Ceea ce mâncăm ne poate influența șansa de a deveni părinți: cum afectează nutriția infertilitatea feminină și cea masculină
Studiile de specialitate arată că nutriția este esențială în starea noastră de sănătate, influențând atât componenta fizică, pe cea psihică, cât și cea emoțională a organismului nostru. Alegerile pe care le facem în ceea ce privește alimentația își pun amprenta asupra funcționării organismului nostru, influențând inclusiv șansa de a deveni părinți. Obezitatea are multe implicații în sfera infertilității, iar scăderea în greutate este principalul pion în ameliorarea simptomelor asociate infertilității.
Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 36
Iulia Margasoiu, nutriționist dietetician autorizat, prezentă la prima ediție a Școlii de Nutriție și Dietetică DIETETIS din Iași, a subliniat faptul că nutriționiștii conlucrează cu diverse specialități medicale în rezolvarea problemelor variate de sănătate ale populației.
„Nutriționiștii vin să facă puțină curățenie, să elimine unele alimentele”
„Fiecare specialist are o expertiză pe un anumit domeniu, schimbăm și cumulăm informații. Experiența fiecăruia dintre noi poate să aducă un plus de informație în gestionarea pacientului. Astfel nutriționiștii sunt din ce în ce mai activi și mai implicați pentru că nu cred că există patologie în care să nu putem interveni și să aducem un beneficiu pentru pacient. Până la urmă experiența fiecăruia dintre noi poate să aducă un plus de informație în gestionarea pacientului“, a punctat Iulia Margasoiu.
Aceasta a explicat că atunci când se vorbește de infertilitate, nutriționiștii se gândesc la microbiomul intestinal deoarece există legături strânse vis-a-vis de ce mâncăm, cum mâncăm, cât mâncăm și în ce fel influențează aceste lucruri aparatul reproducător, dar și microbiomul în sine.
„Nutriționiștii vin să facă puțină curățenie, să elimine alimentele care pot produce inflamație, obezitate. Acestea fac parte din dieta industrializată. Este vorba de cele intens procesate, în speță grăsimi saturate, dar și carnea roșie care poate să producă o inflamație și o creștere a profilului lipidic. Indicația este să fie consumate mai rar, să se mănânce un carbohidrat complex în detrimentul celui rafinat. Daca scădem și partea de grăsime corporală viscerală reușim să reducem inflamația. Nu vorbim de o dietă restrictivă ci mai degrabă venim cu variante optime pentru paciente crescând astfel șansele de a rămâne însărcinate. Femeile care vor să devină mame să consume cereale integrale, pâine integrală, pește bogat în omega 3, fructe, câte 2 porții pe zi, legume. Deci practic să aibă o dietă echilibrată și o farfurie echilibrată“, a spus Iulia Margasoiu.
Nutriționistul a mai explicat că și după sarcină sunt lucruri importante care trebuie respectate în alimentație. Multe mămici doresc să scape de kilogramele acumulate în timpul sarcinii, dar revenirea la o greutate optimă trebuie ghidată de un specialist. Iar dacă proaspăta mămică se va simți bine, la fel va fi și bebelușul.
„Am paciente care s-au confruntat cu aceaste probleme de inflamație și obezitate. Au scăzut ponderal, și-au schimbat dieta și acum se pregătesc să devină mame“, a spus nutriționistul.
Impactul terapiei nutriționale asupra infertilității masculine
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial 15 % dintre cupluri se confruntă cu probleme de infertilitate. Când vorbim însă de infertilitate vorbim de 2 părinți nu de unul singur, iar presiunile sunt puse cel mai des pe femei. Mădălina Albu, nutriționist dietetician autorizat, a declarat la prima ediție a Școlii de Nutriție și Dietetică DIETETIS că deși 50% dintre cazurile de infertilitate sunt determinate de către factori masculini, de cele mai multe ori infertilitatea masculină stă într-un con de umbră.
Toate acestea pot afecta semnificativ sănătatea mintală și relațiile sociale.
„Fiind vorba de o patologie multifactorială, aceasta impune și o abordare multidisicplinară, iar colaborarea cu un dietetician autorizat este esențială pentru atingerea obiectivelor terapeutice. În infertilitatea masculină terapia nutrițională se concentrează pe îmbunătățirea calității și motilității spermatozoizilor, reducerea stresului oxidativ, susținerea echilibrului hormonal și a sănătății testiculare, corectarea deficitelor nutriționale. Astfel trebuie crescut nivelul de activitate fizică, să se renunțe la fumat deoarece tabagismul cronic afectează motilitatea și numărul spermatozoizilor, să fie controlată greutatea pentru că excesul ponderal scade nivelul de testosteron și să se reducă expunerea la factori poluanți”, a spus Mădălina Albu.
Nutriționistul a mai explicat că este esențial ca intervenția nutrițională să fie personalizată, adaptată nevoilor fiziologice și patologice ale fiecărui pacient, pe baza unei anamneze riguroase și a unor investigații medicale cât mai specifice, precum cele de laborator, profil hormonal, spermogramă, profil antioxidant, sau cele imagistice.
Astfel, concluzionează Mădălina Albu, dietoterapia oferă o abordare complexă și eficientă pentru susținerea fertilității masculine, fiind un pilon important în tratamentul adjuvant al infertilității.
Publicitate și alte recomandări video