Cel puţin 50 de miliarde de exemplare de păsări sălbatice, în lume
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cel puţin 50 de miliarde de exemplare de păsări sălbatice, în lume

GALERIE
vrabii
  • vrabii
- +

Cel puţin 50 de miliarde de exemplare de păsări sălbatice există la ora actuală în lume, potrivit unei noi estimări, iar aproximativ 1,6 miliarde dintre acestea sunt vrăbii de casă, potrivit BBC.

Alte trei specii - graurul, rândunica şi pescăruşul cu inel - au populaţii ce depăşesc 1 miliard de exemplare.

Totuşi, una din zece specii de păsări are mai puţin de 5.000 de indivizi, potrivit autorilor studiului.

Această imagine asupra populaţiei de păsări din lume va ajuta eforturile de conservare, a transmis echipa de la University of New South Wales din Sydney (Australia).

„Petrecem mult timp şi am cheltuit mulţi bani numărând propria specie, dar chiar trebuie să ne gândim cum numărăm biodiversitatea cu care împărtăşim planeta”, a declarat dr. Corey Callaghan pentru BBC News.

Socotirea numărului de păsări din lume este o chestiune complexă, ce nu poate oferi răspunsuri clare.

Estimările anterioare au rezultat între 200 şi 400 de miliarde de exemplare de păsări din 10.000 - 13.000 de specii.

Cercetătorii australieni au analizat 9.700 de specii, excluzând toate păsările domestice, folosind informaţii înregistrate de ornitologi în baza de date online ebird, în ultimul deceniu.

Ei au îmbunătăţit datele utilizând informaţii provenite de la experţi din teren pentru a realiza ce spune ei că este o estimare mai corectă.

Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, sugerează că cele mai multe păsări trăiesc în emisfera nordică: în Europa, nordul Asiei, nordul Africii, părţi din Peninsula Arabă şi America de Nord. Prin contrast, puţine păsări sunt găsite în Madagascar şi Antarctica.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.