Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

CEC Bank pune la bătaie un miliard de lei în anul 2021 pentru credite prin programul IMM Invest

GALERIE
CEC Bank
  • CEC Bank
- +

CEC Bank a anuţat vineri că acordă şi în anul 2021 credite prin programul IMM Invest, având alocat un plafon de garantare de circa 1 miliard de lei, banca de stat înregistrând un portofoliu de credite de circa 22 de miliarde de lei la sfârşitul lui 2020.

”CEC Bank, instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie şi cea mai extinsă reţea teritorială din România, acordă şi în anul 2021 credite prin programul IMM Invest, având alocat un plafon de garantare de circa 1 miliard de lei”, a informat banca.

Programul IMM Invest facilitează accesul la finanţare al afacerilor mici şi mijlocii prin dobânzi mai reduse decât cele de pe piaţă, garanţii de stat şi subvenţii care acoperă costurile cu dobânzile din primele opt luni şi comisioanele de risc şi de garantare, datorate FNGCIMM. 

”Cu un portofoliu de credite de circa 22 de miliarde de lei la sfârşitul lui 2020, CEC Bank este unul dintre principalii finanţatori din economia României. În toată perioada pandemiei, nu am oprit niciun moment creditarea. Am finanţat în continuare companiile, chiar şi cele din domeniile afectate, atâta vreme cât business-ul avea fundamente sănătoase şi era afectat de evoluţii conjuncturale. Programul IMM Invest este o gură de aer pentru antreprenori, prin garanţiile de stat care facilitează accesul la creditare şi dobânzile accesibile”, a declarat Bogdan Neacşu, preşedinte - director general al CEC Bank.

Peste 1.700 de antreprenori au accesat fondurile IMM Invest anul trecut prin intermediul CEC Bank. Circa 85% dintre beneficiari au apelat la CEC Bank pentru finanţarea activităţii curente, iar diferenţa de 15% pentru investiţii. Valoarea medie a creditelor acordate în cadrul programului a fost de 670.000 lei. Cea mai mare finanţare a fost un credit de investiţii de 8,5 milioane de lei pentru o companie din domeniul construcţiilor metalice. Industria, construcţiile şi comerţul s-au aflat în topul domeniilor care au atras cele mai mari finanţări IMM Invest prin CEC Bank, în 2020.

Fluxul pentru acordarea acestor finanţări este cel stabilit prin normele de aplicare pentru programul IMM Invest şi presupun analiza şi aprobarea solicitării atât la nivelul băncii finanţatoare, cât şi la nivelul FNGCIMM.

”Anul acesta, prin modificările aduse programului IMM Invest, au fost extinse categoriile de beneficiari eligibili. De acum, inclusiv profesiile liberale, PFA-urile, întreprinderile familiale sau cei care activează în domeniul agriculturii pot aplica pentru finanţare”, arată banca.

Prin programul IMM Invest pot fi obţinute atât finanţări pentru activitatea curentă, cât şi credite pentru investiţii. Beneficiarii pot cumula finanţări garantate de stat în limita plafonului de 10 milioane de lei, în cazul creditelor pentru investiţii şi până la 5 milioane lei pentru capital de lucru.  

În cazul creditelor pentru activitatea curentă (capital de lucru şi linii de credit), dobânda standard este ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 2,5% pe an şi este subvenţionată de stat pe o perioadă de 8 luni de la data acordării creditului, iar garanţia de stat poate acoperi până la 90% din valoarea finanţării, în funcţie de tipul finanţării (capital de lucru sau linie de credit). Suma maximă ce poate fi împrumutată printr-una sau mai multe linii de credit este de până la 5 milioane de lei. Durata finanţării este de maxim 36 de luni în cazul creditelor pentru capital de lucru. În cazul liniilor de credit, această perioadă poate fi prelungită cu încă 36 de luni.

Cititi si: CEC Bank lansează creditul de nevoi personale 100% online, de până la 90.000 lei

În cazul creditelor pentru investiţii poate fi împrumutată o sumă de până la 10 milioane de lei, iar garanţia de stat poate acoperi 80% din valoarea finanţării. Dobânda standard este ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 2% pe an şi este acoperită de stat pe o perioadă de 8 luni de la data acordării finanţării. Finanţările pot fi acordate pe o durată de maximum 72 de luni, cu posibilitatea unei perioade de graţie de maxim 18 luni.

Pentru 2021, la nivel naţional, plafonul total al garanţiilor ce pot fi acordate prin programul IMM Invest este în valoare de 15 miliarde lei, din care 1 miliard lei este alocat programului Agro IMM Invest.

Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi active de peste 36 miliarde lei, la sfârşitul primului semestru din 2020. Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, este unicul acţionar al CEC Bank.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri