Cel mai cunoscut cântec din lume nu mai este protejat de lege. Oricine îl poate cânta
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

sambata, 08.05.2021

Cel mai cunoscut cântec din lume nu mai este protejat de lege. Oricine îl poate cânta

GALERIE
aniversare
  • aniversare
- +

Compania Warner/Chappell Music a ajuns la un acord judiciar, în SUA, prin care ar urma să achite 14 milioane de dolari pentru a pune capăt unui proces pe tema drepturilor de proprietate intelectuală asupra melodiei "Happy Birthday To You", probabil cea mai celebră din lume. 

În urma unui acord care a fost încheiat în cadrul unei proceduri judiciare ce a vizat compania Warner/Chappell Music, în decembrie 2015, celebrul cântec "Happy Birthday To You" urma să intre în domeniul public. Melodia va putea fi cântată fără restricţii judiciare din martie 2016, dacă tranzacţia menită să rezolve litigiul va fi aprobată.

Procedura a fost iniţiată în 2013, în cadrul unui recurs colectiv al unui grup de artişti şi realizatori muzicali, care au solicitat rambursarea unor plăţi în valoare de mai multe milioane de dolari efectuate de-a lungul anilor pentru utilizarea cântecului.Grupul Warner a aplicat legea drepturilor de autor începând din 1988, după ce a cumpărat Birch Tree Group, succesorul Clayton F. Summy Co., care susţinea că deţine drepturile de proprietate intelectuală asupra celebrului cântec.

George King, un judecător federal din Los Angeles, a decis în luna septembrie că Warner/Chappell Music, divizia de publishing a companiei Warner Music, nu posedă drepturile de autor asupra versurilor cântecului "Happy Birthday To You".

Termenii acordului încheiat cu grupul Warner nu apar în documentele judiciare publicate miercuri, dar, potrivit unei surse apropiate de acest dosar, noua hotărâre judecătorească echivalează cu faptul că, de acum înainte, cântecul "Happy Birthday To You" aparţine domeniului public şi că reproducerea sau utilizarea sa sunt libere de drepturi.

"Deşi, cu tot respectul necesar, suntem în dezacord cu decizia tribunalului, avem plăcerea de a vă anunţa că am ajuns la o soluţie în acest proces", a precizat compania Warner/Chappell într-un comunicat.

Până în toamna acestui an, grupul Warner a încasat redevenţe de la oricine dorea să cânte şi să difuzeze "Happy Birthday To You" - cu versuri - în cadrul unui mecanism de marketing care aduce profituri însemnate. Redevenţele erau colectate cel mai adesea de la producătorii de spectacole de teatru şi musică, seriale TV, filme şi felicitări scrise.

Însă, chiar şi aceia care voiau să cânte "Happy Birthday" în public, dacă făceau parte dintr-o afacere - de exemplu, un patron de restaurant care oferea torturi aniversare angajaţilor săi -, din punct de vedere tehnic, trebuiau să plătească pentru dreptul de a folosi acest cântec. Din acest motiv, patronii de restaurante au inventat versiuni pline de creativitate ale piesei originale, pentru a evita plata acelor redevenţe.

Faptul că acest cântec aniversar nu putea fi interpretat şi difuzat fără permisiunea grupului Warner reprezenta un fel de curiozitate surprinzătoare pentru oamenii de rând, însă pentru Warner Music Group a însemnat o afacere foarte mare.

"Happy Birthday" aduce venituri de aproximativ două milioane de dolari în fiecare an grupului Warner, potrivit estimărilor unor specialişti.

Această saga complexă a unui cântec ce are doar şase note muzicale s-a întins pe durata a peste 120 de ani, traversând două războaie mondiale şi mai multe epoci şi versiuni ale legilor din domeniul drepturilor de autor. Cântecul "Happy Birthday" a fost imprimat pe discuri de vinil, casete audio, CD-uri şi, în prezent, poate fi ascultat pe site-urile de streaming muzical.

Gandul.info

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.