Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cel mai mare spital din Moldova, zguduit de valuri de infectări. Va ceda sau nu „Sfântul Spiridon”?

GALERIE
covid, sf spiridon
  • covid, sf spiridon
- +

Un nou focar Covid-19 a fost descoperit aici, chiar la Primiri Urgenţe, pe lângă cele anterioare, la Marele Ars şi la „Gastro”. Unitatea medicală, cea mai mare din regiune, are nu mai puţin de 3.000 de angajaţi. Care sunt cifrele pandemice de ieri referitoare la judeţul Iaşi?

Spitalul de Urgenţe „Sfântul Spiridon”, zguduit de valuri de infectări în rândul personalului medical, şi nu numai. Direcţia de Sănătate Publică a anunţat ieri un nou focar, secţia afectată fiind de data aceasta Unitatea de Primire Urgenţe a spitalului. În acelaşi timp, un alt focar pune în dificultate Clinica de Mare Ars, unde toate paturile de la ATI sunt ocupate, la fel şi cel de la Secţia de Gastroenterologie.

Ambulanţele, în maximum o oră, trebuie să fie eliberate

Zece cadre medicale de la UPU de aici au fost diagnosticate cu infecţia cu noul coronavirus, asta după ce, din aprilie şi până acum, secţia a trecut prin pandemie ca prin urechile acului. Potrivit DSP, cadrele medicale au intrat în izolare la domiciliu după ce au contactat virusul de la pacienţi infectaţi. Un alt focar există la Clinica de Mare Ars, unde 16 medici, asistente şi infirmiere au ieşit pozitivi după testare. Deocamdată, date fiind reglementările legale privind prioritatea la internare, activitatea medicală de la unitatea menţionată nu este afectată. “În Spitalul Sfântul Spiridon, unde sunt angajaţi peste 3.000 de medici, asistenţi şi infirmire, există evident o proporţie de personal care suferă în acest moment de COVID 19. Activitatea se desfăşoară normal în spital, efortul celor rămaşi la muncă este mai mare acum, tocmai pentru a suplini absenţa colegilor care se află în concediu medical. Clinica de Chirurgie Plastică are toate paturile de la ATI pentru Marele Ars ocupate cu pacienţi în formă severă. E vorba de cele cinci paturi, iar pacienţii sunt din Neamţ, Galaţi, Vaslui, Suceava şi Iaşi“, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon” şi coordonator UPU/SMURD Iaşi.

În acest moment, în secţiile unităţii medicale se externează până la 50% din capacitatea fiecărei secţii, cu respectarea circuitelor epidemiologice. Dat fiind regulile impuse de pandemie, secţiile, teoretic cel puţin, funcţionează la jumătate din capacitate. În acelaşi timp, un ordin semnat ieri de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, prevede faptul că spitalele nu au dreptul să restricţioneze accesul ambulanţelor la UPU, ci trebuie să preia pacienţii în cel mai scurt timp, astfel încât ambulanţele să se elibereze în cel mult o oră de la sosire. “Acest ordin nu este decât o reamintire a legilaţiei care este deja în vigoare. Probabil că, undeva în ţară, nu la noi, a fost situaţia în care au fost temporizate cazurile aduse cu ambulanţa şi s-a creat o discrepanţă între posibilităţile de preluare a structurilor de primire urgenţe sau alte structure cu pacienţi care stau în spitale şi afluxul de pacienţi care venea. E un ordin care afirmă normalitatea, dar în acelaşi timp nu trebuie să creeze vreo presiune suplimentară pe ambulanţă. Oamenii trebuie să înţeleagă în aceste condiţii că nu trebuie să apeleze la ambulanţă pentru prebleme cronice sau de ambulatoriu, numai pentru a fi internaţi în spital”, a adăugat medicul Diana Cimpoeşu.

Covid în cifre: doar două paturi ATI libere

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, ieri pe teritoriul judeţului Iaşi erau confirmate 11.299 de cazuri cu persoane infectate cu Covid-19, cu 181 de cazuri în plus faţă de ziua precedentă. În plus faţă de ziua precedentă, 69 de ieşeni au fost externaţi. De asemenea, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat trei decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 239. Referitor la gradul de ocupare a paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor ieri erau ocupate 477 de paturi, din care 46 paturi ATI. În ceea ce priveşte gradul de ocupare pentru paturile ATI, din cele 46, nouă sunt ocupate la Spitalul de Boli Infecţioase, şase la Spitalul de Pneumologie, şase la Spitalul Municipal Paşcani, cinci la Spitalul de Recuperare, cinci la Spitalul C.F. Iaşi şi 15 la Spitalul de Neurochirurgie. În momentul de faţă mai sunt libere două paturi ATI, unul la Spitalul de Neurochirurgie şi unul la Spitalul C.F. Iaşi. În spitalele suport COVID-19 mai erau libere 153 de paturi: un pat la Spitalul de Pneumologie, nouă paturi la Spitalul de Recuperare, 10 paturi la Spitalul “Sf. Spiridon”, 64 de paturi la Spitalul CF Paşcani, 25 la Spitalul de Boli Infecţioase, 19 paturi la Spitalul Militar şi 25 paturi la Spitalul CF Iaşi. În ceea ce priveşte Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, erau ocupate toate cele trei paturi ATI. Tot ieri erau 20 de bolnavi care faceau dializă la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri