anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Cel mai deştept "necalificat" din Iaşi. Are două specializări la Cuza, dar nu i se recunoaşte diploma

GALERIE
uaic
 • uaic
- +

Un absolvent al unei instituţii de stat - Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi - susţine că diploma sa de licenţă nu îi este recunoscută de către ministerul de resort, fiind astfel nevoit să lucreze ca necalificat în învăţământ. El a ajuns astfel să-şi caute dreptatea în instanţă. Cum s-a ajuns aici?

Proces inedit pe rolul Tribunalului Iaşi, acolo unde un profesor încearcă să obţină recunoaşterea unei diplome de licenţă obţinute la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Liviu Anton a dat în judecată instituţia de învăţământ ieşeană, dar şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Plătit ca necalificat

Potrivit acţiunii de chemare în judecată a ieşeanului Liviu Anton (42 de ani), acesta este licenţiat în cadrul Facultăţii de Edu­caţie Fizică şi Sport, specializarea „Edu­caţie Fizică şi Sport - Biologie“. Între 2006 şi 2010, susţine ieşeanul, a lucrat ca profesor calificat de educaţie fizică la şcoala din Mogoşeşti, precum şi la alte două unităţi de învăţământ din judeţul Constanţa. „În­ce­pând cu anul şcolar 2011 funcţionez ca profesor de educaţie fizică şi sport în sat Rădeni, comuna Dragomireşti, judeţul Vas­lui, fiind plătit ca profesor necalificat, datorită faptului că nu mi-au mai fost re­cunoscute studiile universitare“, susţine Anton în documentul citat. Acesta solicită acum Tribunalului recunoaşterea diplomei sale de licenţă, dar şi introducerea specia­lizării sale în centralizatorul privind disciplinele de învăţământ, domeniile şi specia­li­zările valabile pentru încadrarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar.

Ce spune universitatea

Specializarea mixtă în care este licenţiat ieşeanul a fost aprobată de senatul Uni­versităţii „Cuza“ în anul 1999. În aceeaşi perioadă, la instituţia de învăţământ ieşeană au mai fost introduse şi alte specializari asemănătoare, scopul fiind, spune actualul rector, Vasile Işan, sporirea şanselor celor licenţiaţi de a obţine o catedră. Începând cu anul 2011, aceste specializări mixte nu au mai fost recunoscute de către Agenţia Ro­mână de Asigurare a Calităţii în Învăţă­mântul Superior (ARACIS), apărând astfel mai multe cazuri asemănătoare cu cele ale lui Liviu Anton. Vasile Işan a precizat ieri că au mai existat probleme de genul acesta şi cu alţi absolvenţi, fiind însă rezolvate în cele din urmă. „În toate ţările civilizate există astfel de specializări mixte“, a spus Işan care a menţionat că nu poate preciza care a fost motivul pentru care ARACIS nu a mai inclus aceste duble specializări în centralizatoarele privind disciplinele de învăţământ.

Primul caz

Procesul ieşeanului Liviu Anton ur­mează să înceapă la Tribunalul Iaşi. Bărba­tul este primul licenţiat al acestor duble specializări care decide să apeleze la instanţă pentru a-şi găsi dreptatea. „Ştim cu toţii cât de greu este să-ţi găseşti astăzi un loc de muncă, chiar şi în cazul în care ai o diplomă, dar să ai o diplomă eliberată de către o instituţie de învăţământ de stat şi să nu ai dreptul legal de a o folosi mi se pare absurd. În aceste condiţii, mi se pare firesc să ne adresăm instanţei de judecată pentru a face lumină în acest caz“, ne-a spus avocatul Răzvan Huţanu, reprezentantul lui Liviu Anton.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Orban contemplând cariera meteorică a lui Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.