Cel mai frumos discurs ținut la Iași vine ca o palmă pentru autorități
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cel mai frumos discurs ținut la Iași vine ca o palmă pentru autorități

GALERIE
discurs 1 decembrie centenar tiraspol transnistria
  • discurs 1 decembrie centenar tiraspol transnistria
- +

Mii de oameni s-au adunat de 1 decembrie în Piața Palatului Culturii pentru a asista la manifestări, deși temperaturile de afară erau foarte scăzute (-10 grade Celsius). Momentul cel mai așteptat a fost defilarea, însă acesta nu se putea petrece fără a fi precedat de "tradiționalele" discursuri, multe fără noimă, discursuri care i-au scos din sărite pe ieșeni.

A existat însă și o excepție. Directorul liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Iovcev, i-a făcut pe cei care asistau la eveniment să fie atenți, după ce reprezentanții autorităților locale au citit de pe foi despre neatârnare, glasuri scumpe, glasul pământului, suflarea românească, câmpie stropită cu sânge, piepturi, steagul fluturat falnic etc.

"Omul acela din Transnistria le-a dat o lecție autorităților noastre. El a avut ceva de spus, de aceea a venit și s-a urcat pe scenă. Și a vorbit din suflet și a vorbit liber și a amintit de mormântul fratelui, de fiica și de nepoțelul lui din România, spunând că aici este “acasă” și că simte unirea. Mesajele celorlalți au fost goale și găunoase, iar a-i ține pe oameni în ger doar ca să le citești ceva ce nu înțelegi, ceva ce nu are sens mi se pare lipsă de bun simț", a spus un om căruia aproape i-au degerat degetele în așteptarea paradei.

"E o mare fericire pentru mine să mă aflu aici alături de dumneavostră în această mare zi de sărbătoare: 100 de ani de la Marea Unire. Vin dintr-un teritoriu ocupat, vin dintr-o rezervație. (...) Noi de mult am făcut unirea spirituală. Am venit de acasă și mă simt acasă. (...) Eu personal am făcut unirea cu familia. Cum pot să spun eu că nu vin de acasă, acasă? Aici, în România, la Năvodari se află mormântul fratelui meu, Titi. În Brașov se află fiica mea, Elena, și se află acolo și un mic Ștefănel, nepoțelul meu", a rostit Iovcev la Iași.

Prezența parlamenarilor pe scenă le-a dat fiori celor din stradă, oamenii temându-se să nu continuie șirul discursurilor goale.

"Însă așa cum au venit, așa au plecat; nici pâs n-au spus și bine au făcut. Parcă a fost semn de decență din partea lor", a fost de părere tatăl unei fetițe care nu mai avea răbdare.

O observație a fost făcută și în privința cuvântării ținute de primarul Mihai Chirica, inspirată din discursul regelui Mihai.

"Discursul a fost bun, am apreciat că a vorbit liber. Dar a uitat să menționeze că una dintre ideile prezentate bine a fost rostită de regele Mihai în 2011 în Parlamentul României – aceea că am împumutat țara de la copiii noștri. El (sau cine l-a ajutat cu discursul) a împletit vorbele regelui cu cele atribuite lui Ștefan cel Mare despre Moldova și a vorbit despre “copiii copiilor noștri”. Dar a avut priză la public", a subliniat o femeie ce înghesate stând pe loc.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Riscuri şi costuri pandemice

Alexandru LĂZESCU

Riscuri şi costuri pandemice

Dacă nu se iese din cercul vicios în care mediatizarea sufocantă împinge guvernele către o continuare a măsurilor restrictive severe de o manieră unidimensională care ignoră riscurile economice şi societale, pandemia va provoca sechele cu urmări potenţial catastrofale.

Filmuletul zilei

opinii

Un chip pururi adorat

Nichita DANILOV

Un chip pururi adorat

A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

Dana ȚABREA

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

De Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie 2021, Teatrul din Iaşi a oferit publicului un spectacol dezgheţat, plin de miez şi lipsit de emfază. Carmen Dominte a câştigat cu „Sindromul Quijote” prima ediţie a proiectului Lecturi3, un parteneriat între Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi revista ALECART, având ca scop promovarea dramaturgiei contemporane din ţară şi Republica Moldova prin spectacole-lectură.

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Michael ASTNER

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Eram încă la ţară, la Amnaş, când am auzit, nu mai ştiu la ce emisiune de pe Radio România Actualităţi, cum că în epocă un caricaturist de la nu ştiu ce revistă de umor l-a prezentat pe regele Carol I drept cârpaci. Adică, vezi Doamne, ditamai regele umbla cu lucruri cârpite. Nu ţin minte, din păcate, de ce anume era vorba, de ciorapi sau altceva, dar asta n-are importanţă: ideea e că s-a făcut mişto de Carol I pe tema asta aşa, de parcă Regatul României era o ţară nu săracă, nu recent născută undeva la periferia Europei, ci vreuna cu vechime într-ale civilizaţiei şi-a bunăstării!

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.