Cel mai mare spital de urgenţe din Moldova nu are un aparat pentru tratarea infarctului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Şansele bolnavilor de inimă sunt serios reduse

Cel mai mare spital de urgenţe din Moldova nu are un aparat pentru tratarea infarctului

GALERIE
angiograf 1
  • angiograf 1
- +

“La spitale din Brăila sau Buzău sunt astfel de aparate, dar acele unităţi nu au capacitatea de a prelua pacienţii din toată zona Moldovei”, arată şeful Clinicii de Cardiologie de la “Sf. Spiridon”. 

Angiograful, aparatul promis Spitalului „Sfântul Spiridon” de Ministerul Sănătăţii (MS) în mai multe rânduri, încă lipseşte din unitatea medicală. Aparatul prin intermediul căruia pot fi salvaţi bolnavii care suferă un infarct miocardic lipseşte din Clinica de Cardiologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, cu toate că aici ajung bolnavi care suferă un infarct.

Din cauza lipsei angiografului, - cu ajutorul căruia medicii pot realiza procedura medicală numită angioplastie care distruge cheagul de sânge din vasul afectat şi deschide artera afectată -, cardiologii din unitatea medicală sunt nevoiţi să transfere bolnavii la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. George I.M. Georgescu” (IBCV). De aici, însă, în cazul în care bolnavul a suferit infarctul în urmă cu mai bine de şase ore, primesc răspuns negativ: nu pot transfera pacientul pentru că deja a trecut timpul în care este indicată realizarea angioplastiei, iar IBCV nu vrea să-şi asume responsabilitatea pentru complicaţiile care pot apărea ulterior.

Cu toate că afecţiunile cardiace majore sunt tratate la IBCV, potrivit ordinului emis în luna august de Direcţia de Sănătate Publică, având în vedere că prin acelaşi document singura unitatea medicală care asigură garda mare pe judeţ este Spitalul „Sfântul Spiridon”, periodic, aici ajung pacienţi care au suferit un infarct şi care sunt diagnosticaţi la câteva ore de la prezentarea în UPU.

„Timpul de acţiune pentru infarctul miocardic este cuprins între şase şi 12 ore. În cazul pacienţilor noştri, care ajung în Spitalul Sfântul Spiridon pentru că nu se ştiu cu afecţiuni cardiace să fie dirijaţi direct către institut, acest interval este adesea depăşit pentru că ei acuză o durere oarecare în piept şi abia după o serie de investigaţii se observă că a suferit un infarct miocardic. Noi putem administra tratament trombolitic, dar nu este suficient. Ca să înţelegeţi, rata de supravieţuire cu acesta este de 60%, în timp ce angioplastia are o rată de supravieţuire de 95%. De aceea, pentru pacienţii cu infarct încercăm un transfer către IBCV, dar sunt cazuri pe care nu le putem transfera pentru că institutul refuză întrucât intervalul indicat pentru angioplastie este depăşit”, a explicat dr. Antoniu Petriş, şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon”.

Conform cardiologului, lipsa angiografului din Spitalul „Sfântul Spiridon” reduce şansele de supravieţuire ale pacienţilor care fac infarct miocardic şi care sunt direcţionaţi către această unitate medicală, a căror soluţie se regăseşte, pe plan local, doar la IBCV. În Bucureşti, după cum a explicat dr. Antoniu Petriş, mai multe spitale asigură garda medicală pentru pacienţii cardiaci, fiind dotate astfel încât să poată trata un infarct, lucru care s-ar putea întâmpla şi la Iaşi dacă promisiunile MS ar fi îndeplinite.

„Impresia generală este că dacă institutul are angiograf, atunci gata, este suficient. Nu, nu este suficient, având în vedere că noi ne confruntăm cu astfel de cazuri. La spitale din Brăila sau Buzău sunt astfel de aparate, dar acele unităţi nu au capacitatea de a prelua pacienţii din toată zona Moldovei. Or, noi dacă avem capacitatea asta, fiind cel mai mare spital din zonă, nu avem aparatul. Sper să prind ziua în care şi clinica noastră va fi dotată cu angiograf, încât să putem asigura şi noi, colegial, o zi garda IBCV, o zi clinica noastră”, a mai arătat cardiologul.

Potrivit conducerii spitalului, MS a fost înştiinţat de nenumărat ori în legătură cu necesitatea unui angiograf în Clinica de Cardiologie, însă demersurile au primit doar promisiuni, nu şi banii necesari investiţiei. „Angiograful este un deziderat al nostru, ca să nu spun un vis. Am prezentat ministerului inclusiv faptul că la unele spitale dotate cu acest aparat ele nu sunt folosite din lipsă de specialişti. Răspunsurile sunt sub formă de promisiuni, dar sper să avem şanse să-l primim. Eu sunt de părere că în cazul acesta şi autorităţile locale implicate în sănătatea publică ar trebui să contribuie cumva pentru achiziţionarea aaparatului.

Vorbim totuşi de cel mai mare spital din Moldova din care lipseşte un aparat absolut necesar”, a precizat profesorul Ştefan Georgescu, director medical al Spitalul „Sfântul Spiridon”. „Ziarul de Iaşi” a semnalat lipsa aparatului şi anul trecut, în octombrie, în ultimele şase luni promisiunile pe care spitalul le-a primit fiind neîndeplinite. Potrivit precizărilor de atunci ale cardiologului Ioan Bostaca, fost şef al Clinicii de Cardiologie de la Spitlaul „Sfântul Spiridon”, tratament trombolitic administrat bolnavilor care suferă un infarct miocardic nu este suficient, întrucât acesta are rolul de a dispersa cheagul de sânge, în timp ce angiograful permite şi dezobstrucţia arterei astupate. Infarctul miocardic reprezintă necroza unei părţi de miocard ca urmare a faptului că inima nu mai este irigată cu sânge şi oxigen. Din această cauză celulele inimii mor, eliberând enzime care distrug ţesutul înconjurător.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

CFR - scurtă istorie

Cătălin ONOFREI

CFR - scurtă istorie

Să fie un semn că Drulă e alesul?

Filmuletul zilei

opinii

Proaspăt inadaptaţi

Briscan ZARA

Proaspăt inadaptaţi

Există o teorie ciudată care spune că fără frică nu poate exista viaţă. Frica este un rău necesar, obligatoriu pentru supravieţuire, iar dacă acesta nu vine din exterior, ţi-l faci singur. Când pereţii casei te apară de toţi demonii externi reali, în carne şi oase, îi descoperi cu cea mai mare pasiune pe cei interni, imaginari, mult mai mulţi şi mai fioroşi…

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

Ciprian IFTIMOAEI

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

În România, vârsta majoratului este la 18 ani, fiind oarecum asimilată cu ieşirea din perioada adolescenţei şi începutul maturităţii (adultul tânăr). Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se referă la adolescenţă ca fiind perioada de dezvoltare fizică şi psihică cuprinsă între 15 şi 19 ani. În articolul din această săptămână, ţinând cont de definiţia OMS, vom analiza din punct de vedere statistic problematica legată de maternitatea la mamele minore (maternitatea adolescentină).

Povestea de război a marii Regine (III)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (III)

În emoţionanta sa scrisoare testamentară, intitulată „Ţării mele şi poporului meu”,  Regina Maria din anii senectuţii se dezvăluie cu aceeaşi sinceritate ca în cei ai tinereţii: „V-am iubit cu toată puterea inimii mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt; mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de mare restrişte şi vremuri de mari împliniri. Pentru un timp, mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag: m-ai numit «Mama tuturor» şi aşa vreau să rămân în amintirea ta, aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau de pericol...”.

pulspulspuls

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Multă lume auzim că a vibrat pozitiv zilele trecute, când s-a auzit că fostul premare Gigi a câştigat la Botoşani, în instanţă, pe cererea de eliberare condiţionată de la puşcărie unde stă din cauza mitei pretinse la semaforizarea inteligentă de la Iaşi. 

Caricatura zilei

Rădoi după Tokyo

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.