anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cel mai mare pelerinaj de Sfânta Parascheva: 150.000 de oameni au ajuns la raclă

GALERIE
pelerini
 • pelerini
- +

Dacă luăm în calcul şi slujba din ziua de 14 octombrie şi Calea Sfinţilor, numărul pelerinilor se apropie de 200.000.

Aproximativ 150.000 de credincioşi s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva şi, începând cu seara zilei de sâmbătă, 12 octombrie, şi la cele ale Sfântului Ierarh Spiridon, în timpul pelerinajului anual de la Iaşi, cu ocazia prăznuirii Sfintei Parascheva. Este cea mai mare cifră înregistrată la Iaşi de când se fac estimări precise de către toţi organizatorii, inclusiv de către „Ziarul de Iaşi“, referindu-ne strict la cei care s-au închinat la raclă în cele cinci zile ale pelerinajului 11 - 15 octombrie.

În total, în Iaşi, numărul pelerinilor care au venit din alte oraşe şi al ieşenilor implicaţi a fost cu certitudine mai mare, doar dacă luăm în calcul că o parte dintre cei 30.000 prezenţi la slujba de duminică şi cei 25.000 de la Calea Sfinţilor nu au stat şi la rând să se închine la moaştele sfinţilor aşezate în baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane.

Cifrele mari din anul acesta s-au reflectat în toate aspectele pelerinajului: rândul de pelerini a depăşit adesea stâlpul 70 şi au fost momente în care s-a apropiat de ultimul stâlp numerotat de jandarmi - 80, ceea ce înseamnă că până în ultima seară, când au rămas doar câteva sute de pelerini, în rest coada a variat între 2 şi 4 kilometri. Însă au fost momente în care, pe lăţime, rândul de pelerini a depăşit mult trotuarul şi a intrat pe stradă, încăpând în spaţiul delimitat de jandarmi şi 15 persoane una lângă cealaltă. În fluxul maximum, au fost peste 40.000 de pelerini care aşteptau să se închine la moaşte, răspândiţi pe străzile care leagă Catedrala Mitropolitană de malul râului Bahlui.

Deşi au fost retrase moaştele la închinare în catedrală, racla care conţine mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon va fi pregătită pentru a pleca astăzi la ora 12.00 către catedrala din Corfu - nu a fost ieri-seară lăsată pentru închinare şi nu va fi nici în dimineaţa zilei de astăzi.

Pe lângă numărul foarte mare de pelerini, anul acesta a fost înregistrată şi o premieră: racla cu moaştele Sfintei Parascheva a rămas în baldachin până marţi seara, ziua de 15 octombrie, la ora 21.30.

„Este un număr foarte mare de pelerini, o situaţie fără precedent. Este multă oboseală, mult efort organizatoric, dar toate sunt puse în umbră de această evlavie a pelerinilor, de lecţiile pe care ei ni le oferă, de răbdarea lor, de jertfa lor, încât până la urmă nu rămâne decât bucuria că oamenii îi mai caută pe sfinţi, îi cinstesc, caută să le urmeze exemplul. Rămâne să gustăm şi noi din bucuria aceasta, pentru că oboseala trece, dar bucuria rămâne“, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mi­tropoliei Moldovei şi Bucovinei.

El a punctat faptul că, anul acesta, fluxul de pelerini şi amploarea întregului pelerinaj au fost mult mai mari decât în trecut.

„Peleri­nii care au venit în număr foarte mare în zilele anterioare zilei de 14 octombrie au făcut ca în noaptea de 14 spre 15, când prin tradiţie veneau ieşenii care îi lăsau anterior pe cei veniţi din alte regiuni să se în­chine, aceştia să găsească un rând foarte mare şi atunci nu am reuşit până în seara zilei de marţi să introducem racla cu sfintele moaşte în catedrală“, a completat pr. Constantin Sturzu.

De menţionat că, anul acesta, după cum am precizat şi în textele anterioare, organizarea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi a celorlalte instituţii implicate a ajutat pelerinii să petreacă mai uşor timpul petrecut în aşteptare la rând, în condiţiile în care s-a aşteptat şi 20 de ore.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.