Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Veniţi la Iaşi, dle fost ministru al Sănătăţii Nicu Bănicioiu: iată subiect de campanie pentru dvs. şi pentru ceilalţi trei cunoscuţi medici de pe liste!

Cel mai apropiat medic, la 25 de km. Locurile ieșene unde mori cu zile

GALERIE
drum Vinatori 4cabinet medical parasit Vinatori 2drum sat Vinatori 3drum Vinatori
  • drum Vinatori 4
  • cabinet medical parasit Vinatori 2
  • drum sat Vinatori 3
  • drum Vinatori
- +

Dacă ieşenii din oraşe se plâng de asistenţa medicală deficitară de care au parte, câteva zeci de mii de locuitori ai judeţului nu pot nici atât să facă: nu au parte de niciun fel de asistenţă medicală. În opt comune din judeţ criza de medici este de-a dreptul gravă, una care face efectiv victime. Cea mai grea situaţie este la Vânători, în vestul judeţului, o comună în care pe ploaie sau ninsoare se ajunge doar cu tancheta.

De mai bine de un an, unicul medic de familie din comună a plecat în Franţa. De atunci, femeile nasc cu doftoroaiele din sat, iar bolnavii se tratează fie la vraci, fie, dacă au copii cu maşini, la Paşcani sau în comunele învecinate. „Ziarul de Iaşi“ a fost aici, pentru o relatare de la faţa locului, dar şi pentru a oferi candidaţilor la parlamentare care sunt şi medici un bun subiect de dezbatere electorală, foarte aducător de voturi: asistenţa medicală pentru jumătate din electoratul ieşean, cel rural 

Cei aproximativ 4.600 de locuitori ai comunei Vânători au rămas de mai bine de un an de zile fără medic de familie şi, implicit, fără nicio formă de asistenţă medicală, de când medicul lor de familie a plecat în Franţa. De atunci, niciun alt medic nu s-a mai încumetat să vină în comuna izolată, formată din patru sate cu nume care de care mai exotice: Hâr­toape, Gura Bâdiliţei, Criveşti şi Vlădnicuţ. „Nu vă duceţi la dispensar că nu veţi găsi ni­mic acolo. Poate doar câţiva câini care păzesc locul. E pus­tiu, pustiu“, îmi spune Cătălin Ioniţă, sătean din Vânători, în timp ce arată cu degetul în depărtare către un brad înalt, la poalele căruia se afla până anul trecut cabinetul medicului de familie. Deci­dem totuşi să mergem până acolo...

Salvările abia ajung în sat, prin gropile imense

„Noi, dacă avem nevoie de medic, ne urcăm în maşină şi mergem la Paşcani. Cam 25 de kilometri. Unii mai merg la Lespezi, în comuna vecină. Acolo s-au înscris, de când ultimul doctor a plecat. Însă oamenii în vârstă ce fac? Mai au noroc că îi mai ducem noi cu maşina“, povesteşte sătea­nul. Astfel, atunci când unul dintre săteni are nevoie de asistenţă medicală, trebuie să parcurgă fie circa 25 de kilometri până la Paşcani, fie într-o localitate din apropiere, cum ar fi Lespezi.

Drumul până în Vânători este unul plin de gropi, iar în zilele ploioase, sau în cele de iarnă, drumul este dificil chiar şi pentru maşinile care răzbesc după ce se afundă în gropile pline cu apă, ce par că înghit autovehiculele cu totul, asemenea unor iazuri. De aceea, şi ambulanţele ajung cu greu la solicitări, sătenii spunând că fac aproximativ 50 de minute de la Paşcani până în sat, chiar dacă sunt puţin peste 20 de kilometri.

Zilele trecute, po­vestesc sătenii din satul Gura Bâdiliţei, o femeie a născut singură până a venit o ambulanţă, iar din cauza faptului că băieţelul avea cordonul ombi­lical în jurul gâtului, era în pericol de moarte. „Drumul este foarte rău, salvările nu ajung, iar puntea pe care o mai trecem noi spre Paşcani, ca să mai scurtăm distanţa, pe vremea asta se strică şi nu mai putem trece. Eu am băieţi gemeni pentru care am avut nevoie de vaccin, şi nu am reuşit să le mai fac. Au fost şi răciţi şi i-am tratat acasă. Dacă nu avem medic, nu avem ce să facem altceva, aşa că ne-am înscris la medic tocmai la Paşcani. Cel care era până acum venea două zile pe săptămână şi pleca după două ore“, spune revoltată Cornelia Albu, adăugând că oricum niciunul dintre medicii care au ajuns în ultima vreme în sat nu au rămas pentru mult timp.

„Medicul pleca fără  să ne mai consulte“

În centrul satului Hârtoape, câţiva kilometri mai departe de Gura Bâdiliţei, Florica Ro­şu împreună cu soţul său, Constantin Roşu, tocmai se pregătesc să meargă la medicul de familie. Spun că trebuie să ajungă la Paşcani şi e neapărat să fie acolo cât mai repede, pentru că altfel rămân fără tratament. „Ne-am înscris în oraş. Medicul de aici venea două ore pe săptămână, mar­ţea şi joia, şi pleca fără să mai apuce să ne consulte pe toţi, sau să ne dea trimiteri şi reţete. Ne spunea că la ora 10 trebuie să plece, indiferent de câţi erau la uşă. Eu am pro­bleme cu inima şi, dacă nu mă duc azi, mâine rămân fără pastile, doar pentru azi mai am. Închipuiţi-vă cum să reuşim din 500 de lei pe lună, cât e pensia, să mergem la Paşcani ori de câte ori avem nevoie de medic şi să ne mai luăm şi pastile“, spune Florica Roşu. Soţul său, Constantin, spune că cel mai probabil medicul a plecat din cauză că este un sat prea izolat, şi mai mult cheltuia pe navetă, ve­nind de la Iaşi.  

Un loc de care fug toţi medicii

Reprezentanţii Colegiului Medicilor, filiala Iaşi, confirmă că problema lipsei me­dicului din comuna Vânători este una care durează de mai bine de un an de zile, şi că a fost cel mai des pusă în discuţie atunci când un medic de familie a vrut să îşi facă propriul cabinet. „Pentru noi este deja istoric locul acesta, de unde a plecat doctorul în străinătate şi nimeni altcineva nu a mai dorit să îi ia locul. Dacă a venit cineva la noi să spună că vrea să îşi deschidă cabinet, acesta a fost cel mai promovat loc în mod clar, însă au preferat să nu îşi mai deschidă deloc cabinet decât să se ducă acolo. Este greu de crezut că se va găsi în curând un medic“, a precizat dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor, filiala Iaşi.

Acesta susţine că majoritatea medi­cilor îşi doresc să îşi deschidă cabinet cât mai aproape de oraş, deoarece cu cât zona este mai puţin dezvoltată cu atât este mai greu, din toate punctele de vedere. „Tendinţa de a deschide cabinet într-un loc unde accesul este dificil, unde nu există farmacie sau unde ambulanţa ajunge greu în acea zonă, este foarte mică, mai ales dacă văd că nu pot face mare lucru. De asemenea, există riscul ca, în decursul anilor, să se deprofesio­nalizeze“, a completat medicul ieşean.

Lipsa medicilor de familie va deveni în curând una foarte gravă

Mai mult, o altă problemă care, conform reprezentanţilor CM, deja se observă, este lipsa medicilor tineri care să se în­drepte către medicina de familie. „Se prefigurează pro­bleme mari în timp, este o problemă care va deveni gravă peste câţiva ani. Acest lucru este cauzat de faptul că nu se mai formează oameni, numărul de medici de familie care termină rezidenţiatul este mic, şi mai mulţi oameni ies din sistem decât intră. De exemplu, sunt ani când un singur rezident termină medicina de familie. Noi ne bazăm pe faptul că, în momentul în care cineva iese din sistem, intră medici de familie din alte judeţe. Ceea ce rezolvă pro­blema în Iaşi, însă o accentuează în alte judeţe“, a mai spus dr. Liviu Oprea. De asemenea, acesta a mai punctat că o altă problemă gravă este şi modul de distribuire a medicilor, existând sate izolate în judeţ unde localnicii trebuie să parcurgă distanţe conside­rabile pentru a ajunge la medicul din comună, uneori şi 15 km. 

Criză mare de cadre medicale
 
Conform datelor centralizate de Colegiul Medicilor, în judeţ există în total opt comune în care medicina de familie este considerabil deficitară, şi în care ar fi nevoie de medici:
 
- Butea, localitate cu 2.698 de locuitori, conform recensământului din 2011
- Golăieşti, localitate cu 3.732 de locuitori
- Lespezi, localitate cu 5.137 de locuitori
- Moşna, localitate cu 1.767 de locuitori
- Vânători, localitate cu 4.624 de locuitori
- Voineşti, localitate cu 2.155 de locuitori
- Trifeşti, localitate 3.774 de locuitori
- Răchiteni, localitate cu 3.084 de locuitori.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri