Cei mai iuţi trei ardei din lume se afla acum la Iaşi. Ce păţeşti dacă muşti din unul?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Una dintre cele mai mari atracţii ale expoziţiei din Copou

Cei mai iuţi trei ardei din lume se afla acum la Iaşi. Ce păţeşti dacă muşti din unul?

GALERIE
Gradina Botanica ardei iuti02
  • Gradina Botanica ardei iuti02
- +

„Ziarul de Iaşi” vă prezintă fotografii cu una dintre cele mai mari atracţii ale expoziţiei Flori de toamnă de anul aceasta din Grădina Botanică, care însă nu poate fi văzută de public, fiind amenajată într-o seră cu condiţii climatice bine determinate, seră închisă în contextul pandemiei COVID-19. 

Cele trei sortimente de ardei iuţi sunt „Carolina Reaper”, care provine din SUA, „Trinidad Moruga Scorpion” şi „7 Pot Douglah”, care provin din Trinidad Tobago. Clasificarea acestora este realizată după un test creat de un farmacist american - Wilbur Scoville - în 1912 - „Scolville Heat Units - SHU”, care analizează o substanţă chimică capsaicină, cea care dă practic iuţeala, şi felul în care este percepută de către persoane.

Astfel, valorile pornesc de la 100 de unităţi SHU, care reprezintă o iuţeală abia perceptilă, la peste 1 milion de unităţi, iuţeala considerată aproape imposibil de suportat pentru marea majoritate a oamenilor. Astfel, conform acestor unităţi, cei trei ardei au următoarele valori pe scara Scoviile: Carolina Reaper - 2,2 milioane de SHU, Trinidad Moruga Scorpion - 2 milioane SHU, „7 Pot Douglah” - 1,853 milioane SHU. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Prognosis: negative

Cătălin ONOFREI

Prognosis: negative

Tratamentul se amână după moartea pacientului.

Filmuletul zilei

opinii

Visuri pietrificate

Briscan ZARA

Visuri pietrificate

Credem fără urmă de îndoială în ceva, chiar dacă nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, pentru că aşa am fost educaţi, pentru că toţi ceilalţi cred, pentru că nu există nimic care să contrazică această credinţă care ne dă confort, încredere, mulţumire, siguranţă, şi chiar dacă adevărul ni se revelează într-un mod logic sau evident, palpabil, implacabil, covârşitor de clar, noi tot nu îl recunoaştem, pentru că nu vrem.

Unirea ca axă a istoriei noastre

Mihai DORIN

Unirea ca axă a istoriei noastre

Unirea este incontestabil axa istoriei noastre moderne, întrucât de realizarea ei depindea existenţa naţională. Ea s-a construit pe existenţa unei premise - unitatea neamului şi a unei realităţi dramatice - risipirea neamului. Din îngemănarea acestora a rezultat metoda la care a recurs generaţia unirii, şi anume aceea de a pune istoria să lucreze astfel încât risipirea să fie înlocuită cu unitatea. 

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

pulspulspuls

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Iată, stimaţi telespectatori, ce ne trimite un cetitor fidel înregimentat politic, pe poşta rubricuţei, cu Archibald Tănase la adrisant: poza de care se face cea mai mare panaramă în interiorul filialei partidoiului ieşean în ultimele zile! 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.