Cel mai iute ardei din lume poate fi admirat la Grădina Botanică
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cel mai iute ardei din lume poate fi admirat la Grădina Botanică

Zeci de soiuri de crizanteme, unele unice în lume, expuse anul acesta la „Flori de Toamnă“

GALERIE
ardei iute
  • ardei iute
- +

Grădina Botanică „Anastasie Fătu“ din Iaşi deschide de sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 11.00, cea mai aşteptată expoziţie de flori, fructe şi seminţe din tot anul: „Flori de toamnă“. Ajunsă la cea de-a XLIII-a ediţie, expoziţia nu se îndepărtează de la tradiţia de aproape un jumătate de secol: ieşenii sunt invitaţi să admire plantele specifice sezonului de toamnă, de mare valoare ştiinţifică şi decorativă: crizanteme, tufănele sau dumitriţe, varză ornamentală, ardei, dovlecei şi castraveţi decorativi, precum şi numeroase eşantioane de fructe şi seminţe recoltate în această perioadă de la diferite specii de plante deosebite cultivate în Grădina Botanică. 

„În sera expoziţională sunt prezentate diferite tipuri şi forme de flori, care impresionează printr-o paletă cromatică foarte diversă. În acest spaţiu sunt expuse numeroase crizanteme, cunoscute ca florile toamnei, care reţin prin eleganţă şi rafinament, dar în acelaşi timp şi prin calităţi estetice de necontestat, fiind recunoscute şi ca urmare a numeroaselor utilizări în domeniul horticol“, au punctat reprezentanţii grădinii. Sunt prezentate plante ce sunt cultivate de mai bine de patru decenii în Grădina Botanică, iar în funcţie de perioada de înflorire vor fi expuse eşalonat peste 95 varietati horticole de crizanteme într-o diversitate de forme şi culori, printre acestea fiind şi soiuri unice, obţinute în cadrul Grădinii Botanice. Unele dintre speciile de crizantemă sunt de pe diferite continente sau zone ale globului, precum Munţii Pirinei, Insulele Canare, Asia şi nordul Africii. Vor fi expuse totodată şi 145 de soiuri de tufănele în aranjamente şi mozaicuri florale diverse.

„Dintre acestea, 27 de soiuri de tufănele sunt varietăţi care au fost create la Grădina Botanică din Iaşi, fiind expuse în sera expoziţională, alături de diferite forme de culturală a crizantemelor dirijate cu aspect pom, cascadă, evantai şi bonsai sau crizanteme altoite, care reprezintă o frumoasă tradiţie, practicată în ultimii ani doar în această instituţie“, au mai precizat organiaztorii. Şi în acest an va fi expus soiul „Carolina Reaper“, cel mai iute soi de ardei din lume şi în anul 2019, a cărui iuţeală măsoară peste 1.641.000 Scoville Heat Units (măsurători realizate in 2019). De asemenea, vor fi prezentate 13 specii aparţinând genului Solanum, cu origini bio-geografice diferite, de la specii originare din Europa, la specii ce provin din Asia şi Australia, America sau Africa.

Noutăţile expoziţiei din acest an sunt mărul de Sodom, originar din Africa sub-Sahariană, fiind o plantă medicinală recunoscută pentru proprietăţile analgezice ale unor metaboliţi sintetizaţi, precum şi „naranjilla“, originar din America de Sud, specie cu fructe bogate în vitamine. Expoziţia va fi deschisă zilnic, de la 9.00 la 16.00, până duminică, 17 noiembrie 2018. Preţul unui bilet este de 10 lei, iar pentru grupurile organizate - 5 lei, în timp ce fotografiatul este liber. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Riscuri şi costuri pandemice

Alexandru LĂZESCU

Riscuri şi costuri pandemice

Dacă nu se iese din cercul vicios în care mediatizarea sufocantă împinge guvernele către o continuare a măsurilor restrictive severe de o manieră unidimensională care ignoră riscurile economice şi societale, pandemia va provoca sechele cu urmări potenţial catastrofale.

Filmuletul zilei

opinii

Un chip pururi adorat

Nichita DANILOV

Un chip pururi adorat

A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

Dana ȚABREA

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

De Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie 2021, Teatrul din Iaşi a oferit publicului un spectacol dezgheţat, plin de miez şi lipsit de emfază. Carmen Dominte a câştigat cu „Sindromul Quijote” prima ediţie a proiectului Lecturi3, un parteneriat între Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi revista ALECART, având ca scop promovarea dramaturgiei contemporane din ţară şi Republica Moldova prin spectacole-lectură.

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Michael ASTNER

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Eram încă la ţară, la Amnaş, când am auzit, nu mai ştiu la ce emisiune de pe Radio România Actualităţi, cum că în epocă un caricaturist de la nu ştiu ce revistă de umor l-a prezentat pe regele Carol I drept cârpaci. Adică, vezi Doamne, ditamai regele umbla cu lucruri cârpite. Nu ţin minte, din păcate, de ce anume era vorba, de ciorapi sau altceva, dar asta n-are importanţă: ideea e că s-a făcut mişto de Carol I pe tema asta aşa, de parcă Regatul României era o ţară nu săracă, nu recent născută undeva la periferia Europei, ci vreuna cu vechime într-ale civilizaţiei şi-a bunăstării!

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

N-a pățit-o numai Trump

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.