Cel mai mare spital din Moldova, zguduit de valuri de infectări. Va ceda sau nu „Sfântul Spiridon”?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cel mai mare spital din Moldova, zguduit de valuri de infectări. Va ceda sau nu „Sfântul Spiridon”?

GALERIE
covid, sf spiridon
  • covid, sf spiridon
- +

Un nou focar Covid-19 a fost descoperit aici, chiar la Primiri Urgenţe, pe lângă cele anterioare, la Marele Ars şi la „Gastro”. Unitatea medicală, cea mai mare din regiune, are nu mai puţin de 3.000 de angajaţi. Care sunt cifrele pandemice de ieri referitoare la judeţul Iaşi?

Spitalul de Urgenţe „Sfântul Spiridon”, zguduit de valuri de infectări în rândul personalului medical, şi nu numai. Direcţia de Sănătate Publică a anunţat ieri un nou focar, secţia afectată fiind de data aceasta Unitatea de Primire Urgenţe a spitalului. În acelaşi timp, un alt focar pune în dificultate Clinica de Mare Ars, unde toate paturile de la ATI sunt ocupate, la fel şi cel de la Secţia de Gastroenterologie.

Ambulanţele, în maximum o oră, trebuie să fie eliberate

Zece cadre medicale de la UPU de aici au fost diagnosticate cu infecţia cu noul coronavirus, asta după ce, din aprilie şi până acum, secţia a trecut prin pandemie ca prin urechile acului. Potrivit DSP, cadrele medicale au intrat în izolare la domiciliu după ce au contactat virusul de la pacienţi infectaţi. Un alt focar există la Clinica de Mare Ars, unde 16 medici, asistente şi infirmiere au ieşit pozitivi după testare. Deocamdată, date fiind reglementările legale privind prioritatea la internare, activitatea medicală de la unitatea menţionată nu este afectată. “În Spitalul Sfântul Spiridon, unde sunt angajaţi peste 3.000 de medici, asistenţi şi infirmire, există evident o proporţie de personal care suferă în acest moment de COVID 19. Activitatea se desfăşoară normal în spital, efortul celor rămaşi la muncă este mai mare acum, tocmai pentru a suplini absenţa colegilor care se află în concediu medical. Clinica de Chirurgie Plastică are toate paturile de la ATI pentru Marele Ars ocupate cu pacienţi în formă severă. E vorba de cele cinci paturi, iar pacienţii sunt din Neamţ, Galaţi, Vaslui, Suceava şi Iaşi“, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon” şi coordonator UPU/SMURD Iaşi.

În acest moment, în secţiile unităţii medicale se externează până la 50% din capacitatea fiecărei secţii, cu respectarea circuitelor epidemiologice. Dat fiind regulile impuse de pandemie, secţiile, teoretic cel puţin, funcţionează la jumătate din capacitate. În acelaşi timp, un ordin semnat ieri de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, prevede faptul că spitalele nu au dreptul să restricţioneze accesul ambulanţelor la UPU, ci trebuie să preia pacienţii în cel mai scurt timp, astfel încât ambulanţele să se elibereze în cel mult o oră de la sosire. “Acest ordin nu este decât o reamintire a legilaţiei care este deja în vigoare. Probabil că, undeva în ţară, nu la noi, a fost situaţia în care au fost temporizate cazurile aduse cu ambulanţa şi s-a creat o discrepanţă între posibilităţile de preluare a structurilor de primire urgenţe sau alte structure cu pacienţi care stau în spitale şi afluxul de pacienţi care venea. E un ordin care afirmă normalitatea, dar în acelaşi timp nu trebuie să creeze vreo presiune suplimentară pe ambulanţă. Oamenii trebuie să înţeleagă în aceste condiţii că nu trebuie să apeleze la ambulanţă pentru prebleme cronice sau de ambulatoriu, numai pentru a fi internaţi în spital”, a adăugat medicul Diana Cimpoeşu.

Covid în cifre: doar două paturi ATI libere

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, ieri pe teritoriul judeţului Iaşi erau confirmate 11.299 de cazuri cu persoane infectate cu Covid-19, cu 181 de cazuri în plus faţă de ziua precedentă. În plus faţă de ziua precedentă, 69 de ieşeni au fost externaţi. De asemenea, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat trei decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 239. Referitor la gradul de ocupare a paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor ieri erau ocupate 477 de paturi, din care 46 paturi ATI. În ceea ce priveşte gradul de ocupare pentru paturile ATI, din cele 46, nouă sunt ocupate la Spitalul de Boli Infecţioase, şase la Spitalul de Pneumologie, şase la Spitalul Municipal Paşcani, cinci la Spitalul de Recuperare, cinci la Spitalul C.F. Iaşi şi 15 la Spitalul de Neurochirurgie. În momentul de faţă mai sunt libere două paturi ATI, unul la Spitalul de Neurochirurgie şi unul la Spitalul C.F. Iaşi. În spitalele suport COVID-19 mai erau libere 153 de paturi: un pat la Spitalul de Pneumologie, nouă paturi la Spitalul de Recuperare, 10 paturi la Spitalul “Sf. Spiridon”, 64 de paturi la Spitalul CF Paşcani, 25 la Spitalul de Boli Infecţioase, 19 paturi la Spitalul Militar şi 25 paturi la Spitalul CF Iaşi. În ceea ce priveşte Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, erau ocupate toate cele trei paturi ATI. Tot ieri erau 20 de bolnavi care faceau dializă la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Cosmin PAȘCA

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Într-o ţară în care trenurile care transportă butuci la export stârnesc mai multe lacrimi pe Facebook decât imaginile cu pacienţii de la terapie intensivă, un astfel de subiect ar fi trebuit să scandalizeze opinia publică şi să producă un cutremur în structurile de putere din Palatul Victoria şi „conacul” din Modrogan.

Filmuletul zilei

opinii

Canonizare

Codrin Liviu CUȚITARU

Canonizare

„Dispariţia mea fizică devenise o urgenţă istorică... Iată că pigmeii mă venerează în sfârşit! Îmi pun numele pe plăcuţe, îmi sculptează chipul, îmi ridică osanale. S-a făcut dreptate. Acesta a fost dintotdeauna raportul real dintre mine şi ei! Ei, muritorii prosternaţi în admiraţie pentru adevăratul maestru, eu, olimpianul - nu bietul Hermes, ci Zeus, cum ar trebui de fapt să mă cheme, dacă ai mei ar fi fost un pic mai inspiraţi!”

Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook

Bogdan ILIESCU

Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook

„Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one./ Realitatea este doar o iluzie, deşi una foarte persistentă” - Albert Einstein

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

pulspulspuls

Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce

Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce

Filmuleţul cu ameninţarea auditului la adresa şefilor de la Romsilva din judeţe puşi de PSD ca să-şi dea demisia şi să lase locul celor de la PNL, difuzat alaltăieri de băieţii de la Recorder, cică a picat cum mai prost nu numai pentru Gelu Puiu, băiatul de mingi al lui Flutur bucovineanul încă de pe vremea când era şef de ocol la Cârlibaba, cel care dădea telefoanele, sau pentru Alexe de la Iaşi, şeful lui, ci mai ales cică pentru PNL şi Cîţu. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.