Tribunalului au constatat că CL era deja obligat încă din 2020, printr-o sentință judecătorească să emită o hotărâre referitoare la PUZ-ul propus de Penitenciar. Această obligație nu fusese îndeplinită, primăria rămânând în pasivitate. Nu fusese întreprins niciun demers concret nici pentru mutarea Penitenciarului, nici pentru soluționarea cererii de actualizare a PUZ. Ca urmare, Primăria a fost obligată la plata către Penitenciar a 500 de lei pe zi, până la reanalizarea în plenul CL a proiectului de construire a unui nou pavilion. Sentința a fost contestată de Consiliul Local, recursul intrând pe rolul Curții de Apel.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii