Cel mai mare „găinar” român din Italia e ieșean. Furturi mărunte dar de aproape jumătate de milion de euro. Trimis acasă legat

sâmbătă, 18 mai 2024, 03:00
2 MIN
 Cel mai mare „găinar” român din Italia e ieșean. Furturi mărunte dar de aproape jumătate de milion de euro. Trimis acasă legat

Italienii ne trimit acasă un hoț care a făcut ravagii în peninsulă. „Specializat” în furturi de cablu, Constantin Vârtosu a făcut parte dintr-o bandă care a comis zeci de fapte, pagubele provocate depășind 400.000 de euro. Hoțului i s-a înfundat atunci când a schimbat macazul, furând un set de chei engleze, șurubelnițe, clești și două butoaie de vin bisericesc.

Originar din Ruginoasa, Vârtosu a fost condamnat de Tribunalul Ordinar din Rieti, un oraș din centrul Italiei, la 4 ani și 6 luni de închisoare, pentru „furt în complicitate”. Ieșeanul participase la o serie de furturi comise în perioada iulie 2018 – martie 2019. Pe parcursul a trei luni, hoții atacaseră de patru ori o fostă fabrică de mașini industriale din Rieti, închisă definitiv. De aici, au furat de fiecare dată același lucru: câte 640 metri de cablu de cupru de 240 mm și 245 metri de cablu de cupru de 300 mm.

A urmat o linie de înaltă tensiune dezafectată, de unde au sustrast 500 kg de cablu, tot de cupru. Din incinta unei firme de dezmembrări auto din Cittaducale, au furat 800 kg cablu de cupru și 150 kg de recipiente diverse. Dintr-un sit industrial au sustras în trei rânduri câte 1.000 metri de cablu de cupru, iar dintr-o uzină electrică, încă 3.000 kg cablu de cupru. Ultima lovitură a vizat o anexă agricolă, de unde au dispărut șurubelnițe, clești, foarfeci, un set de chei engleze, o lopată, un târnăcop, două valize și două butoaie a 38 de litri de vin bisericesc. Această spargere, organizată în martie 2019, avea să fie și ultima.

A venit acasă, dar s-a plictisit

Vârtosu a fost cercetat inițial în stare de arest la domiciliu. După mai bine de un an de stat în casă, ieșeanul s-a plictisit și a plecat. Autoritățile italiene nu au reușit să dea de el, așa că au emis un mandat de arestare european. S-a aflat ulterior că hoțul plecase în Belgia, iar de acolo se întorsese în România. Locuia în comuna Telești din județul Gorj, unde se angajase ca tractorist. În aceste condiții, autoritățile italiene au solicitat celor române ca Vârtosu să-și execute restul pedepsei în țara natală.

Cazul a fost supus atenției magistraților Curții ieșene de Apel, pentru verificarea condițiilor de executare a pedepsei în țară. Pentru ca un român condamnat în străinătate să-și execute pedeapsa în țară, trebuie ca sentința să fie definitivă, iar infracțiunea să aibă corespondent în Codul Penal românesc. În cazul lui Vârtosu, condamnarea era definitivă, iar faptele pe care italienii le numeau „furt în complicitate” echivalau cu furtul calificat din dreptul românesc. Solicitarea autorităților italiene a fost acceptată, iar Vârtosu urmează să fie încarcerat timp de 3 ani, 3 luni și 23 de zile. Decizia nu este încă definitivă, ea putând fi contestată.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii