anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

CEDO a comunicat României ce probleme majore mai are de rezolvat: violență domestică, sex cu minori

GALERIE
cedo
 • cedo
- +

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a publicat o listă a situaţiei hotărârilor date de judecătorii europeni pe care România nu a reușit să le pună în practică și a problemelor pe care încă nu a reușit să le rezolve.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a publicat o listă a situaţiei hotărârilor pe care instanța le-a dat pentru fiecare stat membru, inclusiv pentru România. 

Conform acestei liste, Bucureștiul nu a reușit încă să soluţioneze problemele legate de violenţa domestică sistemică, consimţământul minorului la un act sexual, a accesului la justiţiei şi mai ales problema condiţiilor de detenţie, potrivit judecătorului CEDO Iulia Motoc.

Astfel, în ceea ce privește protecția împotriva relelor tratamente, România nu a reușit, potrivit Curții Europene, să dezvolte o practică judiciară stabilă și coerentă în ceea ce privește noțiunea de consimțământ, pentru a face diferența clară între cazurile de viol și cele în care raporturile sexuale sunt cu un minor.

De asemenea, CEDO arată că autoritățile de la București nu au reușit să desfășoare o investigație eficientă și semnificativă, inclusiv asupra posibilelor motive homofobe care au stat la baza unui atac fizic și verbal asupra unor participanți la o paradă LGBTI, care era, paradoxal, protejată de Poliție. 

La acest capitol, judecătorii pentru drepturile omului amintesc și de detenție ilegală și maltratare la un site secret al CIA, aflat pe teritoriul României, precum și transferul solicitantului de pe teritoriul statului pârât în baza navală din Golful Guantanamo, în ciuda unui risc substanțial și previzibil că ar putea fi supus pedepsei cu moartea.

Utilizarea forței și investigații eficiente

„Investigații ineficiente asupra represiunii violente a protestelor antiguvernamentale care au însoțit căderea comunistului regim în România”, arată CEDO, referindu-se la faptul că după 31 de ani dosarul Revoluției a fost întors din nou la procurorii militari, din cauza deficiențelor majore din timpul anchetei.

Mai mult, pe newsweek

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.