
Ce-i face pe aceşti români să n-aibă nicio grijă când sute de alţi oameni sunt ucişi/ torturaţi/ violaţi în fiecare zi la o distanţă palpabilă şi într-un mediu cultural familiar lor? Sunt prea bogaţi ca să resimtă efectele economice ale celor două conflicte? Sunt prea săraci ca să le mai pese? Nu găsesc o legătură de cauzalitate între ce se întâmplă în Ucraina/ Gaza şi viaţa lor de zi cu zi, adică sunt proşti? Găsesc o legătură, dar nu le pasă, adică sunt psihopaţi? Găsesc o legătură, le pasă, dar se bucură, adică sunt sadici?
Două sondaje publicate recent au încercat să evalueze sentimentul opiniei publice din România privind cele două conflicte armate care ţin omenirea pe jar. În linii mari, răspunsurile schiţează o societate relativ sănătoasă dacă luăm în calcul cantitatea enormă de manipulare şi dezinformare care acoperă cele două teme. Potrivit sondajului IRSOP, 66% dintre români consideră că Israelul are dreptul să atace Hamas în Gaza şi numai 20% susţin contrariul. În acelaşi timp, 78% dintre respondenţi sunt de acord ca România să acorde imediat ajutor umanitar populaţiei civile din Fâşia Gaza şi doar 20% se împotrivesc. Aşadar, o perspectivă deopotrivă pragmatică şi umanistă a unei majorităţi în privinţa conflictului israelo-palestinian. Sondajul mai arată că 36% dintre români sunt mai îngrijoraţi de conflictul din Ucraina decât cel din Orientul Apropiat, în timp ce 35% sunt îngrijoraţi de ambele în aceeaşi măsură, iar 17% mai mult de cel din Fâşia Gaza. Din nou, o percepţie în general de bun simţ dacă ţinem cont de proximitatea, amploarea conflictului şi natura agresorului în cazul invaziei ruseşti. Această concluzie este întărită şi de rezultatele sondajului INSCOP, deşi cifrele diferă dincolo de marja de eroare. Astfel, întrebaţi care dintre cele două conflicte îi îngrijorează mai mult, 49% dintre respondenţii INSCOP au indicat conflictul din Ucraina, 29% conflictul dintre Israel şi Hamas, în timp ce 15.9% au spus că îi îngrijorează ambele conflicte în aceeaşi măsură.
Până aici, toate bune şi frumoase. Cei mai mulţi români se raportează raţional şi empatic la cele două conflicte. Problema e că cei „mai puţini români”, iraţionali şi/sau indiferenţi, sunt, la o privire mai atentă, destul de mulţi. Potrivit sondajului IRSOP, 11% din populaţia matură a României nu este îngrijorată de niciunul dintre cele două războaie. La cercetarea INSCOP nu a existat o formulare directă a întrebării privind ambele conflicte, dar o concluzie similară derivă după puţină matematică. Astfel, 15,9% spun că sunt îngrijoraţi de ambele conflicte în aceeaşi măsură, dar „aceeaşi măsură” înseamnă pentru 31,9% dintre cei chestionaţi despre Orientul Apropiat „destul de puţin/ foarte puţin/ deloc”. Deci o treime dintre cei 15,9%, în jur de 5%, nu-s prea îngrijoraţi. Îi adăugăm pe cei 6% care n-au răspuns deloc la întrebare şi tot pe la 11% ajungem şi în cazul INSCOP.
Fără să ne aruncăm din nou în calcule (populaţia cu drept de vot în România e de peste 18,8 milioane, dar cifrele sunt contestate), putem trage o linie cât mai jos şi să apreciem că cei 11% dintre români pe care-i doare în cot de cele două războaie înseamnă cel puţin 1,5 milioane. Cu alte cuvinte, cel puţin 1,5 milioane de suflete fără suflet în România. Cine sunt aceşti conaţionali? Sondajele citate nu ne oferă detalii sociologice despre ei, deşi numărul mare ar fi meritat mai multă „aplecare”. Ce-i face pe aceşti români să n-aibă nicio grijă când sute de alţi oameni sunt ucişi/ torturaţi/ violaţi în fiecare zi la o distanţă palpabilă şi într-un mediu cultural familiar lor? Sunt prea bogaţi ca să resimtă efectele economice ale celor două conflicte? Sunt prea săraci ca să le mai pese? Nu găsesc o legătură de cauzalitate între ce se întâmplă în Ucraina/ Gaza şi viaţa lor de zi cu zi, adică sunt proşti? Găsesc o legătură, dar nu le pasă, adică sunt psihopaţi? Găsesc o legătură, le pasă, dar se bucură, adică sunt sadici?
Până când sociologii ne vor oferi mai multe informaţii despre cei „1,5 milioane”, mă hazardez să spun că acest 11% are o legătură mai mult decât tangenţială cu faptul că România e pe primul loc în UE la numărul de morţi pe şosele şi mame minore, respectiv, pe ultimele locuri la implicare civică şi politică.
Publicitate și alte recomandări video