Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cei mai străluciţi elevi. Cine sunt cei 16 „zecişti” ieşeni de la Evaluare? Marea surpriză de la Voinești

GALERIE
WhatsApp Image 2022-06-23 at 17.57.17
  • WhatsApp Image 2022-06-23 at 17.57.17
- +

În judeţul Iaşi, la Evaluarea Naţională, sunt şaisprezece medii de 10, înainte de contestaţii. Primele rezultate la Evaluarea Naţională au fost distribuite ieri, şaisprezece elevi din judeţ obţinând media maximă, 10.00, adică 10.00 la ambele probe. Cei mai mulţi elevi decarişti sunt de la Colegiul Naţional din Iaşi. Concret, patru elevi sunt de la Colegiul „Emil Racoviţă”, şapte elevi de la Colegiul Naţional, doi elevi de la Colegiul „Costache Negruzzi” , alături de un elev de la Şcoala Gimnazială „Ştefan Bârsănescu” , un elev de la Școala Gimnazială ”Bogdan Petriceicu Hașdeu”şi un elev de la Şcoala Gimnazială „Ioanid Romanescu”, Voineşti. „Ziarul de Iaşi” a discutat cu ei ieri, după aflarea rezultatelor.

 

Școala Voinești - O mare surpriză a venit din mediul rural. Elevul Vasile Măriuței a reușit performanța de a lua nota 10.00 la Evaluare, fiind astfel singurul elev din mediul rural din județ care reușește o astfel de performanță absolut notabilă. Profesorii acestuia ne-au spus că este un elev excepțional, fără resurse materiale deosebite în familie, și care vrea să își continuie studiile la Liceul de Informatică din Iași.

NAȚIONAL - Colegiul Naţional se bucură de şapte elevi cu media 10 la Evaluarea Naţională.

Maria Sfecliş este unul dintre decariştii din acest an. Ea spune că experienţa examenului a fost complet diferită faţă de ce a trăit până acum.

„Credeam că voi trece cu uşurinţă peste orice obstacol care urma să îmi răsară în cale, că nu voi întâmpina nicio dificultate firească şi că voi lua 10 în ambele probe. Deşi mi-am îndeplinit obiectivul, nu a fost un proces simplu. Simulările mi-au afectat mult încrederea în cunoştinţele acumulate şi în abilităţile analitice, însă am fost mereu norocoasă să găsesc sprijin în prietena mea cea mai bună, în părinţii care credeau în mine, în profesorii care îmi observau potenţialul şi în colegii care mă preţuiau. Sunt mândră atât de rezultat, cât şi de proces, şi nu aş schimba nimic dacă m-aş reîntoarce la începutul anului.”, explică aceasta.

Tudor Brumă este şi el elev de nota 10. Anul acesta a reuşit să îmbine pasiunea pentru voluntariat cu performanţa unui examen. Deşi a fost un an stresant, el se bucură că a avut parte de susţinere din partea părinţilor şi cadrelor didactice.

„A fost un an stresant şi complicat, dar mă bucur ca am desfăşurat cursurile în format fizic şi ca am susţinut două simulări care m-au ajutat foarte mult să ma obişnuiesc cu rigorile unui examen si să identific capitolele din materie la care ar trebui să insist.”, a afirmat Tudor.

Şi Tiana Bitta spune că perfomanţa a fost realizată printr-o muncă constantă timp de patru ani de zile. „Mi-am demonstrat că nimic nu este imposibil şi că orice dorinţă se poate îndeplini cu ajutorul încrederii, perseverenţei şi curajului.”, a afirmat Tiana.

Ilinca Ciobanu, Ioana Iasmina Hutupaşu şi Anastasia Stoica sunt ceilalţi elevi de la Colegiul Naţional din Iaşi care au reuşit perfomanţa anul acesta.

RACOVIȚĂ- La Colegiul “Emil Racoviţă” din Iaşi s-au remarcat astăzi patru eleve: Alessia Anton, Ilinca-Maria Banu, Diana-Andreea Iftimie şi Lavinia-Alexandra Timofte.

Alessia Anton spune că evaluarea Naţională a fost pentru ea o experienţă nouă, specială, plină de emoţii, dar şi incitantă în acelaşi timp.

“Rezultatul meu mă bucură nespus, deoarece simt că toate eforturile mele şi ale profesorilor au dat roade. Nu pot descrie în cuvinte fericirea deplină ce m-a învăluit atunci când am văzut notele pe care le-am obţinut. Vreau să le mulţumesc profesorilor mei şi să le spun că sunt foarte recunoscătoare pentru tot ajutorul.”, a explicat Alessia.

Ilinca-Maria Banu a fost olimpica care a susţinut şi Evaluarea Naţională! Deşi nu trebuie să dea examenul, aceasta a reuşit să obţină nota 10 la ambele examene.

Spune că e fericită şi că va considera acest rezultat rodul muncii sale din ultimii patru ani. „Nu credeam vreodată că două cifre ar putea însemna atât de mult pentru mine, dar această notă de 10 pe care am obţinut-o la Evaluarea Naţională mi-a dovedit contrariul. La acest rezultat aş mai putea adăuga şi premiul I la Olimpiada Naţională de Educaţie Tehnologică şi Aplicaţii Practice. Dar nu aş fi ajuns aici, cu aceste premii, singură. Am avut mereu ajutor din partea celor dragi, care m-au motivat, şi din partea profesorilor devotaţi ai liceului, care m-au îndrumat de-a lungul celor patru ani de gimnaziu.”, spune eleva.

Diana-Andreea Iftimie îmbină cu mare pasiune tenisul de câmp, unde este campioană, cu perfomanţa în educaţie.

„Datorită mentorilor care m-au modelat în toţi aceşti ani şi care mi-au influenţat idealurile, am reuşit să iau examenul cu notă maximă. Pot afirma că experienţa acestui obstacol mi-a întărit spiritul competitiv, dorinţa de a fi mereu prima şi de a face faţă oricărei provocări. Consider că pentru Examenul de Evaluare Naţională trebuie să te pregăteşti intens şi constant, dar trebuie să ai şi o puternică stăpânire emoţională.”, ne spune Diana.

Lavinia-Alexandra Timofte spune că a avut şi momente în care şi-a pierdut încrederea, dar că au ajutat-o să muncească în continuare.

„Pe măsură ce zilele treceau, stresul creştea şi ziua de 14 iunie m-a luat prin surprindere. Am ieşit bucuroasă din sala de examen, dar era o bucurie controlată de gândul la următoarea probă, la matematică. Abia pe 16 iunie, la ora 11:00, m-am simţit liberă şi puteam să mă bucur de vacanţă.”, spune Lavinia.

NEGRUZZI - La Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi s-au remarcat anul acesta la Evaluarea Naţională două eleve.

Teodora-Monalisa Strachină, elevă cu media 10, ne spune că examenul de Evaluare Naţională a reprezentat o provocare şi, în egală măsură, un prilej de a-şi certifica potenţialul.

„Rezultatele au venit ca o confirmare a efortului intens şi constant pe care l-am depus în cei 4 ani de gimnaziu. Emoţiile au fost inerente, fiind conştientă de concurenţa colegilor ieşeni. Am fost încurajată de corpul profesoral al Colegiului ”Costache Negruzzi” , condus de doamna Prof. dr. Camelia Gavrilă”, explică Teodora

Ema-Ioana Liţă, elevă tot la”Negruzzi”, spune că ajutorul emoţional oferit de familie şi prieteni i-a dat cea mai mare încredere. „Am avut oportunitatea de a lucra cu profesori deosebiţi, care m-au călăuzit pe drumul cunoaşterii. A fost un an greu şi stresant, uneori fiind nevoită să sacrific momente cu cei dragi în scopul studiului, dar am reuşit să împletesc timpul liber cu orele de pregătire pentru examen.”, ne spune Ema.

Cifrele Evaluării

Rata de participare a fost de 95,10%: 6.562 candidaţi prezenţi la ambele probe, dintr-un total de 6.900 de absolvenţi înscrişi (prin comparaţie, în anul şcolar 2020-2021, rata de participare a fost 92,7%, fiind prezenţi 5.591 de candidaţi dintr-un total de 6031 de absolvenţi înscrişi).

CITESTE SI: EXCLUSIV - Vasile, unicul elev de 10 la Evaluarea Națională din mediul rural ieșean! FOTO/ VIDEO

Dintre cei 6.562 de candidaţi prezenţi, 5.544 de candidaţi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), rezultând o rată de 84,5%, mai mare decât cea de anul trecut (79,2%) şi mai mare decât media naţională care este 82,3%.

Dintre aceştia, 16 candidaţi au încheiat examenul cu media generală 10 (zece). Raportându-ne la numărul notelor de 10, judeţul Iaşi este pe poziţia a III-a la nivel naţional.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri