Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Şansele bolnavilor de inimă sunt serios reduse

Cel mai mare spital de urgenţe din Moldova nu are un aparat pentru tratarea infarctului

GALERIE
angiograf 1
  • angiograf 1
- +

“La spitale din Brăila sau Buzău sunt astfel de aparate, dar acele unităţi nu au capacitatea de a prelua pacienţii din toată zona Moldovei”, arată şeful Clinicii de Cardiologie de la “Sf. Spiridon”. 

Angiograful, aparatul promis Spitalului „Sfântul Spiridon” de Ministerul Sănătăţii (MS) în mai multe rânduri, încă lipseşte din unitatea medicală. Aparatul prin intermediul căruia pot fi salvaţi bolnavii care suferă un infarct miocardic lipseşte din Clinica de Cardiologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, cu toate că aici ajung bolnavi care suferă un infarct.

Din cauza lipsei angiografului, - cu ajutorul căruia medicii pot realiza procedura medicală numită angioplastie care distruge cheagul de sânge din vasul afectat şi deschide artera afectată -, cardiologii din unitatea medicală sunt nevoiţi să transfere bolnavii la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. George I.M. Georgescu” (IBCV). De aici, însă, în cazul în care bolnavul a suferit infarctul în urmă cu mai bine de şase ore, primesc răspuns negativ: nu pot transfera pacientul pentru că deja a trecut timpul în care este indicată realizarea angioplastiei, iar IBCV nu vrea să-şi asume responsabilitatea pentru complicaţiile care pot apărea ulterior.

Cu toate că afecţiunile cardiace majore sunt tratate la IBCV, potrivit ordinului emis în luna august de Direcţia de Sănătate Publică, având în vedere că prin acelaşi document singura unitatea medicală care asigură garda mare pe judeţ este Spitalul „Sfântul Spiridon”, periodic, aici ajung pacienţi care au suferit un infarct şi care sunt diagnosticaţi la câteva ore de la prezentarea în UPU.

„Timpul de acţiune pentru infarctul miocardic este cuprins între şase şi 12 ore. În cazul pacienţilor noştri, care ajung în Spitalul Sfântul Spiridon pentru că nu se ştiu cu afecţiuni cardiace să fie dirijaţi direct către institut, acest interval este adesea depăşit pentru că ei acuză o durere oarecare în piept şi abia după o serie de investigaţii se observă că a suferit un infarct miocardic. Noi putem administra tratament trombolitic, dar nu este suficient. Ca să înţelegeţi, rata de supravieţuire cu acesta este de 60%, în timp ce angioplastia are o rată de supravieţuire de 95%. De aceea, pentru pacienţii cu infarct încercăm un transfer către IBCV, dar sunt cazuri pe care nu le putem transfera pentru că institutul refuză întrucât intervalul indicat pentru angioplastie este depăşit”, a explicat dr. Antoniu Petriş, şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon”.

Conform cardiologului, lipsa angiografului din Spitalul „Sfântul Spiridon” reduce şansele de supravieţuire ale pacienţilor care fac infarct miocardic şi care sunt direcţionaţi către această unitate medicală, a căror soluţie se regăseşte, pe plan local, doar la IBCV. În Bucureşti, după cum a explicat dr. Antoniu Petriş, mai multe spitale asigură garda medicală pentru pacienţii cardiaci, fiind dotate astfel încât să poată trata un infarct, lucru care s-ar putea întâmpla şi la Iaşi dacă promisiunile MS ar fi îndeplinite.

„Impresia generală este că dacă institutul are angiograf, atunci gata, este suficient. Nu, nu este suficient, având în vedere că noi ne confruntăm cu astfel de cazuri. La spitale din Brăila sau Buzău sunt astfel de aparate, dar acele unităţi nu au capacitatea de a prelua pacienţii din toată zona Moldovei. Or, noi dacă avem capacitatea asta, fiind cel mai mare spital din zonă, nu avem aparatul. Sper să prind ziua în care şi clinica noastră va fi dotată cu angiograf, încât să putem asigura şi noi, colegial, o zi garda IBCV, o zi clinica noastră”, a mai arătat cardiologul.

Potrivit conducerii spitalului, MS a fost înştiinţat de nenumărat ori în legătură cu necesitatea unui angiograf în Clinica de Cardiologie, însă demersurile au primit doar promisiuni, nu şi banii necesari investiţiei. „Angiograful este un deziderat al nostru, ca să nu spun un vis. Am prezentat ministerului inclusiv faptul că la unele spitale dotate cu acest aparat ele nu sunt folosite din lipsă de specialişti. Răspunsurile sunt sub formă de promisiuni, dar sper să avem şanse să-l primim. Eu sunt de părere că în cazul acesta şi autorităţile locale implicate în sănătatea publică ar trebui să contribuie cumva pentru achiziţionarea aaparatului.

Vorbim totuşi de cel mai mare spital din Moldova din care lipseşte un aparat absolut necesar”, a precizat profesorul Ştefan Georgescu, director medical al Spitalul „Sfântul Spiridon”. „Ziarul de Iaşi” a semnalat lipsa aparatului şi anul trecut, în octombrie, în ultimele şase luni promisiunile pe care spitalul le-a primit fiind neîndeplinite. Potrivit precizărilor de atunci ale cardiologului Ioan Bostaca, fost şef al Clinicii de Cardiologie de la Spitlaul „Sfântul Spiridon”, tratament trombolitic administrat bolnavilor care suferă un infarct miocardic nu este suficient, întrucât acesta are rolul de a dispersa cheagul de sânge, în timp ce angiograful permite şi dezobstrucţia arterei astupate. Infarctul miocardic reprezintă necroza unei părţi de miocard ca urmare a faptului că inima nu mai este irigată cu sânge şi oxigen. Din această cauză celulele inimii mor, eliberând enzime care distrug ţesutul înconjurător.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri