Cel mai frumos discurs ținut la Iași vine ca o palmă pentru autorități
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

Cel mai frumos discurs ținut la Iași vine ca o palmă pentru autorități

GALERIE
discurs 1 decembrie centenar tiraspol transnistria
  • discurs 1 decembrie centenar tiraspol transnistria
- +

Mii de oameni s-au adunat de 1 decembrie în Piața Palatului Culturii pentru a asista la manifestări, deși temperaturile de afară erau foarte scăzute (-10 grade Celsius). Momentul cel mai așteptat a fost defilarea, însă acesta nu se putea petrece fără a fi precedat de "tradiționalele" discursuri, multe fără noimă, discursuri care i-au scos din sărite pe ieșeni.

A existat însă și o excepție. Directorul liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Iovcev, i-a făcut pe cei care asistau la eveniment să fie atenți, după ce reprezentanții autorităților locale au citit de pe foi despre neatârnare, glasuri scumpe, glasul pământului, suflarea românească, câmpie stropită cu sânge, piepturi, steagul fluturat falnic etc.

"Omul acela din Transnistria le-a dat o lecție autorităților noastre. El a avut ceva de spus, de aceea a venit și s-a urcat pe scenă. Și a vorbit din suflet și a vorbit liber și a amintit de mormântul fratelui, de fiica și de nepoțelul lui din România, spunând că aici este “acasă” și că simte unirea. Mesajele celorlalți au fost goale și găunoase, iar a-i ține pe oameni în ger doar ca să le citești ceva ce nu înțelegi, ceva ce nu are sens mi se pare lipsă de bun simț", a spus un om căruia aproape i-au degerat degetele în așteptarea paradei.

"E o mare fericire pentru mine să mă aflu aici alături de dumneavostră în această mare zi de sărbătoare: 100 de ani de la Marea Unire. Vin dintr-un teritoriu ocupat, vin dintr-o rezervație. (...) Noi de mult am făcut unirea spirituală. Am venit de acasă și mă simt acasă. (...) Eu personal am făcut unirea cu familia. Cum pot să spun eu că nu vin de acasă, acasă? Aici, în România, la Năvodari se află mormântul fratelui meu, Titi. În Brașov se află fiica mea, Elena, și se află acolo și un mic Ștefănel, nepoțelul meu", a rostit Iovcev la Iași.

Prezența parlamenarilor pe scenă le-a dat fiori celor din stradă, oamenii temându-se să nu continuie șirul discursurilor goale.

"Însă așa cum au venit, așa au plecat; nici pâs n-au spus și bine au făcut. Parcă a fost semn de decență din partea lor", a fost de părere tatăl unei fetițe care nu mai avea răbdare.

O observație a fost făcută și în privința cuvântării ținute de primarul Mihai Chirica, inspirată din discursul regelui Mihai.

"Discursul a fost bun, am apreciat că a vorbit liber. Dar a uitat să menționeze că una dintre ideile prezentate bine a fost rostită de regele Mihai în 2011 în Parlamentul României – aceea că am împumutat țara de la copiii noștri. El (sau cine l-a ajutat cu discursul) a împletit vorbele regelui cu cele atribuite lui Ștefan cel Mare despre Moldova și a vorbit despre “copiii copiilor noștri”. Dar a avut priză la public", a subliniat o femeie ce înghesate stând pe loc.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Nicolae GRECU

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

pr. Constantin STURZU

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

La plimbare pe axa culturală (1)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (1)

Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.