Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cel mai slab an al CSM Poli

GALERIE
gin
  • gin
- +

Sezonul următor va fi, probabil, un nou cap de linie. Ar fi bine cu alţi oameni, dar şi mai bine inclusiv cu o altă organizare şi cu alte mentalităţi.

S-a făcut, s-a dres şi a ajuns Politehnica Iaşi la limanul mult aşteptat de la începutul sezonului: ce cupe europene, ce play-off, ce locul IX? Să zicem mersi că vom reuşi menţinerea pe gloriosul loc 12, pentru care ne mai lipseşte o victorie: fie duminică, în budoarul doamnei Chiajna, fie cu Botoşanii, care parcă au aşteptat o criză de identitate în Copou ca să bată odată Iaşul la fotbal. Acum este altceva, însă, şi parcă ar fi nuştiucum ca megieşii noştri dinspre miazănoapte să ne strice sărbătoarea începută deja, după prestigiosul punct obţinut duminică, vorba ziariştilor culţi din România, "în-Ştefan-cel-mare". Prestaţia echipei de fotbal a Iaşului din sezonul de-abia sărbăutorit şi manelit în Copou, e cea mai slabă din istoria scurtă a noii Politehnici, în noul sistem competiţional, cu sezon regulat (sau "regular" cum se zice mai modern), dijmuiri de puncte, play-off, play-out etc. Dar avem, totuşi, cu ce să ne mândrim: evoluţia Iaşului de anul trecut în play-off a fost, totuşi, parfum Coco-Chanel faţă de ceea ce a prestat Sepsi anul acesta. Vorba humuleşteanului: "când văd unul mai prost decât mine, îmi saltă inima de bucurie!".

Dar... la ce să ne aşteptăm, oare, de la astfel de echipă, stimaţi concitadini: vechea Politehnică pe care o căinăm şi o jelim şi-a dat sfântul obol, însă ne-a lăsat în codul genetic cele trei cuvinte înscrise cu litere de aur: SALVAREA DE RETROGRADARE. Imperativul sacru pe care l-au îndeplinit cu osârdie regretatul Ilie Oană şi contemporanii noştri Leonid Antohi şi Vasile Simionaş. Dreptu-i că un destin implacabil este greu de înscris: este mai simplu pentru o cometă ca Unirea Urziceni sau o Astră giurgiuveană lipsită de tare să ajungă la performanţă, numele de Politehnica Iaşi impune. Obligă. La ce? Doar la salvarea de retrogradare. Fără să fie doxaţi în istoria fotbalului ieşean ori românesc, mult-doriţii investitori fug de Iaşi ca dracu’ de tămâie, intuind un singur lucru: că Iaşul, chiar dacă este o oază de stabilitate în tumultuosul fotbal românesc, nu este un spaţiu propice performanţei. Accesul de anţărţ în Liga Europa a fost facilitat de insolvenţa altora, iar intrarea în play-off de mai an, a fost conjuncturală.

Destinul acesta îşi pune amprenta peste tot. Chiar din vremurile regretate (doar de către unii) ale lui Nichita, dilentantismul, pompierismul, erau legi de funcţionare ale fotbalului ieşean. Stabilitatea mult-lăudată din Copou a făcut posibilă longevitatea record a unui antrenor de valul doi la cârmă, Ionuţ Popa, iar longevitatea asta l-a transformat pentru o perioadă pe "Ştefan cel Mare ot Banat" într-un biet agent electoral, conştient fiind că fără primarul microbist, fotbalul ieşean moare cu zile. De facto, chiar a murit, cu ajutorul necondiţionat primăresc, Nichita &Co fiind la originea falimentului vechii structuri. Tot Nichita l-a salvat inginereşte (fotbalul ieşean, nu structura) şi s-a ajuns unde s-a ajuns. Fostul primar a ţinut în subzistenţă restul echipelor de dragul fotbalului, până a venit Chirica şi le-a distrus pe toate prin metoda lui Alexandru Macedon. Iar fotbalul este condamnat să aleagă calea cea dreaptă dintre cele două: rugăciuni la Palatul Roznovanu, pentru un târâş pe coate & genunchi în coada Ligii I, stropit cu şampania anuală pricinuită de salvarea matematică; sau mult râvnitul investitor, aşteptat de ani şi ani: nu farseur precum Cătălin Călin, nu împrumutător ca Negoiţă, nu comersant de suflete ca Zaporojanu, nu pseudo-manager ca Horia Sabo.

Între timp, suporterii se gândesc la nou-manager şi nou-antrenor. Adrian Ambrosie, specialist în prima cale, aia cu rugăciunile, promite s-o ia pe partea a doua, cea cu americanii, neştiind dacă ieşenii stabiliţi în USA au culoarea ochilor pe placul primăriei. Nişte oameni cu bani aduşi în Copou ar fi o cauţionare perfectă pentru o activitate managerială presărată de diletantism şi gafe. Florin Prunea, de care se mai vorbeşte acum pe la colţuri, rămâne cu meritul ultimei promovări a ACSMU (cum se numea pe vremea aceea), dar şi cu primele de (re-răs)instalare greu de dat uitării de către iubitorii echipei.

În privinţa lui Flavius Stoican, marele său merit este rezistenţa timp de două sezoane la Politehnica, rezistenţă la care clauzele contractuale au meritul lor. În rest, mehedinţeanul nu este cu nimic mai presus sau mai prejos decât Nicolo Napoli, Ionuţ Chirilă, Adrian Falub şi alte nume care s-au perindat pe banca tehnică. Neagoe a arătat ceva, dar a fost de viitorul alungat. La situaţia actuală din conturi, un nume mai răsărit e greu de găsit. Rednic, Petrescu, Mulţescu, Zenga, Bergodi sunt basme pentru echipa Iaşului de astăzi.

Ca să tragem linie şi să socotim, s-a dus anul acesta, nu cu bine, dar nici cu foarte rău. Sezonul următor va fi, probabil, un nou cap de linie. Ar fi bine cu alţi oameni, dar şi mai bine inclusiv cu o altă organizare şi cu alte mentalităţi. Anul acesta, de pildă, clubul s-a lăudat cu calificarea în "Final Four" al Campionatului Naţional U19, uitându-se a se preciza că echipele de elită sunt cele din... Liga Elitelor. Printre cele care trebuie aruncate de la bord, poate mai presus de persoane, este moda ascunderii sub preş.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri