Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

S-a aprobat o dare în plată parţială

Cei care ţin lumânarea la Fortus vor încasa milioane de lei. Foștii salariați, disperați

GALERIE
Fortus
  • Fortus
- +

Nu se ştie câţi bani vor vedea foştii salariaţi. Cert este că în jur de 6% sunt cheltuieli notariale, administratorul judiciar încasează 3%, iar 2% se duce la UNPIR.

Pe ultimii metri, fix cu o zi înaintea fina­lizării planului de reorganizare a „colosului cu picioare de lut“, adică pe 11 iulie, la Tribunalul Sindic Tg. Mureş s-a luat o decizie crucială.

În dosarul a66 din 2007, în care Gheorghe Chişcă, directorul Fortus, în calitate de reclamant, invocă „obligaţia de a face“,  judecătoarea a aprobat darea în plată pentru creanţele Au­torităţii pntru Administrarea Activelor Statului (AAAS), care este pârât în acest dosar.

Pe portalul Tribunalului Specializat Mureş, completul de judecată „Obligă creditoarea AAAS să îşi execute obligaţia stabilită în planul de reorganizare modificat şi confirmat perin sentinţa 123/23.02.2016 a Tribunalului Mureş în sensul stingerii creanţei creditoarei în cunatum total de 234,7 milioane de lei (format din 172,5 milioane creanţă garantată înscrisă în tabelul definitiv de creanţe şi 62,2 milioane de lei, creanţă bugetară născută în timpul procedurii de insolvenţă) prin dare în plată în contul creanţei menţionate a bunurilor debitoarei cuprinse în activul funcţional la valoarea de piaţă evaluată de evaluator autorizat Niţescu Dan Nistor prin raportul de evaluare (...) prin prezentarea la notarul public pentru înche­ierea în formă autentică a actului de transfer a dreptului de proprietate“.

Prin urmare, în funcţie de motivarea sentinţei, atât AAAS cât şi alţi creditori pot face contestaţie, dacă nu sunt mulţumiţi de decizia curţii. Interesant este faptul că darea în plată cuprinde şi suma din perioada de observaţie, lucru care poate nemulţumi restul creditorilor care doresc şi ei darea în plată şi care au, pe lângă creanţe şi sume din perioada de insolvenţă.

„Dacă vor dori şi restul acţionarilor să-şi stingă creanţele la fel“?

Menţionăm că Primăria figurează în tabelul creanţelor publicat în martie a.c cu 17,4 mi­lioane de lei, Apa Vital cu 3,11 milioane de lei, iar AAAS cu 172,52 milioane de lei. Din suma de 234,7 milioane de lei, adică cu tot cu suma din perioada de observaţie, 216,1 milioane sunt creanţele ANAF şi doar 18,6 milioane sunt creanţe AAAS.

Iar de aici se naşte o întrebare firească. Dacă se face darea în plată, cum va putea AAAS să alimenteze bugetul de stat, ţinând cont că majoritatea creanţelor sunt ale ANAF?

La această întrebare ne răspunde administratorul judiciar, Todor Ignaţie, care spune că: „În procesul de reorganizare a fost cuprinsă această opţiune. AAAS a preluat creanţa ANAF chiar cu această intenţie, darea în plată. Asta înseamnă că în această acţiune nu există numerar. Dacă vor dori şi restul acţionarilor să-şi stingă creanţele la fel? Tot conform planului de reorganizare, aceşti creditori ar putea prelua active în plată. Prima mişcare ar fi cu AAAS-ul, apoi vom vedea şi cu Primăria, ei au dreptul de contestaţie. Atâta timp cât acest demers nu se încheie cu AAAS-ul, nu putem merge mai departe. Sper ca şi Primăria să însiste în această direcţie. Situaţia însă este oportună pentru salariaţii Fortus. Gândiţi-vă că banii care sunt încasaţi merg acum către salariaţi, nu vor mai fi încasaţi de AAAS şi s-ar rezolva problema care este acum la Iaşi. S-ar debloca o grămadă de piedici în acest demers“, a explicat Todor  Ignaţie.

Dacă este darea în plată corectă sau legală, se întreabă reprezentantul salariaţilor disponibilizaţi de la Fortus.

„S-a aprobat darea în plată cu semn de întrebare asupra legalităţii actului. După ce lege se face darea în plată? Cât va costa asta la notar, cine plăteşte? Evident, Fortusul. Din această dare în plată, 2% se duce la UNPIR pentru fondul de lichidare, cam 6% sunt cheltuieli notariale, iar administratorul judiciar încasează 3% plus TVA din valoarea creanţelor care se vehiculează prin darea în plată“, explică Florin Rugină, mic acţionar la Fortus.

La un simplu calcul, în urma dării în plată către AAAS a unor terenuri şi clădiri Fortus, Todor Ignaţie ar urma să încaseze peste 7 milioane de lei, plus TVA, adică în jur de 8 milioane de lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri